Krémes muszaka hús nélkül: ez kerül a rétegek közé
A krumplis és padlizsános rétegekből álló muszaka hús nélkül is finom és laktató.

A muszaka a balkáni, különösen a görög konyhának egyik meghatározó fogása. A krumplival és padlizsánnal rétegzett egytálétel hagyományosan darált bárányhússal egészül ki, azonban vegetáriánus módon, zöldségekkel is csodás lesz.
Vegetáriánus muszaka
Hozzávalók 4 személyre
A padlizsánhoz:
- 2 padlizsán
- 2 evőkanál olívaolaj
- só
- frissen őrölt bors
A zöldséges raguhoz:
- 40 dkg konzervlencse
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 1.5 dl száraz vörösbor
- 1.5 dl alaplé
- 1 hagyma
- 1 cukkini
- 1 sárgarépa
- 1 teáskanál oregánó
- 0.5 teáskanál fahéj
- só
- bors
A krumplis részhez:
- 6 dkg liszt
- 5 dl tej
- 5 dkg reszelt sajt
- 5 dkg vaj
- 2 nagy krumpli
- só
- bors
- késhegynyi szerecsendió
Elkészítés:
A padlizsánt vágd fél centi vastag karikákra. Szórd meg sóval, frissen őrölt borssal, és kend meg mindkét oldalukat olívaolajjal. Egyengesd el egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, és 200 fokon, 20 perc alatt, félidőben megfordítva süsd meg őket.
A hagymát vágd apróra, és serpenyőben, kevés olajon párold üvegesre. Add hozzá a megtisztított, felszeletelt répát, majd három-négy perc múlva a felszeletelt cukkinit és fokhagymát. Süsd még további két-három percig, majd keverd hozzá a leszűrt lencsét és a paradicsompürét. Öntsd fel a borral és az alaplével, szórd meg sóval, borssal, oregánóval, fahéjjal. Lefedve, kis lángon gyöngyöztesd 15 percig.
A krumplit pucold meg, vágd vékony karikákra, tedd egy kis lábosba, és főzd 5-7 percig, hogy majdnem teljesen megpuhuljon, de ne essen szét. Szűrd le. Ugyanabban a lábosban olvaszd fel a vajat. Add hozzá a lisztet, kézi habverővel kevergesd fél percig, majd fokozatosan öntsd fel a tejjel. Főzz belőle sűrű mártást. Húzd le a tűzről, szórd meg sóval, borssal, szerecsendióval, és forgasd bele a sajtot. Ez a besamelmártás.
A megsült padlizsán felével rakd ki egy tepsi alját. Kanalazd rá a zöldséges ragu felét, erre jön a padlizsán és a zöldségek másik fele. A tetejére kerül a krumpli és besamel. Told a sütőbe 30-35 percre, amíg aranyszínűre sül.
Laktató rakott savanyú káposzta: fűszeres darált hús és tejföl borítja
Ha van étel, ami egyszerre tartalmas, miközben igazi hazai ízeket idéz, az a rakott savanyú káposzta.
ElolvasomKép: Getty Images
OLVASD EL EZT IS!

- rizs
- vegetáriánus
A legfinomabb chilis bab rizzsel: húsmentes receptet mutatunk
- egytálétel
- tepsis krumpli