10 étel, ami pótolja a káliumot: csökkentik a vérnyomást és a fáradékonyságot
Természetes forrásból pótolható a szükséges napi mennyiség.

- Ismét összefogtak a Fressnapf vásárlói: közel 12 millió Ft adomány a Kutyák Határok Nélkül Alapítványnak (x)
- Korábbi évadkezdéssel és bővebb műfaji kínálattal nyit a Margitszigeti Szabadtéri Színház (x)
- Színésznőként ismertük meg, most mesekönyvet illusztrál - A karantén alatt Korponay Zsófi ezzel foglalkozik

- Ő Zoltán Erika 23 éves lánya: a gyönyörű Zoé le sem tagadhatná az anyját
- KRESZ-tábla-kvíz: tudod, melyik a várakozni tilos tábla? Teszteld tudásodat!
- Détár Enikő és Rékasi Károly fia már 19 éves: Zsigmondból jóképű pasi lett
- Villámkvíz a magyar földrajzból: általános iskolában tudni kellett a válaszokat
- Általános iskolás tananyag: tudod, mi a szófaja a következő szavaknak? Kvíz!
A kálium az emberi szervezet számára nagyon fontos ásványi anyag, melynek pótlásáról azonban viszonylag kevés szó esik a mindennapokban. A szükséges mennyiség bevitele csökkenti a vérnyomást, ezzel együtt a szívroham kockázatát, erősíti az izmokat, és segít a fáradtság legyőzésében is.
Kutatások mutattak rá, hogy a szív- és érrendszeri problémákat nem önmagában a túlzott nátriumfogyasztás okozza, hanem a kálium és a nátrium arányának felborulása. Míg utóbbi nagy mennyiségben kerül a szervezetbe a sós ételekkel, előbbit inkább a zöldségekkel és gyümölcsökkel lehetne pótolni.
Káliumban gazdag ételek
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által elfogadott ajánlott beviteli érték káliumból 2000 milligramm. Természetes forrásból túladagolni gyakorlatilag lehetetlen, napi 17 600 milligramm alatt nincs negatív hatással a szervezetre.
A káliumot az egészséges ember számára nem kell tablettákkal bevinni, a változatos, zöldségekben gazdag étrend ugyanis kellő mennyiségben tartalmazza azt. Mutatunk néhány finom ételt, melyet káliumtartalma miatt is érdemes fogyasztani.
OLVASD EL EZT IS!

- magnézium
- ásványi anyag