Nem csak a sárgaság jelezhet májbetegséget: a has formáját is kell figyelni gyanú esetén
A máj betegségét több különböző tünet is megmutatja.

has-fajas-hasfajas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A máj egészségi állapotának romlását nemcsak a túlzott mértékű alkoholfogyasztás, de a rendszeres gyógyszerszedés, a vírusfertőzés és egyéb betegségek is okozhatják. Veszélyeztetheti még a működést a kóros túlsúly, a magas vérnyomás és az inzulinrezisztencia is.

A kialakuló májbetegségre, a májfunkció romlására több különböző tünet is utalhat még a közismert sárgaság előtt, melyek jelentkezése után azonnal szakorvoshoz kell fordulni. Időben diagnosztizálva ugyanis jó eséllyel kezelhetők a szerv betegségei.

A májbetegségek első tünetei

A májfunkció romlását sokáig nem lehet észrevenni, a tiszta, gyulladás nélküli zsírmájat sok esetben csak laborvizsgálattal és hasi ultrahanggal tudják kimutatni, ilyenkor még a kiváltó ok elhagyásával teljes regeneráció lehetséges.

A májkárosodást először étvágytalanság, gyengeség, indokolatlan fáradtság, hasi panaszok, sötét vizelet és világos széklet jelezheti, de a bőrön vagy szemfehérjén jelentkező sárgás szín és a hasi megnagyobbodás is erre utal, mely esetenként kitapintható, de ultrahangos vizsgálattal még jobb kép kapható róla.

Akut fertőzés és krónikus gyulladás

Akut májfertőzés, hepatitis A-vírus fertőzése esetén gyakori a fejfájás, a hasi panaszok, hasmenés, étvágytalanság és hidegrázás is, majd felléphet a sárgaság, míg májtályog vagy egy baktérium okozta amőbiázis esetében láz, fájdalom, szervi megnagyobbodás és hányinger is előfordul.

Májállapot-felmérő gyorsteszt

Ha egy-egy tünet megjelenik, vagy a bordák alatt erős fájdalom lép fel, érdemes felmérni a máj állapotát akár otthoni teszttel is. Pozitív eredmény vagy nem múló panaszok esetén azonban elkerülhetetlen az orvos felkeresése!

A cikk az ajánló után folytatódik

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Kialakult, krónikussá vált gyulladás esetén már nagyobb kötőszöveti károsodás lép fel, a máj területe jelentősen megduzzad, különösen a jobb alsó bordaíveknél feltűnő ez, ahol akár fájdalom is érezhető lehet. Ilyenkor gyakrabban észlelhető már a sárgaság, hányás, étvágytalanság.

Az előrehaladott állapot

A legelőrehaladottabb stádium a májzsugor, vagyis a májcirrózis, ami regenerálódásra képtelen szöveti károsodással jár, csak transzplantáció segíthetne a betegen. 

Ilyenkor az előbbieken túl tünetként figyelhetők meg a bőrelváltozások, a viszketés, a pirosas pókszerű értágulatok, vagyis a pókjegy, a vizesedés, továbbá a szemfehérje besárgulása, hirtelen fogyás és a hormonális zavarok nőkben és férfiakban egyaránt. Szövődményként vérzékenység lép fel, a tágult nyelőcsővénák felrepedése életveszélyes állapothoz vezethet, emellett alkoholfogyasztás hatására májkóma is kialakulhat.

Májvédő gyógynövények

Az alkohol okozta és a nem alkoholos zsírmáj első stádiumában, valamint más betegségek esetén a máj regenerációja még elősegíthető. Az alkohol elhagyása mellett néhány gyógynövény is segíthet a máj megerősítésében.

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük