A legfinomabb muszaka receptje, amit még sokáig fogtok emlegetni: sok-sok selymes szósszal készítsd

A görögök rakott padlizsánja, vagyis a muszaka akkor a legfinomabb, ha sűrű, dús rajta a besamelmártás.

A legfinomabb muszaka
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A muszaka, vagyis a görög rakott padlizsán maga a csoda: pirított padlizsán és krumpli alkotja, a rétegek között pedig paradicsomos ragu bújik meg. Az elkészítése jóleső szombat vagy vasárnap délelőtti tevékenység, érdemes akkor nekiállnod, amikor van elég időd alkotni a konyhában. A szaftból kihagyhatatlan egy kevés fehérbor.

A legfinomabb muszaka

Hozzávalók

A zöldséges részhez:

  • 1 nagy padlizsán
  • 1 nagy krumpli
  • bors
  • olívaolaj
  • kevés reszelt parmezán

A húsos raguhoz:

  • 35 dkg darált hús (sertés és marha vegyesen)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 doboz hámozottparadicsom-konzerv
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 kis hagyma
  • 1 babérlevél
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 kávéskanál szegfűbors
  • 0.5 kávéskanál fahéj
  • bors

A besamelhez:

  • 3.5 dkg liszt
  • 3 dkg reszelt parmezán
  • 3 dl tej
  • 2 dkg vaj
  • 1 csipet szerecsendió
  • frissen őrölt bors
Recept idők

Elkészítés:

A raguval kezdd. A vajat és az olajat olvaszd össze, és párold rajta puhára a hagymát és a felaprított fokhagymát. Add hozzá a szegfűborsot, a fahéjat és a babérlevelet, pirítsd össze, majd jöhet rá a hús. Sózd, borsozd, pirítsd fehéredésig. Öntsd fel a borral és a paradicsomkonzervvel, szórd meg oregánóval, egy kicsit cukrozd meg, és lefedve, kis lángon főzd össze nagyjából 45 perc alatt. Akkor jó, ha a szaftja besűrűsödött.

 

Amíg a ragu fő, készítsd elő a többi hozzávalót. A padlizsánt hosszában vágd fel. Szórd meg sóval és borssal, locsold meg kevés olívaolajjal, forgasd össze, és tedd félre tíz percre. Ezután öntsd le alóla a levet, amit engedett, helyezd a darabokat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 200 fokon negyedóra alatt pirítsd meg. A krumplit hámozd meg, karikázd fel, szintén szórd meg sóval és borssal, locsold meg olajjal, és ezt is süsd meg negyedóra alatt.

 

A besamelhez olvaszd fel a vajat, majd add hozzá a lisztet, és kézi habverővel kevergetve pirítsd meg. Öntsd fel fokozatosan a tejjel, szórd meg sóval, borssal és szerecsendióval, és főzd addig, amíg besűrűsödik. A végén jöhet bele egy kevés reszelt parmezán is.

 

Egy tepsi aljára önts egy kevés besamelt, erre helyezz először krumpliszeleteket, arra padlizsánt. Öntsd rá a ragut, erre fektesd a padlizsán, végül a krumpli másik felét. Kanalazd rá jó vastagon a besamelt, szórd meg a tetejét reszelt parmezánnal, takard le alufóliával, és 180 fokos sütőben fél óra alatt süsd össze. A végén vedd le a fóliát a tetejéről, hogy megpirulhasson.

A padlizsánt a franciák is szeretik: a lecsójukból is kihagyhatatlan.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük