Rákellenes, fájdalomcsillapító, vérröggátló: a chili 5 fajtája, ami csupa egészség a szervezetnek
A chili rengeteg egészségügyi előnnyel bír a szervezetre nézve.

GettyImages-180081593
beauty and style
Top olvasott cikkek

A chilipaprikák nem csupán remek, pikáns ízesítői az ételeknek, de a bennük levő vitaminok, valamint a csípős ízüket biztosító kapszaicin számos jótékony hatással is bír a szervezetre nézve, melyet tudományos bizonyítékok is alátámasztanak.

A paprikafélék nagy mennyiségben tartalmaznak többek között immunerősítő C-, anyagcsere-serkentő B6-, csonterősítő K1-vitamint és szívvédő káliumot, de rezet és antioxidáns hatású béta-karotint, valamint luteint is.

A kapszaicin egészségre gyakorolt hatásai

A chilipaprika legfőbb hatóanyaga a kapszaicin, mely az egyes fajták csípősségét is meghatározza, de az egészségünkre gyakorolt hatását is számos alkalommal bizonyították már a kutatások. Ezek közül a legnagyobb érdeklődésre számot tartók a rákos megbetegedésekre vonatkozó vizsgálatok voltak: egy American Heart Association által végzett vizsgálat szerint a rákos halálozás 23%-kal csökkent a rendszeres fogyasztói körében. A hátterében az állhat, hogy korábbi kutatások alapján a kapszaicin hozzájárulhat a programozott sejthalálhoz, a rákos sejtek csökkenéséhez. Laboratóriumi vizsgálatok szerint az anyag képes lehet negyvenféle rákos sejt elpusztítására az egészséges sejtek károsítása nélkül.

A túlzottan nagy mennyiségű kapszaicint azonban egyes ráktípusok - így a torok- és gyomorrák - kockázatának növekedésével is összefüggésbe hozták, ezért további vizsgálatok szükségesek a hatás bizonyításához.

Egereken végzett vizsgálatok szerint a kapszaicin terápiás dózisban hatékonyan megakadályozta a vérlemezkék rögösödését, így a trombózis, illetve a tromboembólia kialakulását. A bioaktív vegyület a fájdalomcsillapításban is hasznos, a fájdalomreceptorokhoz kötődve rövid távon deszenzibilizálhatja azokat, így némiképp fájdalomcsillapító hatással is bír, mely ízületi gyulladás és mozgásszervi betegségek kezelésében is segítséget jelenthet.

A chili fajtái

A csípős paprikák közé rengetegféle zöldség tartozik a kellemesebb, enyhén csípős fajtáktól egészen a legerősebbekig, melyek közül mindenki tetszés szerint kiválaszthatja a számára megfelelő erősségű, ízvilágú változatot. A teljesség igénye nélkül a következő hat fajta garantáltan sok lehetőséget foglal magában.

Jalapeno

A jalapeno az egyik legismertebb, legízesebb chilifajta, mérsékelt erősséggel. A mexikói konyhában megkerülhetetlen, de világszerte nagy népszerűségnek örvend. Az apró zöld és piros paprika jelentős mennyiségben tartalmazza a fenti tápanyagokat, közepes csípőssége pedig megengedi a gyakoribb fogyasztást is. A csípősséget mérő Scoville-skálán 2500 és 8000 között mozog értéke. A skála a 0-tól a tiszta kapszaicin 15-16 milliós számáig terjed.

Cayenne-bors

A Cayenne-bors a nevével ellentétben nem tartozik a borsfélék közé. Az itthon ismert, hagyományos csípős paprikáinknál jóval erősebb, húsa pedig vékony, így inkább szárítva tárolják, ám szószokban, pörköltekben, húsételekben még így is gyakran alkalmazzák. A Scoville-skála szerint erőssége 30 és 50 ezer közötti, óvatosan érdemes adagolni.

Cseresznyepaprika

Bár az erős, magyaros ételekből sokak szerint kihagyhatatlan ízesítő a pikáns pirospaprika, a magyar fűszerpaprikák valójában valamivel kevésbé csípősek a világot meghódító társaiknál. A legerősebbek közé tartozik a cseresznyepaprika, melynek termése enyhe vagy közepes csípősségű, a Scoville-skála szerint 1000-5000 SHU az erőssége. Hús- és halételekhez, valamint ecetben eltéve savanyúságként is kedvelt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Serrano

A serrano erős, mégis frissen igazán kedvelt alapanyag, melyből szószok, gyakran salsa készül, de húsételek ízesítésére is alkalmas. Mexikóban különösen kedvelt. Csípőssége a Scoville-skála szerint 10–23 ezer SHU.

Habanero

A habanerók különösen erős fajták, ám enyhén trópusi gyümölcsös ízviláguk és lédús húsuk miatt nagyon kedveltté váltak világszerte a chiliszószok, paradicsomos mártások készítésénél, elsősorban Mexikóban, illetve az Egyesült Államokban. A csípősségük kiemelkedő, 100-350 ezer Scoville-egység is lehet, ezért nagy óvatosságot igényel alkalmazásuk.

Csípős paprikával a fogyókúra sikeréért

A kapszaicin, azaz az ételek csípősségért felelős anyagának bélflórára gyakorolt hatását vizsgálták a kutatók, biztató eredményt kaptak.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük