Lengyel krémes, ahogy II. János Pál pápa is szerette: kész leveles tésztából könnyű elkészíteni

Pápa tortájának is nevezik ezt a finom lengyel krémest, mivel annak idején II. János Pál kedvence volt.

Lengyel pápai krémes
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Leveles tésztás tortalapok, köztük gazdag krém: ez a lengyel krémes, amely annak idején II. János Pál szívét is rabul ejtette, ezért ragadt rajta a Kremówka Papieska, vagyis »pápai krémes« név is. Elkészítésében a francia Napóleon-krémesre emlékeztet. Kész leveles tésztából egyáltalán nem nehéz összeállítani.

Lengyel pápai krémes

Hozzávalók 4 személyre

  • 20 dkg vaj
  • 12.5 dkg cukor
  • 5 tojássárgája
  • 4.5 dl tej
  • 4 dkg kukoricakeményítő
  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai vagy 3 teáskanál vaníliaaroma
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A leveles tésztát középen felezd el, hogy két lapot kapj. Tedd őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és szurkáld meg villával. Fedd le sütőpapírral, tegyél rá nehezéknek néhány szem babot, hogy ne emelkedjen meg, és told 220 fokos sütőbe. 15 perc múlva vedd le a papírt és a nehezéket a tetejéről, és így süsd további 2-3 percig, hogy megpiruljon. Vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni.

A tejet egy lábosban kezdd el gyöngyöztetni. Add hozzá a vaníliarúd magjait vagy a vaníliaaromát. Amikor gyöngyözni kezd, de még nem forr, vedd le a tűzről. A tojássárgákat verd habosra a cukorral, majd kanalanként adagold vele a keményítőt, utána a forró tejet. Tedd vissza a tűzre, és kis lángon főzd sűrűre. Ha kész, hagyd teljesen kihűlni, és ekkor keverd bele a puha vajat. Kend meg a krémmel az egyik kisült lapot, majd fedd be a másik lappal. Egy éjszakát tartsd a hűtőben. Tálalás előtt szórd meg porcukorral.

 

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha

Az eperszezon beköszöntével ismét megannyi csodás, kevert tésztás süteményt készíthetsz el: ezúttal egy egyszerű epertortát mutatunk.

Elolvasom

Kép: RobsonPL / Getty Images

Ezt is szeretjük