8 isteni csípős étel, ami sok chilivel az igazi: felmelegítenek a hűvös napokon

Ha te is azon a véleményen vagy, hogy egy kevés chili soha sem árt, ebben a válogatásban megtalálod a neked tetsző receptet.

Csípős ételek

A csípős ételek megosztják az embereket: vannak, akik már egy egész keveset sem bírnak belőle, mások viszont rutinszerűen kanalazzák az Erős Pistát szinte bármilyen eléjük kerülő fogásba. Ebben valószínűleg a genetika és a megszokás is szerepet játszik: régi megfigyelés, hogy akinek a szülei csípősen szeretnek enni, az egy idő után maga is szívesen fűszerezi erősebben az ételeit.

Bár van ellenpélda, a gyerekek általában nem rajonganak a csípős ételekért, ám ahogy nőnek fel, egyre többen éreznek rá az ízére. Sokan felnőttként már úgy tartják, hogy akkor igazán finom a lecsó, a pörkölt, a gulyás, ha meg van bolondítva egy kevés - vagy esetleg egy kicsit több - erős paprikával.

Csípős ételek

És hogy mivel teheted tüzessé az ebédet? Nevelgethetsz az erkélyen vagy a kertben chilit vagy hegyes erős paprikát, tarthatsz a kamrában csípős paprikakrémet, vagy megvásárolhatod mindezt porított formában a boltban. Ilyenkor mindig érdemes előre megnézni, mi mennyire erős: a visszafogottabb ízű Cayenne-borsot bátran adagolhatod, a Habanero chiliből viszont már egy csipet is elég, hogy egy egész fazéknyi ételt megbolondítson.

A fokhagymás, citromos pácban pihentetett, majd ropogósra sütött csirkeszárnyak annál finomabbak, minél csípősebbek.
A klasszikus chilis babot senkinek sem kell bemutatni. A télies fogás titka a hosszú főzési idő, így jönnek ki legjobban a fűszerek ízei.
Nem csak főfogás készülhet chilivel: egy jól behűtött zöldséges kukoricasalátával is csodát tesz.
Sertéscomb, csicseriborsó és kolbász: az ilyen laktató fogások még jobbak, ha erősen készülnek.
Ha otthon készíted a csípős paprikakrémet, biztos lehetsz benne, hogy nem lesz tele mesterséges adalékanyagokkal.
A chilis bab akár vegetáriánus formában is készülhet: ebbe a változatba darált hús helyett krumpli kerül.
Minden népnek megvan a maga lecsója: a baszk változat, vagyis a piperade csípős paprikakrémmel és tojással készül.
Dobd fel a klasszikus sertéspörköltet zöldségekkel! A pikáns szaftba most borsó és répa is kerül.

Most azt is elolvashatod, mi mindenre jó még a chili!

A különböző típusú chilipaprikák más és más jótékony hatással rendelkeznek: nézd, hányféle módon óvják az egészséget!

Rákellenes, fájdalomcsillapító, vérröggátló: a chili 5 fajtája, ami csupa egészség a szervezetnek

A chili rengeteg egészségügyi előnnyel bír a szervezetre nézve.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük