Az alma 4 egészségügyi hatása: miért érdemes minél többet fogyasztani belőle?
Egy igazi szuperélelmiszer az alma, tele rosttal és vitaminnal, naponta kellene fogyasztani.

- Pofonegyszerű házi gyanta, ami tartós simaságot garantál: a cukorgyanta könnyen összeüthető »
- Így varrtál már fel gombot? – Apró részlet a ruhán, de sokat dob rajta »
- A High School Musical 36 éves színésznője ma is bevállalhatná egy tinilány szerepét: Ashley Tisdale szépségrutinja alapos, de egyszerű »

- Mi Portugália fővárosa? 10 kvízkérdés Európa országairól, amit illik tudni
- Rúzsa Magdi először mindhárom babájával egy fotón: már 4 hónaposak az ikrek
- Átmennél most a földrajzérettségin? 10 kérdés, amire tudni kellett a választ
- Megmenthető Csősz Boglárka házassága? Milliárdos férje ezt nyilatkozta
- 121 kilóról indult, 45 kilót fogyott CICO-diétával az édesanya: így néz ki most a kétgyerekes Colleen
Napi egy alma az orvost távol tartja - szól a mondás. Bár önmagában nem helyettesíti az egészséges életmódot a naponta elmajszolt egy-egy gyümölcs, valójában számos egészségügyi előnye van a fogyasztásának.
Bár a trendek következtében kissé háttérbe szorult az alma, az egzotikus, méregdrága szuperélelmiszereket kenterbe vágja, kíméli a gyomrot, a diéták alapeleme, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz jól hasznosuló formában. Megannyi érv szól tehát a fogyasztása mellett.
Védi a szív egészségét
Az alma hivatalos tanulmányok szerint segít a szívbetegségek és egyes krónikus megbetegedések kockázatának csökkentésében. Egy 20 ezer felnőtt részvételével végzett kutatás arra jutott, hogy az alma fogyasztása a stroke alacsonyabb kockázatával is összefügghet.

A gyümölcsben levő flavonoidok csökkentik a gyulladást, védik a szívet és az érrendszert. Rosttartalma, valamint a benne levő K-vitamin és kálium révén hozzájárul a vérnyomás és a koleszterinszint alacsonyan tartásában.
Rákellenes vegyületeket tartalmaz
A flavonoidok és az antioxidáns vegyületek, vitaminok - így a C-vitamin, kvercetin, koffeinsav - a sejtkárosodás, a rákos megbetegedések kockázatát is csökkentik, a betegségek megelőzésében is szerepet kaphatnak. Egy 41 kutatást átfogó vizsgálat arra jutott, hogy az alma nagyobb mennyiségben csökkenti a tüdőrák kialakulásának veszélyét is, míg egy másik tanulmány arra jutott, hogy a benne levő vegyületek hasonlóan hatékonyak lehetnek a vastagbélrák kivédésében is.
Alapvetően a gyümölcsökben, zöldségekben gazdag étrendet a különböző daganatos betegségek alacsonyabb rizikójával hozzák összefüggésbe, az alma hatásainak maradéktalan bizonyítására további kutatások lennének szükségesek.
Csökkenti a cukorbetegség kockázatát
Az alma alacsony glikémiás indexű gyümölcs, melynek rosttartalma is hozzájárul a vércukorszint stabilan tartásához. A napi legalább egy alma elfogyasztása a kutatások szerint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának 28%-kal alacsonyabb kockázatával járt együtt azokkal összevetve, akik egyáltalán nem fogyasztottak a gyümölcsből.

Emésztéssegítő rostban gazdag
A gyümölcs tápláló, az emésztőrendszer számára rendkívül fontos tápanyagokat tartalmaz. Rosttartalma viszonylag magas, 4,5 gramm egy közepes alma esetében, miközben az csak 95 kalóriát jelent. Ennek következtében teltségérzetet biztosít, hatékonyan csökkentve a nassolásból bevitt kalóriákat, és nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, így fogyókúrázóknak is ideális választás. Az alma prebiotikus rostban, pektinben gazdag, ami hozzájárul a bélbaktériumok sokszínűségéhez.
Prebiotikumok az egészséges emésztésért
A probiotikus baktériumtörzsek segítenek a bélflóra egészségének fenntartásában, de a fertőzések legyőzésében, az immunrendszer megerősítésében is. A hatásuk viszont a megfelelő prebiotikumokkal lesz csak kellően hosszú távú. Ebben az alma mellett számos élelmiszer a segítségedre lehet.
(Képek: Getty Images.)
OLVASD EL EZT IS!

- szívroham
- magas vérnyomás
Csökkenti az infarktus esélyét, ha mindennap fogyasztod - 10 kötelező, szíverősítő étel

- megelőzés
- antioxidáns