Tele vannak szívvédő ásványi anyaggal: 9 finom hüvelyes zöldség receptötlettel
A hüvelyes zöldségek tele vannak szíverősítő vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

voroslencse-leves
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tavasszal, a borsóval kezdődik a hüvelyes zöldségek szezonja, amely egészen őszig kitart, ezért vétek lenne nem kihasználni a friss árukat. A növények tele vannak értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ám néhány dologra figyelni kell velük kapcsolatban.

A hüvelyesek sok rostot tartalmaznak, gazdagok többek között magnéziumban, káliumban és K-vitaminban, amelyek szív- és érvédő hatással bírnak, de remek növényi fehérje- és B-vitamin-forrásnak is számítanak, ami fontossá teszi őket a köszvénydiétában és a vegetáriánus étrendben.

A legjobb hüvelyes zöldségek

A borsó- és babfélék fogyasztása nemcsak a szívre hat jótékonyan, de a vérnyomásra, a vércukor- és koleszterinszintre is, a kutatások szerint csökkenti a cukorbetegség és a végbél- és vastagbélrák kockázatát is. Mivel pedig sokoldalúan elkészíthetők, és az áruk is alacsony, hetente többször beilleszthetők az étrendbe. 

Egyetlen problémát a puffasztó hatásuk jelenti, ami abból ered, hogy alfa-galakzotid kötésű szénhidrátokat, így sztachiózt és raffinózt tartalmaznak, ezeket a vékonybél nem, csak a vastagbél tudja megfelelően lebontani. Áztatással és a főzővíz leöntésével csökkenthető ez a probléma.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük