Tele vannak szívvédő ásványi anyaggal: 9 finom hüvelyes zöldség receptötlettel
A hüvelyes zöldségek tele vannak szíverősítő vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

voroslencse-leves
Ez is érdekelhet

A mérték a lényeg: tévhitek a szénhidráttal kapcsolatban (x)

Szárnyal a budapesti VictoriaShop! (x)

Turbózd fel a halfogyasztásod idén ősszel! (x)

Frissítsd fel a karácsonyi dekorációt rózsaarannyal! (x)

Nézd meg, honnan érkezik a reggeli kávé a poharadba

Tasnádi Bence színész jóképű, tehetséges és lázadó – Akárcsak Mozart, akit játszik

beauty and style

Nem változtatott szabálytalan mosolyán, és milyen jól tette: a 36 éves modell pont így dögös »

Kim Kardashian visszarángatná a múltból a plüssmelegítőt: szívesen felednénk ezt a trendet »

Dúsabbnak tűnik a ritkás szemöldök, ha így formázod: pár lépés a tökéletes fazonért »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Tavasszal, a borsóval kezdődik a hüvelyes zöldségek szezonja, amely egészen őszig kitart, ezért vétek lenne nem kihasználni a friss árukat. A növények tele vannak értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ám néhány dologra figyelni kell velük kapcsolatban.

A hüvelyesek sok rostot tartalmaznak, gazdagok többek között magnéziumban, káliumban és K-vitaminban, amelyek szív- és érvédő hatással bírnak, de remek növényi fehérje- és B-vitamin-forrásnak is számítanak, ami fontossá teszi őket a köszvénydiétában és a vegetáriánus étrendben.

A legjobb hüvelyes zöldségek

A borsó- és babfélék fogyasztása nemcsak a szívre hat jótékonyan, de a vérnyomásra, a vércukor- és koleszterinszintre is, a kutatások szerint csökkenti a cukorbetegség és a végbél- és vastagbélrák kockázatát is. Mivel pedig sokoldalúan elkészíthetők, és az áruk is alacsony, hetente többször beilleszthetők az étrendbe. 

Egyetlen problémát a puffasztó hatásuk jelenti, ami abból ered, hogy alfa-galakzotid kötésű szénhidrátokat, így sztachiózt és raffinózt tartalmaznak, ezeket a vékonybél nem, csak a vastagbél tudja megfelelően lebontani. Áztatással és a főzővíz leöntésével csökkenthető ez a probléma.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük