Így készül a tökéletes humusz – 3 trükköt is mutatunk
Egy bevált titkos receptet és 3 trükköt is megosztunk,hogy otthon is elkészíthesd a legfinomabb humuszt.

Hummuṣ bi-taḥīnah – a tápláló, selymes szezámos csicseriborsókrém, a humusz hivatalos neve. Eredettörténete szinte balladaian titokzatos, sok nemzet vallja sajátjának. Az alaprecept egyszerű és kevés hozzávalóból áll, a variálhatóság viszont szinte végtelen. Országonként, tájegységenként, városonként, háztartásonként mind más és más lesz a mennyei krém. De azért pár dolog mindenképpen közös: együtt tunkolva ad igazi élményt, hosszan tartó energiát ad, éltet, táplál, gondoskodik. Most megmutatjuk a legfinomabb receptet is.
A legfinomabb humusz receptje
A világ első receptgyűjteménye i. e. 1700-ból származik: agyagtáblák formájában, akkád nyelven íródott, Mezopotámiában. Ez körülbelül a mai Törökország, Irak és Szíria egyes területeit jelenti. Bonyolult receptek, tartósítás, húsfeldolgozás, sőt sörfőzés is szerepel a táblákon. Megjelenik a fokhagyma, írnak illatos fűszerekről és magát a csicseriborsót is említik, viszont nyoma sincs a humusznak. Egészen a 17. századig kellett várni az írásos nyomra, ez pedig, Damaszkuszból (Szíria) származik.
Vagyis Szíria lenne a csicserikrém szülőhazája? Lényegében az egész mediterráneum és a Közel-Kelet valamennyi nemzete szeretné magáénak tudni. A libanoniak, az izraeliek, a palesztinok, a görögök, a törökök, a szírek is humuszrajongók és ahogy a legjobb dolgoknál lenni szokott, mindenki ragaszkodik a saját igazához.
2012-ben még egy fesztiválgyőztes film is született „Make hummus not war” (Humuszt készíts, ne háborúzz) címmel, ami a szeretett étel, a közösség és a béke témáját járja körül.
Egy jól variálható krém, amiért egy világ rajong
Univerzális rajongás tárgya a csicserikrém, ami nem is csoda. A humusz gluténmentes, laktózmentes, 100%-ban növényi fehérjeforrás. Egyszerre sós szendvicsfeltét, mártogatós kence, de édes változatai is léteznek. Vegánok, vegák és mindenevők mannája, óriási rajongótáborral, szűnni nem akaró hype-pal. Mindenkinek van hozzá egy saját trükkje, tippje.

Elengedhetetlen a jó alap, amit az izgalmas, rápakolt feltétek keltenek életre. Minél krémesebb és selymesebb, annál jobb, európaiként a lágyságot keressük, még akkor is, ha létezik olyan iskola, ami a darabosabb humuszt képviseli. A tetejére kerülő feltétek is nagyon sokfélék lehetnek, szezononként változhatnak: zöldségek, húsfélék, hüvelyesek, nyersen, pirítva vagy főzve – a variációk száma végtelen.
Tisztelet és hagyományőrzés
Május 13. a humusz világnapja, bár sokunknak szinte nap vagy hét sem telhet el nélküle: mindig van a hűtőben, igazi jolly joker, pláne, ha azonnali energiapótlásra és valami emlékezetesre vágyunk. Májusban sok büfé, étterem foglalkozik kiemelten a humusszal: új változatokat kreálnak, kóstolót adnak, kenik, tunkolják, szeretettel adják és terjesztik az igét. Természetes, hogy Budapest egyik legkedveltebb humuszpontja is beszáll az örömünnepbe: május 12–18-ig Hummus Week lesz a Dobrumbában , három kifejezetten erre az alkalomra megálmodott humuszos különlegességgel. Nyolc éve jelentek meg a Dob–Rumbach Sebestyén utca sarkán, lényegében nekik köszönhetjük, hogy Budapesten hamar divat lett a mezzézés és kiemelkedő a humuszuk is, aminek szívesen megosztják a titkát is. Legyen közkincs, készítsd el otthon te is!
3 trükk a tökéletes humuszhoz
- Konzerv helyett száraz csicseriborsóval készítsd! Olcsóbb és táplálóbb verzió, még akkor is, ha időigényesebb. Ha mégis a konzerves, gyors változatnál maradnál, ne hagyd ki a főzést, 10 percig érdemes ezeket a borsókat is hőkezelni. A szódabikarbóna is mehet a főzővízbe!
- Figyelj a hőmérsékletre! Fontos, hogy a csicserikrém hűvösen készüljön el, így lesz a legselymesebb állaga, ezért kellenek a jégkockák is. Ha nagyon pro vagy, eleve a főzővízből készítesz jégkockákat és azt dobod a blenderbe.
- Csak a legjobb minőségű tahinit használd! A tahini kritikus pont, a Rumbákban például a Har Bracha márkát használják, ami egy izraeli paszta, etióp szezámmagból készítve. A tahinik Rolls Royce-a.

A Dobrumba titkos humuszreceptje
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
- 200 g száraz, hadas típusú csicseriborsó,
- 4 l víz,
- késhegynyi szódabikarbóna,
- 250 g Har Bracha tahini,
- 5 g citromlé,
- 5 g görög tengeri só,
- 2 db jégkocka.
Elkészítés:
2 liter vízzel, hűtőben 24 órára beáztatjuk a száraz csicseriborsót. 24 óra múlva leszűrjük, a maradék 2 liter vízzel és szódabikarbónával krémes állagúra főzzük 1-3 óra alatt. A főzési idő a csicseriborsótól függ, a folyamat közben folyamatosan figyeljük, a keletkezett habot mindig leszedjük, a főzővizet megtartjuk.
A csicserit és a főzővizet külön-külön kihűtjük. A hideg csicserit összekeverjük a többi hozzávalóval és turmixolni kezdjük. A kihűlt főzővizet három részletben fokozatosan adagoljuk a masszához, és beledobjuk a jégkockákat is. Addig turmixoljuk, amíg szép krémes, homogén állagot kapunk.
Képek: Szécsi Noémi / Dorumba, Getty Images
Így készíts közel-keleti joghurtsajtot: a labneh hamar készen van, és ellenállhatatlan
Ez a krémes joghurtsajt elképesztően egyszerűen készül, és nagyon-nagyon finom.
ElolvasomOLVASD EL EZT IS!

- köret
- lepénykenyér