Éhgyomorra iszod a kávét? 3 alig ismert hatása, ami károsítja a szervezetet

Nem biztos, hogy a legjobb döntés még a reggeli előtt kávéval indítani a napot.

Kávé hatása éhgyomorra
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kávé erőteljesen megosztó ital. Míg egyesek imádják, mások már a szagától is rosszul vannak, és arról is egymásnak ellentmondó információk látnak napvilágot, hogy egészséges-e, vagy épp kifejezetten káros.

Sokan nem is tudják elképzelni a napkezdést egy csésze jó erős, gőzölgő fekete nélkül, az ágyból kikászálódva egyből a konyha felé veszik az irányt, hogy a koffein legyen segítségükre a felébredésben. Ám az éhgyomorra elfogyasztott kávéval nem árt vigyázni.

Kávézás éhgyomorra

A kávét többen nem reggeli mellett, hanem ahelyett fogyasztják. A szakemberek viszont általában nem javasolják, hogy az ember éhgyomorra küldje le az italt, mivel az az élénkítő tulajdonsága mellett az egészségre nézve negatív következményekkel is járhat.

A nem túl kedvező hatások némelyike jobban ismert, de a meggyőző érvek között találni olyanokat is, amelyekről talán kevesebben hallottak.

Rontja a vércukorszint szabályozását

Egy rosszabbul sikerült éjszaka után jó „gyógymódnak” tűnhet egy csésze ütős kávé bevetése, azonban mindkét tényező már önmagában is jelentősen ronthatja a glükóztoleranciát és az inzulinérzékenységet egészséges felnőttek esetében is. Ehhez pedig azt is érdemes észben tartani, hogy az inzulinérzékenység napszaki ingadozást mutat, reggel és késő délután a legrosszabb. Ez azt jelenti, hogy például a reggelire elfogyasztott azonos mennyiségű szénhidrát magasabb vércukorszint-emelkedést okoz, mint az, amit az ember az ebéd során eszik.

Egy 2020-as, a Cambridge University Pressben megjelent tanulmány szerzői kifejezetten azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a rossz alvásminőség, illetve az éhgyomorra megivott kávé a vércukorszint szabályozására. 29 felnőttet vontak be a kutatásba, amely során reggel terheléses vércukorvizsgálatot végeztek rajtuk, először egy normális éjszakát követően, majd egy olyan után, amikor minden órában öt percre felébresztették őket. A harmadik esetben pedig szintén megszakított alvást követően tesztelték őket, de ekkor a méréshez szükséges cukros folyadék elfogyasztása előtt fél órával még egy erős feketekávét is megitattak velük.

Arra az eredményre jutottak, hogy a megszakított alvás, tehát egy rossz éjszaka még nem befolyásolta jelentősen az inzulin- és a vércukorértékeket, de amikor ez már kávéval is párosult, jócskán romlottak az értékek. Leegyszerűsítve tehát elmondható, hogy a vércukor szempontjából semmiképp sem szerencsés, ha az első dolog, ami a mindennapokban az ember szervezetébe kerül, az a kávé, és kifejezetten igaz ez egy álmatlan éjszaka után.

Fokozza a savtermelést

A megfigyelések szerint a kávé stimulálhatja a gyomorsav termelődését, ami irritálhatja a gyomrot. Egyebek mellett ronthatja az irritábilis bél szindróma (IBS), a reflux és a fekély tüneteit is. Többen úgy gondolják, hogy a gyomorban található élelem hiányában még jobban képes roncsolni annak nyálkahártyáját.

Vannak, akik kifejezetten erősen reagálnak a kávéra, hányingert, gyomorégést és emésztési problémákat tapasztalhatnak, ám másoknál nem jelentkeznek ilyen panaszok. Fontos, hogy mindenki megfigyelje a saját szervezetének reakcióit, és betartsa a kezelőorvosa útmutatásait. 

Emeli a stresszhormon szintjét

A kávé az inzulinon kívül más hormonokra is hatással lehet, például a mellékvesekéreg által termelt, stresszhormonnak is nevezett kortizolra. A kortizolnak fontos szerepe van a stresszválasz kialakulásában, a vérnyomás és az emésztés szabályozásában, a szervezet napi ritmusának beállításában. Tartósan emelkedett szintje vérnyomásproblémákhoz, cukorbetegséghez és testsúlygyarapodáshoz vezethet. Az inzulinhoz hasonlóan ez a hormon is napszaki ingadozást mutat, szintje reggel tetőzik - ezt emeli még tovább az ébredés után fogyasztott koffein. Ugyanakkor ez az emelkedés átmenetinek tűnik, és egyes kutatások szerint még kevésbé jelentős a rendszeres kávéfogyasztók körében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Összegezve elmondható, hogy a reggeli, éhgyomorra történő kávéfogyasztás kellemetlen következményekkel is járhat, de nem mindenkinél okoz panaszokat. A vércukorszintre gyakorolt hatását viszont érdemes lehet figyelembe venni, mert napjainkban sokan élnek inzulinrezisztenciával úgy, hogy nem is tudnak róla. Esetükben például nem mindegy, hogy milyen kilengést idéz elő a népszerű ital.

A kávézás során is érdemes a mértékletességre törekedni, a túlzásba vitt koffeinbevitel egy idő után szorongáshoz, nyugtalansághoz, heves szívdobogáshoz, magas vérnyomáshoz, alvászavarokhoz, ezeken keresztül pedig egy sor más egészségügyi problémához vezethet.

Kávé helyett

A kávéfogyasztást gyomorsavprobléma és epebetegség esetén is jobb mérsékelni, ám szerencsére számos gyógynövény akad, ami nemcsak finom, de frissítő, élénkítő hatással is bír.

Koffein nélkül is kipattan a szemed: a 10 legerősebb élénkítő hatású gyógynövény

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük