10 étel, ami pótolja a káliumot: csökkentik a vérnyomást és a fáradékonyságot
Természetes forrásból pótolható a szükséges napi mennyiség.
A kálium az emberi szervezet számára nagyon fontos ásványi anyag, melynek pótlásáról azonban viszonylag kevés szó esik a mindennapokban. A szükséges mennyiség bevitele csökkenti a vérnyomást, ezzel együtt a szívroham kockázatát, erősíti az izmokat, és segít a fáradtság legyőzésében is.
Kutatások mutattak rá, hogy a szív- és érrendszeri problémákat nem önmagában a túlzott nátriumfogyasztás okozza, hanem a kálium és a nátrium arányának felborulása. Míg utóbbi nagy mennyiségben kerül a szervezetbe a sós ételekkel, előbbit inkább a zöldségekkel és gyümölcsökkel lehetne pótolni.
Káliumban gazdag ételek
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által elfogadott ajánlott beviteli érték káliumból 2000 milligramm. Természetes forrásból túladagolni gyakorlatilag lehetetlen, napi 17 600 milligramm alatt nincs negatív hatással a szervezetre.
A káliumot az egészséges ember számára nem kell tablettákkal bevinni, a változatos, zöldségekben gazdag étrend ugyanis kellő mennyiségben tartalmazza azt. Mutatunk néhány finom ételt, melyet káliumtartalma miatt is érdemes fogyasztani.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
OLVASD EL EZT IS!
- magnézium
- ásványi anyag