Refluxosok is fogyaszthatják: 10 jótékony hatású étel, ami nagyon finom
Refluxszal sem kell a finom ételekről lemondani, a megfelelő diétával sokat javul az állapot.

Megmenti a napot a Huawei nőknek fejlesztett okosórája (x)
Az otthonodnak is jár a tündöklés - Így ragyoghat vegyszermentesen a lakás (x)
Mazel Tov: Emberek, ételek, élmények - Kalandozás a közel-keleti gasztronómia világában (x)
Olcsóbb szoftverek a Black Friday után: az Office is jó áron kapható (x)
Punkromantika az Újszínházban - Fenegyerekek a vasfüggöny mögött (x)

India aranya a ghí: így használd a szépségápolásban »
15 perc intenzív Tabata-edzés: gyorsabban olvasztja a zsírt, mint a futás »
Így nem keni el a sminked a garbó, amikor magadra húzod: egyszerű öltözködési trükkök a modelltől »
retikül.hu
A te BMI-d:
Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!
A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.
Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!
Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!
Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!
A refluxos betegek tiltólisták garmadájával találkozhatnak, pedig a szigorú diétás szabályok ellenére számos finom étel megengedett számukra. Az állandó gyomorégéssel járó betegség esetén azonban más tényezőkre is figyelni kell.
A gyomorégést eleinte magnéziumtartalmú szerekkel, súlyosabb esetben protonpumpagátló, illetve H2-receptor-blokkolókkal kezelik, amely a megfelelő diétával és az életmód megváltoztatásával, így a dohányzás és az alkohol visszaszorításával, az alvásminőség javításával vagy épp a rendszeres testmozgással együtt javulást hoz a betegek állapotában.
Fontos megtudni azt is, hogy a Helicobacter plyori baktérium jelen van-e a szervezetben, a fertőzöttség ugyanis a gyomorfekély kiváltó okai között szerepel. Ez azonban akár egy otthoni gyorsteszttel is kideríthető.
Ételek refluxos diétához
Gyomorsavpanaszok esetén tiltólistára kerülnek a zsíros és csípős ételek, de a paradicsom, a magas savtartalmú gyümölcsök, a hagyma és a kávé is. Ennek ellenére bőven van miből választani: a zöldségek széles skáláját, a kímélő gyümölcsöket és az alacsony zsírtartalmú húsokat is érdemes kihasználni.
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!

- gyomorégés
- gyomorfekély
Baktérium is állhat a gyomorégés mögött: 10 természetes savlekötő a konyhából

- szívroham
- szívbetegség