Megemelik a koleszterinszintet, mégis nagyon egészségesek: 10 étel, ami véd a szívbetegségtől
Néhány étel növeli az LDL-koleszterin szintjét, ami véd a szívbetegségektől. Napi szinten lehetne fogyasztani őket.

tokehalmaj
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a koleszterin megítélése sokáig egyoldalú volt, mára kicsit árnyaltabb kép él róla: a szervezet számára nélkülözhetetlen vegyületekről van szó, melyek ideális arányának megváltozása okozhat betegséget.

Az erek elmeszesedéséhez és a szív megbetegedéseihez a magas LDL-koleszerinszint és az alacsony HDL-koleszterinszint vezethet. Míg előbbi lerakódik az érfalban, utóbbi pontosan a lerakódott koleszterin elszállításában és lebontásában hasznos.

Ételek szívbetegség ellen

Ideális esetben az összkoleszterin értéke 5,1 mmol/l alatti, az LDL-koleszterin 3,4 mmol/l alatti, míg a HDL-koleszterin 1 mmol/l fölötti.

Bár a táplálkozással bevihető étrendi koleszterin csak részben van hatással a szervezetben, főként a májban és a mellékvesében keletkező vérkoleszterinre, rendszeres mozgással és megfelelő étrenddel, vitaminpótlással némiképp emelhető a HDL-koleszterin szintje.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük