Így jelzi a test a magas vércukorszintet: a cukorbetegeknek nagyon fontos, hogy felismerjék a tüneteket

A vércukorszint kiugrása nem kívánt állapot, érdemes megtanulni a jeleit.

szomjas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vércukorszint gyakori kilengései hosszú távon károsítják a szervezetet. Az egyszerű, gyorsan felszívódó szénhidrátok pillanatok alatt megemelhetik az értékeket, a szénhidrátanyagcsere-zavarral élőknek éppen ezért vigyázniuk is kell velük. 

A magas vércukorszintre különbözőképpen reagál a szervezet, vannak azonban általános figyelmeztető jelek, amelyek segíthetnek a felismerésben. A cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciásoknak nagyon fontos tisztában lenniük a tünetekkel. 

Magas vércukorszint jelei

A magas vércukorszint, vagyis hiperglikémia gyakran előfordul a cukorbetegséggel, inzulinrezisztenciával élőknél, különösen, ha elhanyagolják az állapotukat, nem tartják az előírt diétát, illetve nincs jól beállítva a gyógyszeres kezelésük. Ilyenkor a vérben keringő glükóz szintje meghalad egy bizonyos határértéket.

Az emelkedett vércukorszintnek különböző fokozatai vannak, hiperglikémiáról általában akkor beszélnek, ha az éhomi vércukorszint magasabb mint a 7 mmol/l, otthon mérve pedig, a nap bármelyik időszakában magasabb mint 11 mmol/l. A magas vércukorszintre például a következő tünetek hívhatják fel a figyelmet:

  • intenzív szomjúság,
  • fokozott vizeletürítés,
  • gyengeség, fáradtság,
  • homályos látás,
  • fejfájás, koncentrációs problémák.

A fentieket kísérhetik gyakori fertőzések, lassan gyógyuló sebek, fogyás és általánossá váló kimerültség.

Életveszélyes állapothoz vezethet

A hiperglikémia, amennyiben rövid ideig tart, és csak néha jelentkezik, nem okoz különösebb problémát, ellenkező esetben viszont többek között a kéz és a láb idegeinek maradandó károsodásával - perifériás neuropátia -, látásromlással - diabéteszes retinopátia - járhat, sőt extrém esetben életveszélyes állapotot is előidézhet. Utóbbi az úgynevezett diabéteszes ketoacidózis, amit az inzulin hiánya okoz.

1-es cukorbetegeknél gyakoribb, de a 2-es cukorbetegséggel élők körében is kialakulhat a diabéteszes ketoacidózis. Ilyenkor az inzulin abszolút vagy relatív hiánya miatt éheznek a sejtek, a szervezet a zsírok bontásából próbál energiához jutni, ketonok keletkeznek, és halmozódnak fel a vérben. Az állapot eszméletvesztéshez, kómához, halálhoz is vezetget. Dehidratáció, gyümölcsös lehelet, hányinger, hányás, gyors, mély légzés, zavarodottság jelezheti, a cél mindenképp a megelőzés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

A magas szénhidráttartalmú, különösen a gyors felszívódású szénhidrátokban gazdag étkezés mellett a szokásosnál alacsonyabb aktivitás, a gyógyszeres kezelés nem megfelelő beállítása, a fizikai stressz - például betegségek, nátha, influenza -, valamint az érzelmi megterhelés is növelheti a hiperglikémia kialakulásának kockázatát. A megelőzésben a kiegyensúlyozott, dietetikus segítségével összeállított étrend követése, a rendszeres testmozgás, az optimális testsúly megőrzése segíthet. Az alkoholfogyasztás és a dohányzás is ronthatja az értékeket, így ezeket érdemes kerülni.

A 4 legrosszabb, vércukorszint-emelő reggeli

Akkor jó egy reggeli, ha lendületes napkezdést biztosít, bővelkedik a szervezet számára hasznos tápanyagokban, nincs tele üres kalóriákkal, és nem éhezel meg utána rövid időn belül. Sajnos a reggeli készülődés, rohanás során sokan nem tudják kellőképpen megadni a módját az étkezésnek, és az útközben gyorsan beszerezhető és könnyen meg is ehető finomságok mellett teszik le a voksukat.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük