Hogyan akadályozzák meg az elhízást a csípős ételek? A kapszaicinban rejlik a titok

A kapszaicin, azaz az ételek csípősségért felelős anyagának bélflórára gyakorolt hatását vizsgálták a kutatók, biztató eredményt kaptak.

kapszaicin nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kapszaicin fogyást elősegítő tulajdonságát már több kutatásban elemezték, azonban egy 2020-ban publikált tanulmányban a bélflórára gyakorolt hatását is megvizsgálták. A titok, úgy tűnik, a gyomorban rejlik.

A chilipaprika aktív összetevőjének valóban hízást gátló hatása van, ráadásul úgy néz ki, zsíros étrend mellett is hatékonyan működik. Ennek hatásmechanizmusait rágcsálókban és más fajokban széles körben tanulmányozták.

A kapszaicin hatása a bélflórára

Az új kísérlet során magas zsírtartalmú táplálékon élő egereknél kimutatták, hogy a kapszaicin fogyást eredményezett náluk. De mitől ilyen különleges ez a vegyület, hogyan kapcsolható össze a súlyvesztéssel?

Az egereket három csoportba osztották a 12 hetes kísérlet alatt. Az egyiküknek alacsony zsírtartalmú, a másiknak normális, a harmadiknak magas zsírtartalmú táplálékot adtak a tudósok. A kutatás alapját az adta, hogy több tanulmányban következtettek a bélflóra által termelt rövid szénláncú zsírsavak kapcsolatára a fogyással, a gyomor mikrobáival és a zsírraktározással. Rövid szénláncú zsírsavnak számít például az ecetsav is, ami csak telített változatban található meg, és jól oldódik zsírban. Kiderült, hogy ezekhez a zsírsavakhoz a kapszaicinnak is köze van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

A bélflóra vizsgálata közben felfedezték, hogy megnövekedett az Akkermansia, Prevotella, Bacteroides, Odoribacter, Allobaculum, Coprococcus bélbaktériumok száma, és csökkent a Desulfovibrio, Escherichia, Helicobacter és Sutterella baktériumok mennyisége, amelyek a gyomorproblémákért, puffadásért felelnek. Nem véletlen, hogy főleg a keleti konyhákban, ahol sok helyen még a mai napig nem megfelelő higiéniás körülmények uralkodnak, tradicionálisan erős, fűszeres ételeket szolgálnak fel. A chili veszélyes baktériumokat képes kiiktatni a szervezetből.

kapszaicin 1
Fotó: LauriPatterson / Getty Images Hungary

A vegyület arányaiban megnövelte azokat a baktériumfajokat, amik rövid szénláncú zsírsavakat állítanak elő, ezáltal megnövekedett a bél-acetát és a propionát koncentrációja, amelyek pozitívan hatnak az elhízás megelőzésére és kezelésére. A kutatás eredménye bizonyítja, hogy a kapszaicin amellett, hogy csökkenti a táplálék iránti sóvárgást, a bélbaktériumok arányainak változása révén is elősegíti a fogyást.

A felfedezés nemcsak a diétázóknak szolgál jó hírrel, de olyan betegségek kezelésében is hasznosíthatják a jövőben, mint a metabolikus szindróma veszélyes anyagcserezavara.

Amiktől folyamatosan fogyni fogsz: laktató, lassú felszívódású vacsorák

Az itt felsorolt fogások mind szénhidrátszegények, és nagyon jót tesznek a fogyókúrádnak, ráadásul isteni finomak, és azt biztosan nem lehet mondani rájuk, hogy unalmasak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük