A 4 legrosszabb reggeli, amit mégis sokan fogyasztanak: pillanatok alatt megemelik a vércukorszintet
A népszerű reggelik nem mind bizonyulnak jó választásnak a napindításhoz.

reggeli
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legnépszerűbb reggelik között számos olyan opció szerepel, ami valójában nem ideális választás a napkezdéshez, ugyanis gyorsan megemeli a vércukorszintet, és nem lát el kellő mennyiségű energiával sem.

A diabétesszel, inzulinrezisztenciával élőknek különösen vigyázniuk kell arra, hogy a vércukorszintjük a nap folyamán lehetőség szerint egyenletes maradjon, ne jelentkezzenek nagyobb kiugrások. 

Vércukorszint-emelő reggelik

Akkor jó egy reggeli, ha lendületes napkezdést biztosít, bővelkedik a szervezet számára hasznos tápanyagokban, nincs tele üres kalóriákkal, és nem éhezel meg utána rövid időn belül. Sajnos a reggeli készülődés, rohanás során sokan nem tudják kellőképpen megadni a módját az étkezésnek, és az útközben gyorsan beszerezhető és könnyen meg is ehető finomságok mellett teszik le a voksukat.

A finomított szénhidrátokban gazdag, feldolgozott élelmiszerek azonban jelentős vércukorszint-kilengést idézhetnek elő, ami azzal jár, hogy az értékek előbb hirtelen megemelkednek, majd rövid időn belül le is eshetnek. Ez utóbbi pedig többnyire éhségérzetet okoz, már az enyhe hipoglikémia is idegességhez, hevesebb szívveréshez és izzadáshoz vezethet. A következő ételek népszerű választások reggelire, de az egyenletes vércukorszint érdekében jobb kerülni őket, különösen a szénhidrátanyagcsere-zavarral élőknek.

Édes pékáruk

A különböző édes pékáruk, csigák, croissant-ok, batyuk és táskák talán a legkedveltebb, munkába menet is gyorsan beszerezhető opciók. Többnyire viszont igen kalóriadúsak, tele vannak hozzáadott cukorral. Ugyanakkor jellemzően alacsony a rost- és fehérjetartalmuk, amely lassíthatná a felszívódásukat, és így mérsékelhetné a vércukorszint-emelő hatásukat is. Ráadásul általában telített zsírokban is gazdagok, így fogyasztásuk megnövelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikóját. Ez utóbbi valószínűsége a diabétesszel élőknél egyébként is magas.

Pirítós

A pirítósnál számíthat, hogy milyen pékáruból készült. A teljes kiőrlésű változatok az egyéni érzékenység függvényében lassabban emelhetik meg a vércukorszintet, mint a fehér lisztből készültek, ugyanakkor a pirítással gyorsul a felszívódás. Kérdés továbbá, hogy mivel eszi az ember a kenyeret. Gyakori választás például a sok hozzáadott cukrot tartalmazó lekvár és dzsem is.

Joghurt

A joghurt finom, könnyű és gyorsan elfogyasztható reggelit jelent. Általában viszont az a baj vele, hogy az ízesített változatok bővelkednek a hozzáadott cukorban. A cukormentes verziók többnyire mesterséges édesítőszereket tartalmaznak, azok közül nem mindegyik javasolt a speciális diétát folytatóknak. Ha valaki ragaszkodik a joghurthoz, a legjobb, ha natúrt választ, amit otthon ízesít kedvére olajos magvakkal, illetve gyümölcsökkel - amennyiben az étrendje megengedi. Inzulinrezisztencia esetén például a reggeli órákban többnyire kevésbé javasolt a gyümölcsfogyasztás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gabonapelyhek

A legnépszerűbb reggelizőpelyhek és müzlik címkéit is érdemes áttanulmányozni, ugyanis általában sok hozzáadott cukrot tartalmaznak. Lényeges szempont továbbá, hogy a gabonák esetében a pelyhesítés fokozza a szénhidrát felszívódási sebességét. Ugyanez igaz egyébként az extrudálásra, a zöldségeknél és gyümölcsöknél pedig a pürésítésre és a turmixolásra.

8 finom, laktató, fehérjében gazdag reggeli

A fehérjében és rostokban gazdag, finomított szénhidrátokban viszont szegény diéta segíthet megszabadulni a viszcerális zsírtól.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük