Rákellenes, fájdalomcsillapító, vérröggátló: a chili 5 fajtája, ami csupa egészség a szervezetnek

A chili rengeteg egészségügyi előnnyel bír a szervezetre nézve.

A chili hatása és fajtái
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A chilipaprikák nem csupán remek, pikáns ízesítői az ételeknek, de a bennük levő vitaminok, valamint a csípős ízüket biztosító kapszaicin számos jótékony hatással is bír a szervezetre nézve, melyet tudományos bizonyítékok is alátámasztanak.

A paprikafélék nagy mennyiségben tartalmaznak többek között immunerősítő C-, anyagcsere-serkentő B6-, csonterősítő K1-vitamint és szívvédő káliumot, de rezet és antioxidáns hatású béta-karotint, valamint luteint is.

A kapszaicin egészségre gyakorolt hatásai

A chilipaprika legfőbb hatóanyaga a kapszaicin, mely az egyes fajták csípősségét is meghatározza, de az egészségünkre gyakorolt hatását is számos alkalommal bizonyították már a kutatások. Ezek közül a legnagyobb érdeklődésre számot tartók a rákos megbetegedésekre vonatkozó vizsgálatok voltak: egy American Heart Association által végzett vizsgálat szerint a rákos halálozás 23%-kal csökkent a rendszeres fogyasztói körében. A hátterében az állhat, hogy korábbi kutatások alapján a kapszaicin hozzájárulhat a programozott sejthalálhoz, a rákos sejtek csökkenéséhez. Laboratóriumi vizsgálatok szerint az anyag képes lehet negyvenféle rákos sejt elpusztítására az egészséges sejtek károsítása nélkül.

A túlzottan nagy mennyiségű kapszaicint azonban egyes ráktípusok - így a torok- és gyomorrák - kockázatának növekedésével is összefüggésbe hozták, ezért további vizsgálatok szükségesek a hatás bizonyításához.

Egereken végzett vizsgálatok szerint a kapszaicin terápiás dózisban hatékonyan megakadályozta a vérlemezkék rögösödését, így a trombózis, illetve a tromboembólia kialakulását. A bioaktív vegyület a fájdalomcsillapításban is hasznos, a fájdalomreceptorokhoz kötődve rövid távon deszenzibilizálhatja azokat, így némiképp fájdalomcsillapító hatással is bír, mely ízületi gyulladás és mozgásszervi betegségek kezelésében is segítséget jelenthet.

A chili fajtái

A csípős paprikák közé rengetegféle zöldség tartozik a kellemesebb, enyhén csípős fajtáktól egészen a legerősebbekig, melyek közül mindenki tetszés szerint kiválaszthatja a számára megfelelő erősségű, ízvilágú változatot. A teljesség igénye nélkül a következő hat fajta garantáltan sok lehetőséget foglal magában.

Jalapeno

A jalapeno az egyik legismertebb, legízesebb chilifajta, mérsékelt erősséggel. A mexikói konyhában megkerülhetetlen, de világszerte nagy népszerűségnek örvend. Az apró zöld és piros paprika jelentős mennyiségben tartalmazza a fenti tápanyagokat, közepes csípőssége pedig megengedi a gyakoribb fogyasztást is. A csípősséget mérő Scoville-skálán 2500 és 8000 között mozog értéke. A skála a 0-tól a tiszta kapszaicin 15-16 milliós számáig terjed.

Cayenne-bors

A Cayenne-bors a nevével ellentétben nem tartozik a borsfélék közé. Az itthon ismert, hagyományos csípős paprikáinknál jóval erősebb, húsa pedig vékony, így inkább szárítva tárolják, ám szószokban, pörköltekben, húsételekben még így is gyakran alkalmazzák. A Scoville-skála szerint erőssége 30 és 50 ezer közötti, óvatosan érdemes adagolni.

Cseresznyepaprika

Bár az erős, magyaros ételekből sokak szerint kihagyhatatlan ízesítő a pikáns pirospaprika, a magyar fűszerpaprikák valójában valamivel kevésbé csípősek a világot meghódító társaiknál. A legerősebbek közé tartozik a cseresznyepaprika, melynek termése enyhe vagy közepes csípősségű, a Scoville-skála szerint 1000-5000 SHU az erőssége. Hús- és halételekhez, valamint ecetben eltéve savanyúságként is kedvelt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Serrano

A serrano erős, mégis frissen igazán kedvelt alapanyag, melyből szószok, gyakran salsa készül, de húsételek ízesítésére is alkalmas. Mexikóban különösen kedvelt. Csípőssége a Scoville-skála szerint 10–23 ezer SHU.

Habanero

A habanerók különösen erős fajták, ám enyhén trópusi gyümölcsös ízviláguk és lédús húsuk miatt nagyon kedveltté váltak világszerte a chiliszószok, paradicsomos mártások készítésénél, elsősorban Mexikóban, illetve az Egyesült Államokban. A csípősségük kiemelkedő, 100-350 ezer Scoville-egység is lehet, ezért nagy óvatosságot igényel alkalmazásuk.

Csípős paprikával a fogyókúra sikeréért

A kapszaicin, azaz az ételek csípősségért felelős anyagának bélflórára gyakorolt hatását vizsgálták a kutatók, biztató eredményt kaptak.

Hogyan akadályozzák meg az elhízást a csípős ételek? A kapszaicinban rejlik a titok

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük