7 tipp a vércukorszint természetes csökkentéséhez: bogyós gyümölcsökből érdemes sokat enni
A vércukorszintet természetes módszerekkel is csökkenteni lehet, ezek a tippek a segítségedre lehetnek benne.

boldog nő
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magas vércukorszintet, azaz a hiperglikémiát több dolog okozhatja, a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia velejárója lehet. Ilyenkor a szervezet nem termel elég inzulint, vagy nem tudja azt megfelelően felhasználni. 

A magas vércukorszint időről időre előfordul az inzulinrezisztenciával és a cukorbetegséggel élőknél, ám ha gyakran megemelkedik az érték, esetleg tartósan magassá válik, az azt jelentheti, hogy a kezelés nem eléggé hatásos, valamin módosítani kell. A hiperglikémia hosszú távon súlyos szövődményekhez vezethet, károsíthatja például az ereket, az idegeket és a szemet, megnövelheti a fertőzések kialakulásának kockázatát is. A vércukorszint beállításához szakember segítségére van szükség, néhány alapvető ajánlást azonban nem árt szem előtt tartani, sokat segíthetnek az egészség megőrzésében. 

Tippek a vércukorszint csökkentéséhez

A hiperglikémiát általában úgy határozzák meg, hogy az éhomi vércukorszint meghaladja a 7 mm/l értéket, illetve étkezés után a 8 mm/l értéket. A leggyakoribb oka a nagy mennyiségű, finomított, gyorsan felszívódó szénhidrát fogyasztása, de gyulladásos megbetegedések, műtétek, hormonális változások, például várandósság, valamint stressz is előidézhetik.

Az emelkedett vércukorszintre utaló tünetek között egyebek mellett a fáradékonyság, a fokozott szomjúságérzet, a gyakori, főleg éjszaka jelentkező vizelési inger, a száraz, viszkető bőr, a homályos látás és a lassabb sebgyógyulás szerepel. A következő tippek segíthetnek a vércukorszint kordában tartásában, de természetesen nem helyettesítik az orvos által előirányzott terápiát, valamint a dietetikus javaslatait!

Fokozd a rostbeviteled!

A rostokra az egészséges emésztés miatt is szükség van, ráadásul lassítják a szénhidrát emésztését és a cukrok felszívódását is, ezáltal egy lassabb, egyenletesebb vércukorszint-emelkedést idéznek elő. A rostok jó forrásai a zöldségek, különösen a hüvelyes zöldségek, a gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonák. A gyümölcsök viszont többnyire gyors felszívódású szénhidrátoknak számítanak, ezzel ajánlott számolni, az egyéni érzékenység függvényében jelentősen megemelhetik a vércukorszintet, inzulinrezisztenciásoknak főleg délutánra javasolják a fogyasztásukat. Lassítható a felszívódás például a gyümölcs mellé evett olajos magvakkal, esetleg teljes kiőrlésű, cukormentes keksszel.  

Ismerd meg az ételek glikémiás indexét!

A glikémiás index egy olyan számérték, ami az ételeket a vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján sorolja be. Azt mutatja meg, hogy az adott táplálék milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet. Minél alacsonyabb egy élelmiszer glikémiás indexe, annál lassabb a benne található szénhidrátok felszívódása, kisebb inzulinválaszt és vércukorszint-emelkedést vált ki.

Ez alapján magas, alacsony és közepes kategóriákat különböztetnek meg. Ugyanakkor a vércukorszint-emelő hatás függ az elkészítés módjától és az együtt fogyasztott ételektől is. A zöldségek felszívódása például gyorsabb lesz attól, ha sokáig főzik vagy pürésítik őket. Lassítható a felszívódás savanyú vagy zsírosabb élelmiszerek együttes fogyasztásával. 

Válassz okosan gyümölcsöt!

Az inzulinrezisztenciával és a cukorbetegséggel élőknek nem kell kiiktatniuk étrendjükből a gyümölcsöket, de oda kell figyelniük rá, hogy milyen az adott gyümölcs glikémiás indexe. Míg a szőlő és a görögdinnye például drasztikus vércukorszint-emelkedést és inzulinválaszt képes kiváltani, addig az alacsonyabb glikémiás indexű bogyós gyümölcsök, többek között a málna, a szeder, az eper, az egres, az áfonya és a ribizli bátrabban fogyaszthatók, ráadásul sejtvédő antioxidánsokban is gazdagok, és az inzulinérzékenységet fokozó hatásukat is megfigyelték, különösen az áfonyánál. 

Iktasd be a rendszeres mozgást!

A rendszeres testmozgás segít az optimális testsúly megőrzésében és az inzulinérzékenység javításában is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a sejtek jobban fel tudják használni a véráramban lévő cukrot. Ebben főleg az izmokat megdolgoztató mozgásformák, súlyzós edzések segíthetnek. 

Próbáld kiiktatni a stresszt!

Könnyebb mondani, mint végrehajtani, de a stresszkezelés fontosabb a vércukorszint szempontjából, mint gondolnád. Stresszhelyzetben fokozódik két hormon, a kortizol és a glukagon termelése, amelyek a vércukorszint emelését idézik elő. A testmozgás a feszültség leküzdésében is a segítségedre lehet. 

Fordíts figyelmet az alvásodra!

A jó alvás az egészség alapvető feltétele. A pihenés hiánya zavarokat idézhet elő a hormonrendszerben, hatással lehet a vércukorszintre, ronthatja az inzulinérzékenységet. Az alváshiány szintén fokozhatja a kortizolszintet. A mennyiség mellett a minőség is nagyon fontos, az alvási apnoe például gátolhatja a valódi pihenést. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az ásványi anyagokról se feledkezz meg!

A magas vércukorszintet és a cukorbetegséget összefüggésbe hozták a mikrotápanyagok, vagyis az ásványi anyagok, vitaminok és nyomelemek hiányával. A vizsgálatok során a kontrollálatlan hiperglikémiával élők esetében gyakran találkoznak magnézium-, cink- és káliumhiánnyal. Azt is megfigyelték, hogy a krómpótlás javítja a glükózintoleranciát. Fontos tehát figyelemmel kísérni, hogy nem áll-e fenn valamilyen hiánybetegség. 

Mindemellett szükség lehet a vércukorszint figyelemmel kísérésére, a szakemberek gyakran azt javasolják, hogy a páciensek vezessék egy füzetbe a mért értékeket. 

10 reggeli, ami nem emeli hirtelen a vércukrot

A rostban, fehérjében, egészséges zsírokban gazdag reggelik segítenek a vércukorszint stabilan tartásában, hosszú távon teltségérzetet biztosítanak, ezért cukorbetegségben érintettek számára is fogyaszthatók. Ugyanakkor az egyéni érzékenységet itt is figyelembe kell venni: van, akinél például a reggeli zabkása megdobja a vércukorszintet. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük