Hogyan akadályozzák meg az elhízást a csípős ételek? A kapszaicinban rejlik a titok
A kapszaicin, azaz az ételek csípősségért felelős anyagának bélflórára gyakorolt hatását vizsgálták a kutatók, biztató eredményt kaptak.

kapszaicin nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kapszaicin fogyást elősegítő tulajdonságát már több kutatásban elemezték, azonban egy 2020-ban publikált tanulmányban a bélflórára gyakorolt hatását is megvizsgálták. A titok, úgy tűnik, a gyomorban rejlik.

A chilipaprika aktív összetevőjének valóban hízást gátló hatása van, ráadásul úgy néz ki, zsíros étrend mellett is hatékonyan működik. Ennek hatásmechanizmusait rágcsálókban és más fajokban széles körben tanulmányozták.

A kapszaicin hatása a bélflórára

Az új kísérlet során magas zsírtartalmú táplálékon élő egereknél kimutatták, hogy a kapszaicin fogyást eredményezett náluk. De mitől ilyen különleges ez a vegyület, hogyan kapcsolható össze a súlyvesztéssel?

Az egereket három csoportba osztották a 12 hetes kísérlet alatt. Az egyiküknek alacsony zsírtartalmú, a másiknak normális, a harmadiknak magas zsírtartalmú táplálékot adtak a tudósok. A kutatás alapját az adta, hogy több tanulmányban következtettek a bélflóra által termelt rövid szénláncú zsírsavak kapcsolatára a fogyással, a gyomor mikrobáival és a zsírraktározással. Rövid szénláncú zsírsavnak számít például az ecetsav is, ami csak telített változatban található meg, és jól oldódik zsírban. Kiderült, hogy ezekhez a zsírsavakhoz a kapszaicinnak is köze van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tiszta tér, tiszta lélegzet

Az Ambiance Provenacle fertőtlenítő és frissítő hatású keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült. Összetevőinek, a kakukkfűnek, a levendulának és a rozmaringnak köszönhetően semlegesíti a teret, valamint baktérium- és vírusölő hatással bír, ami a téli időszakban kifejezetten hasznos, de az év más szakaszaiban is hatékony segítség lehet. Ajánlott mindenkinek, aki felfrissülésre vagy épp a levegő megtisztítására vágyik.

Tudj meg róla többet!

Promóció

A bélflóra vizsgálata közben felfedezték, hogy megnövekedett az Akkermansia, Prevotella, Bacteroides, Odoribacter, Allobaculum, Coprococcus bélbaktériumok száma, és csökkent a Desulfovibrio, Escherichia, Helicobacter és Sutterella baktériumok mennyisége, amelyek a gyomorproblémákért, puffadásért felelnek. Nem véletlen, hogy főleg a keleti konyhákban, ahol sok helyen még a mai napig nem megfelelő higiéniás körülmények uralkodnak, tradicionálisan erős, fűszeres ételeket szolgálnak fel. A chili veszélyes baktériumokat képes kiiktatni a szervezetből.

kapszaicin 1
Fotó: LauriPatterson / Getty Images Hungary

A vegyület arányaiban megnövelte azokat a baktériumfajokat, amik rövid szénláncú zsírsavakat állítanak elő, ezáltal megnövekedett a bél-acetát és a propionát koncentrációja, amelyek pozitívan hatnak az elhízás megelőzésére és kezelésére. A kutatás eredménye bizonyítja, hogy a kapszaicin amellett, hogy csökkenti a táplálék iránti sóvárgást, a bélbaktériumok arányainak változása révén is elősegíti a fogyást.

A felfedezés nemcsak a diétázóknak szolgál jó hírrel, de olyan betegségek kezelésében is hasznosíthatják a jövőben, mint a metabolikus szindróma veszélyes anyagcserezavara.

Amiktől folyamatosan fogyni fogsz: laktató, lassú felszívódású vacsorák

Az itt felsorolt fogások mind szénhidrátszegények, és nagyon jót tesznek a fogyókúrádnak, ráadásul isteni finomak, és azt biztosan nem lehet mondani rájuk, hogy unalmasak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük