A hozzáadott cukor trükkös nevei az élelmiszerek címkéin: ezekre mind figyelni kell, ha kerülnéd

Az élelmiszerek csomagolásán nem könnyű kiigazodni.

Hozzáadott cukrok nevei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A speciális diétát tartók jól tudják, hogy a vásárlás során a legfontosabb teendő a termékek csomagolásának alapos áttanulmányozása, és nem csak a lejárati idő keresése miatt. Az összetevők listája lényeges információkat rejt, akkor is érdemes megnézni, ha egyébként az adott élelmiszer egészségesnek tűnik, esetleg a diétás polcon található.

A címkék értelmezésével viszont sokaknak meggyűlik a bajuk, és nem is véletlenül. Nehéz eligazodni a különféle megnevezések sűrűjében. Ha például az ember a hozzáadott cukrot szeretné elkerülni, sokféle nevet kell ismernie ahhoz, hogy ez sikerüljön, hiszen az általában nem cukorként szerepel az összetevők között.

Még húskészítményekben is van

Cukor a legtöbb élelmiszerben előfordul, ám nem mindegy, hogy természetes vagy hozzáadott formában. A mesterségesen hozzáadott cukor édesítés, állagjavítás, illetve az eltarthatóság növelésének céljából kerül jellemzően a termékekbe, gyakran olyanokba is, amelyekről a legtöbben nem is gondolnák, például húskészítményekbe.

Viszont nem kell kétségbeesni, ha a csomagoláson az átlagostápérték-táblázatban megtalálható a cukor szó, ez önmagában még nem jelenti azt, hogy hozzáadott cukorról van szó. Természetesen előforduló cukrot tartalmaz például a tej, a zöldségek és a gyümölcsök is. Viszont egy gyümölcs elfogyasztásával a fruktóz mellett egyéb értékes tápanyagokhoz is jut a szervezet, például rostokhoz, amelyek jó hatással vannak az emésztésre és a vércukorszintre egyaránt. A feldolgozott élelmiszerekkel viszont általában nem ez a helyzet, és az is köztudott, hogy a magas cukorfogyasztás számos egészségügyi kockázatot hordoz, növeli az inzulinrezisztencia, a 2-es típusú cukorbetegség, illetve az elhízás valószínűségét is.

Hozzáadott cukrok nevei

A hozzáadott cukroknak számtalan típusa és neve létezik, a leggyakrabban mégis szacharóz, glükóz (szőlőcukor, dextróz) vagy fruktóz (gyümölcscukor), illetve ezek kombinációi kerülnek a termékekbe. A szacharóz, amit étkezési cukornak is neveznek, diszacharid, ami fruktózból és glükózból áll. Általában cukorrépából vagy cukornádból vonják ki. Gyakori szereplő az édességekben, az üdítőitalokban, a konzervekben, a reggelizőpelyhekben, illetve a húskészítményekben. A diabetikus termékek egy részét fruktózzal édesítik, mert lassabban emeli meg a vércukorszintet, ám több szempontból sem jó választás, növeli a vérzsírok szintjét, terheli a májat.

A kukoricaszirup főleg az Egyesült Államokban népszerű édesítőszer, amelynek a fruktóztartalma jelentős. A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS) olcsóbb és édesebb, mint az étkezési cukor, viszont a fruktóz lebontását a májsejtek végzik, a vizsgálatok szerint hozzájárulhat a nem alkoholos zsírmáj kialakulásához. Növeli az étvágyat, a koleszterinszintet, túlzott fogyasztása súlygyarapodáshoz és szénhidrátanyagcsere-problémákhoz vezethet.

A maltózzal vagy malátacukorral szintén gyakran találkozni a címkéken, ez egy két glükózrészből álló diszacharid. Szirupként is kapható. A kekszek, péktermékek kedvelt édesítőszere a keményítőből kivont maltodextrin, egy közepesen édes poliszacharid, ami könnyen emészthető, és ugyanolyan gyorsan szívódik fel, mint a glükóz. Különösen az üdítőitalok összetevői között szerepel továbbá a karamell.

Egészségesnek tűnnek

Az utóbbi években egyre népszerűbb az egészséges táplálkozásra törekvők körében az agaveszirup és a kókuszcukor. Az agaveszirup, bár lassabban emeli a vércukorszintet (alacsonyabb a glikémiás indexe), mint az étkezési cukor, a fruktóz- és a kalóriatartalma is magasabb, így nem feltétlenül jelent jobb választást a diétázók és a cukorbetegek számára sem. A kókuszvirágcukor is sokak számára azért tűnik előnyösebbnek, mert alacsonyabb a glikémiás indexe, kevésbé jelentős vércukorszint-emelkedést vált ki, illetve megtalálhatók benne bizonyos fontos tápanyagok (kalcium, cink, vas), ám az étkezési cukorhoz hasonlóan magas a kalória- és a fruktóztartalma, mivel 70-80%-ban szacharózból áll.

A cikk az ajánló után folytatódik

A hozzáadott cukrok elkerülését legegyszerűbben a feldolgozott élelmiszerek mellőzésével lehet elérni. A teljes értékű táplálékok, bár tartalmaznak természetes cukrokat, a rostok, a vitaminok és az ásványi anyagok révén jóval egészségesebbek és hasznosabbak a szervezet számára.

Gyümölcsök, amik nem emelik nagyon a vércukrot

Természetesen függ a cukorbetegség súlyosságától is, mit ír elő az orvos, azonban vannak olyan gyümölcsök, melyeknek igen alacsony a glikémiás indexe, ezért cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

8 gyümölcs, amit cukorbetegek is fogyaszthatnak: nem emelik nagyon a vércukrot

A gyümölcsfogyasztás szabályait javasolt tisztázni a diabétesszel élőknek.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük