3 népszerű ital, ami súlyosan károsítja a májat: tévedés, hogy csak az alkohollal kell vigyázni

A mindennapok során sokan fogyasztanak nagy mennyiségben olyan innivalókat, amelyek hosszú távon károsíthatják a májat.

májkárosító italok

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A jobb bordaív alatt elhelyezkedő máj az emberi szervezet legnagyobb mirigye és az anyagcsere legfontosabb szerve, nélkülözhetetlen szerepet tölt be a méregtelenítésben, a toxikus anyagok lebontásában.

Különleges képessége, hogy kifejezetten jól regenerálódik, hosszasan képes tűrni a számára kedvezőtlen körülményeket, viszont tartós, végleges károsodása súlyos problémákkal járhat, az életminőség drasztikus romlásához, sőt akár halálhoz is vezethet. Az egészségtelen életmód jelentős mértékben roncsolhatja a szervet, az alacsony folyadékfogyasztás sem tesz jót neki, de az is számít, hogy mit iszik az ember.

Májkárosító italok

Mivel a máj kulcsfontosságú szerepet tölt be az anyagcserében, nem meglepő, hogy a táplálkozás jócskán befolyásolja az állapotát. Ha felhalmozódnak benne a trigliceridek, elzsírosodhat, és nem tudja kellőképpen ellátni a feladatát. A nem alkoholos zsírmáj sokakat érint, az étkezés és a mozgáshiány, valamint a nagyrészt ezek következményeként jelentkező elhízás előkelő helyen szerepel a kialakulásához vezető tényezők között. A legjobb, ha a megelőzésen van a hangsúly, de a kezelésben is számít az étrend, az érintetteknek zsírszegény diétát szoktak előírni. Bár az alkoholt leszámítva az ivás és a májkárosodás kapcsolata kevesebbszer kerül szóba, fontos tudni, hogy a különböző üdítők is roncsolhatják a szervet.

A májbetegségek jelentős százalékát a túlzott alkoholfogyasztás okozta károsodás teszi ki, súlyos esetben a probléma a szerv zsugorodásával, májcirrózissal járhat. Az alkohol lebontása a májban történik, a folyamat során acetaldehid keletkezik, ami elzsírosítja a szervet, idővel pedig gyulladást vált ki. Eleinte még visszafordítható a probléma, később viszont már kisebb terhelés következtében is pusztulnak a májsejtek. Nőknél már heti 8, férfiaknál pedig heti 15 ital rendszeres fogyasztása májkárosító tényező. Világszerte megfigyelhető tendencia viszont az úgynevezett binge drinking is, amit magyarul rohamivásnak szoktak hívni, lényege, hogy rövid idő alatt sok italt küld le az illető.

A jelenség, ami könnyen függőségbe csúszhat át, viszonylag rövid időn belül óriási károkat tud okozni a májszövetben. Rohamivásnak tekinthető férfiak esetében, ha két óra alatt 5 vagy több italt fogyasztanak, ez öt pohár sörnek, egy üveg bornak vagy öt töménynek felel meg, nőknél 4 vagy több italban határozzák meg a definíciót.

Az üdítőitalokkal vigyázni kell

Az alkohol mellett az üdítőitalok, illetve a vendéglátóhelyeken kapható shake-ek is kifejezetten kártékonyak, nemcsak a vércukor, hanem a máj szempontjából is. Ezekben hozzáadott édesítőszerként gyakran fruktóz, illetve magas fruktóztartalmú kukoricaszirup szerepel, amit a máj zsírrá alakít át. A nagy mennyiségű zsír a májsejtekben tárolódik, és elősegíti a nem alkoholos zsírmáj kialakulását.

Az üdítőitalok között is a legrosszabbak a szénsavas változatok. Ezek rendszeres fogyasztása a szakemberek szerint szoros kapcsolatot mutat a cukorbetegséggel, az elhízással, a fogászati problémákkal, a demenciával, bizonyos daganattípusokkal és a nem alkoholos zsírmájjal is. Az elhízás a szerv zsírosodásának egyik leghangsúlyosabb oka, egyes becslések szerint a túlsúllyal élő felnőttek kétharmadát, az elhízott gyerekeknek pedig a felét érintheti anélkül, hogy kiderülne.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A nem alkoholos zsírmáj korai szakaszában jellemzően nem jár tünetekkel. Később fájdalom jelentkezhet a has jobb oldalán, gyengeség, fáradtság léphet fel, valamint megmagyarázhatatlannak tűnő fogyás. Cirrózis esetén a bőr és a szemek sárgasága, illetve a lábak, a bokák és a has duzzanata, ödéma alakulhat ki. A betegség kockázatát növeli a már említetteken túl a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint is.

Májtisztító ételek

A következő ételeket nemcsak betegség esetén, de megelőzésképpen is érdemes fogyasztani. Májkárosodás, illetve panaszok esetén azonban mindig orvossal kell egyeztetni az életmódbeli változtatásokat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük