Furcsának tűnik, de a cukorbetegség így is kezdődhet – Nem a túlsúly az egyetlen jel

A 2-es típusú cukorbetegség nem csak a túlsúllyal jár kéz a kézben – van, amikor egészen más tényezők állnak a háttérben.

Cukorbetegség kialakulása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A 2-es típusú diabéteszről sokan azt gondolják, hogy szinte kizárólag a túlsúlyos embereket érinti. Ez a kép azonban félrevezető lehet – a legújabb kutatások szerint ugyanis normál testsúly mellett is kialakulhat a betegség, sőt, egyes esetekben még súlyosabb következményekkel is járhat.

A Harvard Health Publishing által ismertetett tanulmány szerint az ideális testsúlyú, ám 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberek kétszer nagyobb eséllyel hunynak el szív- és érrendszeri betegségek következtében, mint azok, akik túlsúlyosként élnek együtt ezzel a betegséggel. Ez az ellentmondásos jelenség az úgynevezett „elhízásparadoxon” néven vált ismertté.

A cukorbetegség kialakulása

A látszólagos ellentmondás mögött nem a testsúly, hanem inkább a testösszetétel és a zsír eloszlása áll. A derékkörfogat – és az ezzel összefüggő zsigeri zsírtömeg – pontosabb előrejelzője lehet a diabétesz kockázatának, mint a testtömegindex (BMI). A zsigeri zsír ugyanis gyulladást, inzulinrezisztenciát és érrendszeri károsodásokat okozhat, amelyek mind-mind hozzájárulnak a cukorbetegség kialakulásához.

Cukorbetegség jelei 1
Fotó: Photo by Alex Tihonov / Getty Images Hungary

A Journal of the American Medical Association (JAMA) közleménye szerint a normál BMI-vel, ám megnövekedett derékkörfogattal élő emberek magasabb halálozási kockázatnak vannak kitéve, mint a túlsúlyos, de kisebb derékkörfogattal rendelkező társaik. A kutatás alapján tehát nem elég csak a kilókat nézni: a derékméret is legalább olyan fontos.

A cukorbetegség kialakulása szempontjából az izomtömeg is kulcsszerepet játszik. Mivel az izmok aktívan égetik a glükózt, minél nagyobb az izomtömeg, annál kisebb a felesleges cukor elraktározásának esélye. Ezért az erősítő edzések, például súlyzós vagy saját testsúlyos gyakorlatok hatékony védelmet nyújthatnak a 2-es típusú cukorbetegség ellen – még normál testsúly esetén is.

Az etnikai háttér is jelentős tényező lehet. Bizonyos etnikai csoportokban – például az ázsiai, fekete, latin-amerikai vagy hawaii/pacifikus származásúak körében – a normál testsúlyú egyének körében is jóval magasabb a cukorbetegség előfordulási aránya, mint a fehér lakosság esetében. Egy normál testsúlyú fehér ember körében 5%-os volt a cukorbetegség előfordulása, míg ugyanez az arány az ázsiaiak körében 10,1%, a feketék esetében pedig már 13,5% volt – tehát több mint a duplája.

A háttérben valószínűleg nem csak az inzulinrezisztencia, hanem más, kevésbé ismert tényezők is állhatnak, például csökkent inzulintermelés, zsírlerakódás a májban vagy a hasnyálmirigyben, illetve az alacsony izomtömeg. Ezek az okok még a normál testalkatú emberek esetében is megnövelhetik a cukorbetegség kockázatát – miközben kívülről semmi nem utal rá.

A jelenlegi szűrési ajánlások – például az Egyesült Államokban – főként a túlsúlyos, 40–70 év közötti felnőttekre koncentrálnak. Ez azonban azt eredményezheti, hogy sok, normál testalkatú, ám magas kockázatú ember diagnózis nélkül marad, különösen a kisebbségi etnikai csoportokban. Szakértők szerint az ázsiai származású egyéneknél például már 23-as BMI-értéknél érdemes lenne elkezdeni a szűrést, és más csoportoknál is szükség lehet a jelenlegi határértékek újragondolására.

A 2-es típusú cukorbetegség nem csak a túlsúlyos emberek betegsége. Normál testalkat mellett is fennállhat a veszély, különösen akkor, ha valaki hajlamosabb a hasi zsír felhalmozására, kevés az izomtömege, vagy olyan etnikai csoportba tartozik, ahol a betegség gyakrabban fordul elő. A megelőzésében tehát nem csak a kilók számítanak, hanem a testösszetétel, a fizikai aktivitás és a rendszeres szűrés is.

Mindennap eszed, pedig növeli az Alzheimer-kór kockázatát: ezt zárd ki, ha védenéd az agyadat

Kiderült, hogy mi az az egy dolog, ami növelheti az Alzheimer-kór kockázatát annak ellenére, hogy nagyon sokan eszik.

Elolvasom

(Képek forrás: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük