Tele vannak szívvédő ásványi anyaggal: 9 finom hüvelyes zöldség receptötlettel

A hüvelyes zöldségek tele vannak szíverősítő vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Hüvelyes zöldségek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tavasszal, a borsóval kezdődik a hüvelyes zöldségek szezonja, amely egészen őszig kitart, ezért vétek lenne nem kihasználni a friss árukat. A növények tele vannak értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ám néhány dologra figyelni kell velük kapcsolatban.

A hüvelyesek sok rostot tartalmaznak, gazdagok többek között magnéziumban, káliumban és K-vitaminban, amelyek szív- és érvédő hatással bírnak, de remek növényi fehérje- és B-vitamin-forrásnak is számítanak, ami fontossá teszi őket a köszvénydiétában és a vegetáriánus étrendben.

A legjobb hüvelyes zöldségek

A borsó- és babfélék fogyasztása nemcsak a szívre hat jótékonyan, de a vérnyomásra, a vércukor- és koleszterinszintre is, a kutatások szerint csökkenti a cukorbetegség és a végbél- és vastagbélrák kockázatát is. Mivel pedig sokoldalúan elkészíthetők, és az áruk is alacsony, hetente többször beilleszthetők az étrendbe. 

Egyetlen problémát a puffasztó hatásuk jelenti, ami abból ered, hogy alfa-galakzotid kötésű szénhidrátokat, így sztachiózt és raffinózt tartalmaznak, ezeket a vékonybél nem, csak a vastagbél tudja megfelelően lebontani. Áztatással és a főzővíz leöntésével csökkenthető ez a probléma.

A zöldborsó bőséggel tartalmaz K- és A-vitamint, káliumot és szelént, a belőle készült, mentával ízesített krémben ráadásul a fokhagyma és az olívaolaj is szívvédő hatású.
Fotó: zia_shusha / Getty Images Hungary
A zöldbab kálium- és kalciumtartalmát egy könnyű főételnek is beillő, friss salátában kiegészíti a csirke fehérje- és vastartalma, az avokádó és a cukkini vitamintartalma.
Fotó: RapidEye / Getty Images Hungary
A fehérbab rengeteg káliumot, szelént, cinket és B-vitaminokat tartalmaz. A gazdag, gyors bablevesbe paradicsom, bébispenót és kalciumban gazdag parmezán is kerülhet.
Fotó: Sági Zsófia / Sóbors
A vesebab vagy vörösbab káliumtartalma is kiemelkedő, gazdag rostban, szelénben, magnéziumban. Finom nyári kukoricás babsaláta készülhet belőle lila hagymával, olívával feldobva.
Fotó: Brett Stevens / Getty Images Hungary
A csicseriborsó méltán egyre kedveltebb alapanyag. A magas kalcium-, magnézium- és káliumtartalmú hüvelyesből készülhet hummusz, de akár falafel is.
Fotó: Arx0nt / Getty Images Hungary
A sárgaborsó rendkívül jó rostforrás, de ugyancsak sok káliumot és B-vitaminokat tartalmaz. Egyszerű és egészséges, ráadásul tejmentes krémleves készülhet belőle.
Fotó: Getty Images Hungary
A rostban, káliumban, szelénben rendkívül gazdag lencsét is érdemes sokszor fogyasztani. Az indiai lencsefőzelékbe paradicsom, fokhagyma és gyömbér is kerül, amelyek szintén értékes tápanyaggal látják el a szervezetet.
Fotó: Radiokukka / Getty Images Hungary
A keleti zöldségként megismert vörös lencsében is magas a kálium-, a szelén- és a magnéziumtartalom. A belőle készült vöröslencse-levesbe antioxidáns karotinban gazdag sárgarépa és paradicsom, olívaolaj is kerül.
Fotó: kawizen / Getty Images Hungary
A cukorborsó a kálium mellett A- és K-vitaminban igen gazdag. Fogyókúrázóknak finom saláta készülhet belőle hagymával, olívaolajjal, mustárral, de a végeredményre paradicsom is kerülhet.
Fotó: katerinabelaya / Getty Images Hungary

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük