Mikor érdemes reggelizni, hogy elkerüld a cukorbetegséget? A kutatók szerint ez után az időpont után már késő
A 2-es típusú cukorbetegég megelőzésében nemcsak a reggeli összetétele, hanem az időpontja is számíthat.

reggeli
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A reggeli az egyik legfontosabb étkezés, ha jól van összeállítva, akkor lendületes napkezdést biztosít, segít a délelőtti akadályok leküzdésében és a koncentrációban. Sokan mégis kihagyják, vagy ha nem is hagyják ki, útközben vásárolt, kevéssé tápláló, ám kalóriadús és finomított szénhidrátokban gazdag péksüteményekkel pipálják ki.

Az inzulinrezisztenciával, cukorbetegséggel élők jól tudják, hogy a vércukorszintjük egyenletesen tartásához a gondosan kiválasztott reggeli is hozzátartozik. A szénhidrátanyagcsere-zavarokkal, illetve a megelőzésükkel kapcsolatban a legtöbb ajánlás arra fókuszál, hogy milyen ételeket érdemes kerülni, vagy épp ellenkezőleg, miket ajánlott beépíteni az étrendbe. Egy 2021-es kutatás azonban a nap első étkezésének időzítésével kapcsolatban tett hasznos megfigyelést.

Számíthat az időzítés

A Nemzetközi Endokrin Társaság 2021-es találkozóján ismertették a Northwestern Egyetemen végzett új kutatás részleteit, amely a reggeli időpontjának vércukor- és inzulinszintre gyakorolt hatását vette górcső alá. A szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy a 8:30 előtt elfogyasztott reggeli segíthet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében.

Azoknál az alanyoknál, akik ezen időpont előtt megreggeliztek, alacsonyabb vércukorszintet és jobb inzulinérzékenységet találtak. Több mint 10 ezer, egy országos egészségügyi felmérésben részt vevő felnőtt adatait elemezték. Három csoportra osztották őket aszerint, hogy mennyi időre korlátozzák a nap során a táplálékfelvételüket, kevesebb mint 10, 10-13, vagy több mint 13 óra alatt osztják be az étkezéseiket. A felosztásban tovább differenciáltak, a 8:30-as kezdőpont szerint hat alcsoportot hoztak létre. Az éhomi vércukorszintben nem mutatkoztak szignifikáns különbségek az egyes intervallumcsoportokban, ám az inzulinrezisztencia magasabb volt rövidebb étkezési intervallum esetén, és alacsonyabb volt minden csoportban, ahol az első étkezés időpontja reggel 8:30 elé esett.

A cikk az ajánló után folytatódik

A vizsgálatot szemléző Verywellnek nyilatkozó táplálkozástudományi szakember szerint az időkorlátos étkezést, időszakos böjtöt követők esetében is azt mutatják a tanulmányok, hogy hasonló előnyökkel számolhatnak azok, akik a nap folyamán korábban kezdik, majd korábban is fejezik be a táplálkozást. Bár a 8:30-as időpont nem tűnhet túlzottan korainak, időszakos böjt esetén például sokszor az ebéd idejére esik a nap első étkezése, és a későn kelőknél is előfordulhat ugyanez.

A megelőzés kulcsa az életmódban keresendő

A hasnyálmirigy által termelt inzulin az egyik legfőbb anyagcsere-szabályozó hormon. Míg 1-es típusú cukorbetegségben nem áll rendelkezésre a szervezet folyamataihoz szükséges mennyiség belőle, az inzulinrezisztencia talaján kifejlődő 2-es típusú cukorbetegségre az jellemző, hogy a hormon nem képes kifejteni a hatását. Inzulinrezisztencia esetén a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinra, ezt a hasnyálmirigy eleinte fokozott termeléssel próbálja kompenzálni, ennek köszönhető, hogy kezdetben a betegek vércukorértékei a normális tartományban mozognak. Szintén emiatt van az is, hogy egy rutinvérvizsgálaton nem szűrik ki a kezdődő IR-t.

Idővel viszont megfelelő kezelés híján a szervben lévő Langerhans-szigetek inzulintermelő béta-sejtjei kimerülnek. Az IR-t a 2-es típusú diabétesz előszobájának tartják, világszerte sokakat érint, ráadásul gyakran úgy, hogy nem is tudnak róla, hiszen nem jár kifejezetten látványos vagy specifikus tünetekkel. Alvászavar, rendszertelen menstruáció, a teherbe esés nehezítettsége, étkezések utáni fáradékonyság, valamint sikertelen fogyókúrák jelezhetik többek között a bajt.

A megelőzésben a kutatás értelmében a reggeli időzítése is segíthet, de ez önmagában biztosan nem elegendő. A rendszeres testmozgás, a feldolgozott élelmiszerek, édességek, üdítők kerülése, a teljes értékű táplálékok, zöldségek fogyasztásának fokozása, sőt a kielégítő alvás és a stresszkezelés is lényeges, nemcsak a kezelés, hanem a prevenció során is.

Az éhgyomorra ivott kávé nem kívánt hatásai

A vércukor szempontjából például semmiképp sem szerencsés, ha az első dolog, ami a mindennapokban az ember szervezetébe kerül, az a kávé, és kifejezetten igaz ez egy álmatlan éjszaka után.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük