Tele vannak szívvédő ásványi anyaggal: 9 finom hüvelyes zöldség receptötlettel
A hüvelyes zöldségek tele vannak szíverősítő vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

- Így mutat ugyanaz a bőrhatású nadrág különböző stílusú szettekben: elképesztő, mennyi lehetőség rejlik benne »
- 4 nőies stílusvariáció a hullámos frizurára, ami most nagyon divatos: így készítheted el a csodás loknikat »
- Palvin Barbival az élen ők azok, akik sokak öltözködését inspirálják: 8 gyönyörű nő, aki fiatalon lett népszerű stílusikon »

- Végleg törlődhet a Gmail-fiókod összes levele, ha ezt csinálod: több milliárd ember érintett
- Melyik magyar város látnivalója Gázi Kászim pasa dzsámija? 8 kérdés az ország neves helyeiről
- 3 európai ország, ahova kevés magyar utazik, pedig érdemes lenne: igazi gyöngyszemek
- Jelentős szigorítás várhat az autósokra: sokan elveszíthetik miatta a jogosítványukat
- Fontos változás jön a magyarországi utakon: komoly büntetést kaphat, aki nem tud róla
Tavasszal, a borsóval kezdődik a hüvelyes zöldségek szezonja, amely egészen őszig kitart, ezért vétek lenne nem kihasználni a friss árukat. A növények tele vannak értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ám néhány dologra figyelni kell velük kapcsolatban.
A hüvelyesek sok rostot tartalmaznak, gazdagok többek között magnéziumban, káliumban és K-vitaminban, amelyek szív- és érvédő hatással bírnak, de remek növényi fehérje- és B-vitamin-forrásnak is számítanak, ami fontossá teszi őket a köszvénydiétában és a vegetáriánus étrendben.
A legjobb hüvelyes zöldségek
A borsó- és babfélék fogyasztása nemcsak a szívre hat jótékonyan, de a vérnyomásra, a vércukor- és koleszterinszintre is, a kutatások szerint csökkenti a cukorbetegség és a végbél- és vastagbélrák kockázatát is. Mivel pedig sokoldalúan elkészíthetők, és az áruk is alacsony, hetente többször beilleszthetők az étrendbe.
Egyetlen problémát a puffasztó hatásuk jelenti, ami abból ered, hogy alfa-galakzotid kötésű szénhidrátokat, így sztachiózt és raffinózt tartalmaznak, ezeket a vékonybél nem, csak a vastagbél tudja megfelelően lebontani. Áztatással és a főzővíz leöntésével csökkenthető ez a probléma.
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!

- szívroham
- magas vérnyomás
Csökkenti az infarktus esélyét, ha mindennap fogyasztod - 10 kötelező, szíverősítő étel

- koleszterin
- szívbetegség