Lengyel krémes, ahogy II. János Pál pápa is szerette: kész leveles tésztából könnyű elkészíteni
Pápa tortájának is nevezik ezt a finom lengyel krémest, mivel annak idején II. János Pál kedvence volt.

Leveles tésztás tortalapok, köztük gazdag krém: ez a lengyel krémes, amely annak idején II. János Pál szívét is rabul ejtette, ezért ragadt rajta a Kremówka Papieska, vagyis »pápai krémes« név is. Elkészítésében a francia Napóleon-krémesre emlékeztet. Kész leveles tésztából egyáltalán nem nehéz összeállítani.
Lengyel pápai krémes
Hozzávalók 4 személyre
- 20 dkg vaj
- 12.5 dkg cukor
- 5 tojássárgája
- 4.5 dl tej
- 4 dkg kukoricakeményítő
- 1 csomag leveles tészta
- 1 vaníliarúd kikapart magjai vagy 3 teáskanál vaníliaaroma
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A leveles tésztát középen felezd el, hogy két lapot kapj. Tedd őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és szurkáld meg villával. Fedd le sütőpapírral, tegyél rá nehezéknek néhány szem babot, hogy ne emelkedjen meg, és told 220 fokos sütőbe. 15 perc múlva vedd le a papírt és a nehezéket a tetejéről, és így süsd további 2-3 percig, hogy megpiruljon. Vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni.
A tejet egy lábosban kezdd el gyöngyöztetni. Add hozzá a vaníliarúd magjait vagy a vaníliaaromát. Amikor gyöngyözni kezd, de még nem forr, vedd le a tűzről. A tojássárgákat verd habosra a cukorral, majd kanalanként adagold vele a keményítőt, utána a forró tejet. Tedd vissza a tűzre, és kis lángon főzd sűrűre. Ha kész, hagyd teljesen kihűlni, és ekkor keverd bele a puha vajat. Kend meg a krémmel az egyik kisült lapot, majd fedd be a másik lappal. Egy éjszakát tartsd a hűtőben. Tálalás előtt szórd meg porcukorral.
Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Az eperszezon beköszöntével ismét megannyi csodás, kevert tésztás süteményt készíthetsz el: ezúttal egy egyszerű epertortát mutatunk.
ElolvasomKép: RobsonPL / Getty Images
OLVASD EL EZT IS!

- sütemény
- leveles tészta