Mennyei, habos citromos krémes: egy szelet nem elég belőle
Bolti leveles tészta felhasználásával isteni finom citromos krémest süthetsz.

Még finomabb lesz a krémes, ha a töltelékét citromos ízesítéssel dobod fel. Az igazán profik a hozzávaló leveles tésztát is készíthetik házilag, akiknek azonban ez egyelőre kihívást okoz, bátran válasszák a bolti változatot. A tejszínt felhasználás előtt tartsd a hűtőben, mert csak hidegen lehet habbá verni.
Citromos krémes
Hozzávalók
A tésztához:
- 2 csomag leveles tészta
- porcukor a szóráshoz
A krémhez:
- 10 dkg cukor
- 6 tojás
- 6 dl tej
- 5 dkg vaj
- 3 evőkanál étkezési keményítő
- 1 citrom leve és reszelt héja
A habhoz:
- 10 dkg porcukor
- 5 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló
Elkészítés:
A friss leveles tésztát tekerd le, a mélyhűtött változatot olvaszd ki, és nyújtsd lisztezett felületen téglalap alakúra. Az egyik lapot vágd 10-12 négyzetre, a másikat hagyd egyben. Tedd őket sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 200 fokon 6-7 perc alatt süsd mindkét adag tésztát pirosra.
A krémhez a tojásokat keverd habosra a cukorral. A keményítőt oldd fel a citrom kifacsart levében, és forgasd a cukros tojáshoz. A tejet forrald fel a reszelt citromhéjjal, majd vedd alatta a lángot egész kicsire, épp hogy gyöngyözzön. Csorgasd bele a tojásos keveréket, és kézi habverővel folyamatosan kevergetve főzd egy-két percig, amíg besűrűsödik. Ekkor húzd le a tűzről, keverd hozzá a vajat, fedd be fóliával, hogy ne bőrösödjön, és hagyd kihűlni.
A jól behűtött tejszínt verd habbá. Amikor habos, add hozzá kanalanként a cukrot és a habfixálót.
A kihűlt citromos pudingot egyengesd el a szintén kihűlt, egyben hagyott tésztán. Fedd be a habbal, majd rakd ki a kockákra vágott tésztával. Tedd a hűtőbe néhány órára, hogy megdermedjen. Tálaláskor a tetejét szórd meg porcukorral, és a tésztakockák mentén szeleteld.
Egyszerű vaníliás torta: omlós, tejfölös piskóta az alapja
Ez a süti egyszerű alapanyagokból készül, mégis isteni és omlós desszert, ami tökéletes választás bármilyen alkalomra.
ElolvasomKép: PhotoIris2021 / Getty Images
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- croissant
Az eredeti francia croissant receptje: élesztős leveles tészta az alapja

- sütemény
- vaníliapuding