Hogyan hat a zöld tea? Nemcsak stroke és infarktus ellen jó, de az életet is meghosszabbítja
A hosszabb élet titka lehet a zöld tea fogyasztása a kutatók szerint.

zold-tea-ivas-teazas
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rendszeres teafogyasztás az eddig ismerteknél is jótékonyabb hatással van az egészségre, és még az életet is évekkel meghosszabbítja - állítja egy, a European Journal of Preventive Cardiology című szaklapban publikált tanulmány.

A kutatást Kínában, több mint 100 ezer középkorú ember részvételével végezték nagyjából 7 évig, és arra jutottak, hogy heti legalább három csésze tea várhatóan 15 hónappal növeli meg az élettartamot. A kutatás alanyai a korábbiakban nem voltak érintettek infarktusban, stroke-ban vagy rákbetegségben.

Teázás a hosszú életért

Miután alcsoportok szerint is megvizsgálták az eredmény részleteit, összességében kiderült, hogy a rendszeres teafogyasztóknál a korai elhalálozás kockázata egyharmaddal alacsonyabb volt, mint azoknál, akik ritkán vagy soha nem isszák az italt.

Előbbiek a szívbetegséggel és a stroke-kal szemben is védettebbnek bizonyultak, a betegségek kockázata mintegy fele volt a teát nem fogyasztókhoz képest. A rendszeres teaivók az eredmények szerint átlagosan több mint egy évvel tovább élhetnek.

A zöld tea a legjobb

A kutatók a teafajták közül egyértelműen a zöld teát hozták ki győztesnek, ennél kapták a legjobb eredményeket a szívelégtelenség és a stroke megelőzését illetően. A tanulmányban azt is leírták, hogy a jótékony hatás elsősorban a teában levő polifenol vegyületeknek köszönhető, amelyek védenek a szívbetegségektől és a magas vérnyomástól is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mivel azonban ezeket az antioxidáns vegyületeket a szervezet nem képes hosszú távon tárolni, a rendszeres fogyasztók sokkal jobban részesülnek a hatásából. A zölddel szemben a fekete tea a feldolgozása során sokat veszít antioxidáns-tartalmából.

Dr. Xinyan Wang, a pekingi Kínai Orvostudományi Akadémián zajló kutatás vezetője összegezve elmondta, hogy a teafogyasztással tehát kimutathatóan alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a más okból bekövetkező korai elhalálozás kockázata - a legerősebb hatással pedig a zöld tea, annak is a hosszú távú, rendszeres fogyasztása bír.

A zöld tea antioxidáns polifenoltartalma egyébként a szabad gyököket is képes megkötni, ezáltal még a C- és E-vitaminoknál is sokkal erősebb sejtvédő hatása van. Érdemes gyakran fogyasztani, ráadásul a fogyókúrát is sokkal hatékonyabbá teszi.

Kávé helyett is beválnak

Ha a kávé bántja a gyomrod, érdemes lehet leváltanod a reggeli ébresztőitalt. Néhány élénkítő hatású teával garantáltan kipattan a szemed.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük