Mennyei, habos citromos krémes: egy szelet nem elég belőle

Bolti leveles tészta felhasználásával isteni finom citromos krémest süthetsz.

Citromos krémes
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Még finomabb lesz a krémes, ha a töltelékét citromos ízesítéssel dobod fel. Az igazán profik a hozzávaló leveles tésztát is készíthetik házilag, akiknek azonban ez egyelőre kihívást okoz, bátran válasszák a bolti változatot. A tejszínt felhasználás előtt tartsd a hűtőben, mert csak hidegen lehet habbá verni.

Citromos krémes

Hozzávalók

A tésztához:

  • 2 csomag leveles tészta
  • porcukor a szóráshoz

A krémhez:

  • 10 dkg cukor
  • 6 tojás
  • 6 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 3 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 citrom leve és reszelt héja

A habhoz:

  • 10 dkg porcukor
  • 5 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
Recept idők

Elkészítés:

A friss leveles tésztát tekerd le, a mélyhűtött változatot olvaszd ki, és nyújtsd lisztezett felületen téglalap alakúra. Az egyik lapot vágd 10-12 négyzetre, a másikat hagyd egyben. Tedd őket sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 200 fokon 6-7 perc alatt süsd mindkét adag tésztát pirosra.

A krémhez a tojásokat keverd habosra a cukorral. A keményítőt oldd fel a citrom kifacsart levében, és forgasd a cukros tojáshoz. A tejet forrald fel a reszelt citromhéjjal, majd vedd alatta a lángot egész kicsire, épp hogy gyöngyözzön. Csorgasd bele a tojásos keveréket, és kézi habverővel folyamatosan kevergetve főzd egy-két percig, amíg besűrűsödik. Ekkor húzd le a tűzről, keverd hozzá a vajat, fedd be fóliával, hogy ne bőrösödjön, és hagyd kihűlni.

A jól behűtött tejszínt verd habbá. Amikor habos, add hozzá kanalanként a cukrot és a habfixálót.

A kihűlt citromos pudingot egyengesd el a szintén kihűlt, egyben hagyott tésztán. Fedd be a habbal, majd rakd ki a kockákra vágott tésztával. Tedd a hűtőbe néhány órára, hogy megdermedjen. Tálaláskor a tetejét szórd meg porcukorral, és a tésztakockák mentén szeleteld.

 

Egyszerű vaníliás torta: omlós, tejfölös piskóta az alapja

Ez a süti egyszerű alapanyagokból készül, mégis isteni és omlós desszert, ami tökéletes választás bármilyen alkalomra.

Elolvasom

Kép: PhotoIris2021 / Getty Images

Ezt is szeretjük