Hogyan hat a zöld tea? Nemcsak stroke és infarktus ellen jó, de az életet is meghosszabbítja

A hosszabb élet titka lehet a zöld tea fogyasztása a kutatók szerint.

zold-tea-ivas-teazas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rendszeres teafogyasztás az eddig ismerteknél is jótékonyabb hatással van az egészségre, és még az életet is évekkel meghosszabbítja - állítja egy, a European Journal of Preventive Cardiology című szaklapban publikált tanulmány.

A kutatást Kínában, több mint 100 ezer középkorú ember részvételével végezték nagyjából 7 évig, és arra jutottak, hogy heti legalább három csésze tea várhatóan 15 hónappal növeli meg az élettartamot. A kutatás alanyai a korábbiakban nem voltak érintettek infarktusban, stroke-ban vagy rákbetegségben.

Teázás a hosszú életért

Miután alcsoportok szerint is megvizsgálták az eredmény részleteit, összességében kiderült, hogy a rendszeres teafogyasztóknál a korai elhalálozás kockázata egyharmaddal alacsonyabb volt, mint azoknál, akik ritkán vagy soha nem isszák az italt.

Előbbiek a szívbetegséggel és a stroke-kal szemben is védettebbnek bizonyultak, a betegségek kockázata mintegy fele volt a teát nem fogyasztókhoz képest. A rendszeres teaivók az eredmények szerint átlagosan több mint egy évvel tovább élhetnek.

A zöld tea a legjobb

A kutatók a teafajták közül egyértelműen a zöld teát hozták ki győztesnek, ennél kapták a legjobb eredményeket a szívelégtelenség és a stroke megelőzését illetően. A tanulmányban azt is leírták, hogy a jótékony hatás elsősorban a teában levő polifenol vegyületeknek köszönhető, amelyek védenek a szívbetegségektől és a magas vérnyomástól is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mivel azonban ezeket az antioxidáns vegyületeket a szervezet nem képes hosszú távon tárolni, a rendszeres fogyasztók sokkal jobban részesülnek a hatásából. A zölddel szemben a fekete tea a feldolgozása során sokat veszít antioxidáns-tartalmából.

Dr. Xinyan Wang, a pekingi Kínai Orvostudományi Akadémián zajló kutatás vezetője összegezve elmondta, hogy a teafogyasztással tehát kimutathatóan alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a más okból bekövetkező korai elhalálozás kockázata - a legerősebb hatással pedig a zöld tea, annak is a hosszú távú, rendszeres fogyasztása bír.

A zöld tea antioxidáns polifenoltartalma egyébként a szabad gyököket is képes megkötni, ezáltal még a C- és E-vitaminoknál is sokkal erősebb sejtvédő hatása van. Érdemes gyakran fogyasztani, ráadásul a fogyókúrát is sokkal hatékonyabbá teszi.

Kávé helyett is beválnak

Ha a kávé bántja a gyomrod, érdemes lehet leváltanod a reggeli ébresztőitalt. Néhány élénkítő hatású teával garantáltan kipattan a szemed.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük