A ropogós házi leveles tészta receptje, adalékanyagok nélkül: le is fagyaszthatod a felesleget

A dédi még házilag készítette a leveles tésztát. Te is megpróbálhatod, és meglátod, az eredmény fenséges lesz.

Leveles tészta házilag
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nincs finomabb a házi tésztánál. Bár a boltban is kaphatsz leveles tésztát, az igazi mégis az, ha magad készíted el, így biztos lehetsz benne, hogy semmilyen felesleges adalékanyagot nem tartalmaz. Az egész titka a hozzávalók hőmérséklete: a vaj végig jéghideg legyen, a kezed melegétől se olvadjon fel. Ezt a legjobban úgy érheted el, ha felhasználás előtt a lisztet és a tálat is hűtőben tartod.

Leveles tészta házilag

Hozzávalók 1 darabhoz

  • 14 dkg vaj
  • 12.5 dkg liszt
  • 1 nagy csipet
  • 0.6 dl víz
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáld át, sózd meg, és tedd a hűtőbe fél órára. Ezután vedd ki, kockázd bele a hideg vajat, és az ujjaiddal dolgozd össze, amíg morzsás állagot kapsz. Ekkor készíts a közepébe egy mélyedést, ebbe öntsd a jéghideg vizet, és először egy spatula segítségével, majd ha már nagyjából összeállt, kézzel gyúrd gombóccá. Lisztezett felületen nyújts belőle 25 centi hosszú téglalapot. Az alsó felét hajtsd fel középre, a felső oldalát rá, hogy réteges legyen, újra nyújtsd ki, majd a tészta két oldalát is hajtsd be két oldalról egymásra, és újra nyújtsd ki. Ezt ismételd meg háromszor, mindig hajtogasd, utána nyújtsd. Ha kész, csomagold folpackba, és legalább egy órára tedd a hűtőbe, de le is fagyaszthatod későbbi felhasználásra.

Rengeteg mindenhez használhatod az így készített leveles tésztát: ez a fűszeres gombás-sós csiga egy tartalmas leves után akár ebédre is tökéletes.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük