Melyik a legjobb edzésforma inzulinrezisztencia esetén? Nem a futás a tökéletes választás ilyenkor

Inzulinrezisztencia és cukorbetegség esetén nem biztos, hogy a legnépszerűbb mozgásformák segítenek igazán.

Legjobb mozgásforma inzulinrezisztenciával
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az inzulinrezisztencia korunk egyik népbetegsége, amit a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának is tekintenek, hiszen az állapot kezelés nélkül idővel tovább romlik. A helyzetet nehezíti, hogy a betegség eleinte nem jár különösebben látványos tünetekkel, és a más célból végzett vérvétel sem mutatja ki.

Azok, akiknél már diagnosztizálták a problémát, jól tudják, hogy életmódbeli változtatásokra van szükség a kordában tartásához. Az elegendő pihenés, ha szükséges, gyógyszeres terápia és az étkezés mellett a mozgás szerepe is óriási. Az viszont talán kevésbé közismert, hogy egyes edzésformák kifejezetten hasznosak lehetnek ilyenkor, nem teljesen mindegy tehát, hogy melyiket választják az érintettek.

A mozgás kulcsfontosságú

A szénhidrátanyagcsere-zavarok megelőzésében és kezelésében is nagyon fontos a rendszeres testmozgás, a fizikai aktivitás hiánya növeli az ilyen jellegű betegségek kialakulásának valószínűségét. Az inzulinrezisztencia lényege, hogy a sejtek inzulin segítségével képesek felvenni a működésükhöz szükséges glükózt, ám a probléma fennállásakor csökken a hormon iránti érzékenységük, a szervezet pedig még több inzulin termelésével igyekszik orvosolni a helyzetet, ami idővel az azt előállító hasnyálmirigy, pontosabban a Langerhans-szigetek béta-sejtjeinek kimerülésével jár. A kompenzáló mechanizmusok révén a gond egy ideig rejtve marad, a vércukorszint normális is lehet, ugyanakkor a beteg már észlelhet bizonyos kellemetlenségeket. Jellemző a fáradtság, a makacs túlsúly, az alvászavar, a rendszertelen menstruáció, illetve a rossz közérzet is.

A szakember segítségével összeállított diétás étrend követése, valamint a rendszeres testmozgás nemcsak a tünetek enyhítésében segíthet, hanem a szövetek inzulinérzékenységét is javítja. A pluszkilók leadása miatt sokan kifejezetten a kardio- (aerob) mozgásformákat választják, nagy népszerűségnek örvend például a futás, amitől gyors eredményeket remélnek. Ez viszont jelentős túlsúllyal az ízületvédelem miatt kerülendő, illetve inzulinrezisztencia esetén nem bizonyul a legjobb választásnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A hormonrendszer működészavarainál a stresszkezelés nagyon lényeges, ugyanakkor az intenzív, magas pulzusemelkedéssel járó sporttevékenységek stresszt jelentenek a szervezet számára. Stressz hatására nő a kortizol mennyisége és a vércukorszint is, igaz, ez az edzés során rövid időre korlátozódik.

Az izomépítésre kell fókuszálni

Az izom az edzés során inzulin nélkül is fel tudja venni a szükséges glükózt, az izomszövet nagyságának növelésével fokozható az inzulinérzékenység, ez pedig nagyon is lényeges az inzulinrezisztenciások számára. Amellett tehát, hogy a túlsúly, különösen a has környéki zsír leadása a cél, az izomzat erősítése is rendkívül sokat segíthet. Ehhez viszont nem az aerob edzésformákon át vezet az út, hanem az erőedzésen keresztül, aminek kifejezett célja az izomépítés különböző méretű súlyzókkal, gumiszalagokkal, saját testsúllyal. A diétás étrend remek kiegészítője az erőedzés, az is tévedés, hogy nem lehet fogyni vele. A megfelelő, személyre szabott gyakorlatok elsajátításához szakember segítségét ajánlott igénybe venni.

A fentiekből nem következik, hogy a kardiosportokat mellőzni kellene, az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kezelésében is fontos, hogy megmaradjon vagy éppen megszülessen a mozgás szeretete, hiszen azt élethosszig kell gyakorolni. Tehát ha valaki a biciklizésben vagy a kocogásban leli örömét, természetesen a továbbiakban is folytathatja azt orvosával egyeztetve, ugyanakkor mindenképp érdemes az izomerősítésre is hangsúlyt fektetnie.

Cukorbetegeknek tiltólistás gyümölcsök

A szénhidrátanyacsere-zavarral élőknek nemcsak az egyébként egészségtelennek tartott élelmiszerekkel kell vigyázniuk, hanem például a számos pozitív hatással rendelkező, ám magas cukortartalmú gyümölcsökkel is. Ezek ugyanis erőteljes inzulinválaszt válthatnak ki, illetve gyorsan felszívódva hirtelen megemelhetik a vércukorszintet, ami pedig a cukorbetegeknek és az inzulinrezisztenciásoknak kerülendő.

Durván emelik a vércukorszintet: 7 gyümölcs, ami tiltólistás cukorbetegeknek

A lédús gyümölcsök nyáron különösen jólesnek, azonban nem szabad megfeledkezni a vércukorszintre gyakorolt hatásukról!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük