A legjobb lecsóreceptek egy helyen: ezen a nyáron számtalan változatban készítheted el

Ismerkedj meg a legjobb lecsóreceptekkel, és készítsd el ezen a nyáron az összeset!

lecso boritokep
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legjobb lecsó receptje hálás vitatéma. Mindenki az anyukája, nagymamája változatára esküszik, amit egy idő után rendszerint ő is továbbgondol, így a családi lecsó is generációról generációra fejlődik. Az egyszerű alapreceptet a fantáziád és az ízlésed szerint dobhatod fel, ahogy csak kedved tartja, de azért van néhány alapelv, amelyet nem árt észben tartani.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a lecsó autentikus magyar fogás, pedig ha körülnézünk, egész Európában, sőt még az öreg kontinensen túl is minden népnél találunk hasonló egytálételt. Ismerkedj most meg ezek közül is néhánnyal, és ami tetszik, azt készítsd ezentúl rendszeresen!

Klasszikus magyar módra készült lecsók

A lecsó alapreceptje valójában pofonegyszerű: négy személyre egy kiló paprika, fél kiló paradicsom és negyed kiló hagyma. Itt is igaz, hogy az arányokat ízlésed szerint variálhatod: valaki paradicsomosabban szereti, más inkább kevésbé hagymásan, és sokak szerint kihagyhatatlan belőle néhány szem erős paprika. Hagyományosan kolbászkarikákkal szokták készíteni, és még finomabb lesz, ha olaj vagy zsír helyett füstölt szalonnás alapon indítasz. Ha gyerekeknek készíted, lehet, hogy nekik jobban fog ízleni virslivel, ám ilyenkor is vihetsz bele egy kis változatosságot, ha fazék helyett sütőben készíted. Egy nyaralást vagy kerti partit pedig mindig feldob a közös főzés: a bográcsos lecsónak semmivel sem összehasonlítható az íze. 

Erdélyben szívesen használnak padlizsánt sokféle étel elkészítésekor. Ebbe a nyári  lecsós mártogatósba is jut a lila zöldségből, amelyet utána pirítósra kenhetsz, vagy húsok mellé tálalhatod.

Más népek lecsói: a káposztás, a tojásos és a padlizsános

Ha láttad a L’ecsó című mesét, emlékezhetsz rá, hogy a szőrős szívű étteremkritikust ezzel az egyszerű, házias fogással vették le a lábáról. Csakhogy az étel, amit ő kapott, egyáltalán nem emlékeztetett a miénkre. A francia lecsó, vagyis a ratatouille gazdag fűszerezéssel, padlizsánnal és cukkinival készül. Összeérhet sütőben, de serpenyőben, a tűzhelyen készítve is finom szaftos lesz.

Ha valami igazán tartalmas fogásra vágysz, káposztával főtt cigánylecsót készíts, aminek a szaftját cigánykenyérrel, más néven bodaggal tunkold ki. A szerb gyuvecs is laktató és nagyon finom: ők rizses alappal készítik darált sertés- vagy birkahúsból.

Könnyebb, nyáriasabb fogás a toszkán lecsó, amibe nem kerül hús, ezért sokáig a szegények tápláléka volt. Tőlük kicsit távolabb a baszkok szintén mediterrán fűszerezéssel készítik a saját lecsójukat, a piperadét, amire tojást is ütnek. A Közel-Keleten is egy hasonló, tojásos változat hódít: az izraeli shakshukát konzervparadicsomból télen is elkészítheted, de ne hagyd ki belőle a római köményt.

Lecsó télire: ennyi mindent készíthetsz belőle

A lecsó a ropogós, napérlelte paprikából és paradicsomból az igazi, de megéri télire is eltenni belőle. Ha betárazol néhány üveggel, egész évben készíthetsz lecsós spagettit, szaftos csirkecombot, omlós csirkemellet. Az eltett lecsó tökéletes pörköltalapnak, vagy ezt is elkészítheted erdélyi módra, padlizsánnal. Egy üveg eltett lecsó bármikor nyarat varázsol a konyhádba: csak forrald fel, fűszerezd ízlés szerint, karikázz bele kolbászt, és gondolatban repülj vissza a meleg hónapokba.

Nézd meg, mennyi mindent készíthetsz szabad tűzön!

A nyár a kerti partik és a szabadtéri sütés-főzés időszaka. Lapozd át ezt a válogatást a legfinomabb grillezett és bográcsban készített receptekért!

8 szuper fogás a bográcsból és a grillről: a legjobb receptek szabadtéri sütéshez-főzéshez

Nézegess képeket!

Elolvasom

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

(Képek forrása: Getty Images Hungary) 

Ezt is szeretjük