Rákmegelőző, szívvédő, és a memóriának is jót tesz: 4 bogyós gyümölcs, ami csodás hatással van a testre
A bogyós gyümölcsök szívvédő, rákmegelőző hatással bírnak, ezért érdemes gyakran fogyasztani őket.

fekete áfonya
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egészségmegőrzés egyik legfontosabb feltétele a tudatos, változatos, a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat biztosító élelmiszerekből álló étrend. A szív és a sejtek egészségét az antioxidánsokban gazdag bogyós gyümölcsök is támogatják.

A kék, piros és lila színű bogyósokra jellemző a magas C-vitamin- és polifenoltartalom, de rost, illetve ásványi anyagok, így kálium és cink is elégséges mennyiségben található bennük. A gyümölcsök alacsony glikémiás indexűek, így cukorbetegek és diétázók is bátran fogyaszthatják őket, segítenek a krónikus betegségek megelőzésében, a gyulladások csökkentésében. Ráadásul ehhez nem is kell egzotikus superfoodokat vásárolni, számos hazai bogyós is igazi vitaminbomba.

Fekete áfonya

A fekete áfonya remek C- és K-vitamin-forrás, melynek révén védi a szív egészségét. Anyagcsere-serkentő és gyulladáscsökkentő hatású mangánt is tartalmaz, illetve rostokat, valamint antioxidáns polifenolokat, a sötét színért felelős antocianineket, melyek sejtvédő hatásuk által a rák és a szívbetegségek megelőzésében is hasznosak lehetnek.

Utóbbihoz járul hozzá, hogy csökkenti az LDL-koleszterin szintjét, javítja az artériák működését, így a szívroham kockázata is alacsonyabb lehet. Bioaktív vegyületei javíthatják az inzulinérzékenységet, így jelentősen csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség rizikóját. Emellett a szellemi egészség megőrzéséhez is hozzájárul a tanulmányok alapján.

Szeder

A szeder élelmi rostokat, C- és K-vitamint, káliumot, mangánt tartalmaz, továbbá antioxidáns polifenolokat, flavonoidokat, antocianinokat. Egy tanulmány a szederben található antocianinról kimutatta, hogy véd a szív- és érrendszeri betegségtől, hatását a benne levő vitaminok és ásványi anyagok is erősítik.

Antioxidáns hatása révén a rák megelőzésében is segítség lehet a szederből készült kivonat egy, a Nutrition & Cancer Journal által közzétett tanulmány szerint. Polifenol- és mangántartalma révén a kognitív funkciókat is javíthatja, így a szellemi frissesség megőrzéséhez is hozzájárulhat. A gyümölcs továbbá gyulladáscsökkentő hatással bír, és a száj egészségének megőrzésében, a fogproblémák és szájüregi fertőzések tüneteinek enyhítésében is hasznos

Fekete ribizli

A fekete ribizli tele van vitaminnal, többek között A-, B1-, B5-, B6-, E- és a narancsnál négyszer több C-vitamint, valamint polifenolokat, antociánokat, továbbá magja gamma-linolénsavat tartalmaz, utóbbi többek között a sejtek egészségét védi, a bőr öregedését gátolja, de a női ciklusban fontos szerepet kapó prosztaglandin hormonok termelésében is részt vesz.

A levelektől a gyümölcsön át a magig számos részét felhasználják. A fekete ribizli gyulladáscsökkentő hatása mellett segíthet az immunrendszer erősítésében, az erek, a szem, a bélrendszer és a vese egészségének megőrzésében, de a cukorbetegség kockázatának csökkentésében is. 

Ribizli

A piros ribizli ugyancsak remek bogyós gyümölcs, melynek a fentiekhez hasonlóan nagyon alacsony a glikémiás indexe, a benne levő szénhidrát lassan szívódik fel, így cukorbetegek és diétázók számára is jó választás a vitaminpótlásra. Magas a C-vitamin-tartalma, mellyel segíthet kivédeni a megbetegedéseket, fertőzéseket, az antioxidáns hatású vegyület a rák megelőzésében is szerepet kaphat.

Mangánt, rezet, vasat is tartalmaz, vérszegénység esetén is érdemes sokat fogyasztani belőle. K-vitamin-tartalma révén támogatja a szív munkáját, valamint segíti a kalcium felszívódását, így a csontok erősségéhez is hozzájárul. Rostban gazdag, mely az egészséges bélműködést és az alacsony LDL-koleszterinszintet is biztosítja.

Szívbarát diéta az egészségért

szíverősítő, érvédő táplálékok élettani hatásukat tápanyag- és antioxidáns-tartalmuk révén fejtik ki.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük