Nem csak a sárgaság jelezhet májbetegséget: a has formáját is kell figyelni gyanú esetén

A máj betegségét több különböző tünet is megmutatja.

has-fajas-hasfajas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A máj egészségi állapotának romlását nemcsak a túlzott mértékű alkoholfogyasztás, de a rendszeres gyógyszerszedés, a vírusfertőzés és egyéb betegségek is okozhatják. Veszélyeztetheti még a működést a kóros túlsúly, a magas vérnyomás és az inzulinrezisztencia is.

A kialakuló májbetegségre, a májfunkció romlására több különböző tünet is utalhat még a közismert sárgaság előtt, melyek jelentkezése után azonnal szakorvoshoz kell fordulni. Időben diagnosztizálva ugyanis jó eséllyel kezelhetők a szerv betegségei.

A májbetegségek első tünetei

A májfunkció romlását sokáig nem lehet észrevenni, a tiszta, gyulladás nélküli zsírmájat sok esetben csak laborvizsgálattal és hasi ultrahanggal tudják kimutatni, ilyenkor még a kiváltó ok elhagyásával teljes regeneráció lehetséges.

A májkárosodást először étvágytalanság, gyengeség, indokolatlan fáradtság, hasi panaszok, sötét vizelet és világos széklet jelezheti, de a bőrön vagy szemfehérjén jelentkező sárgás szín és a hasi megnagyobbodás is erre utal, mely esetenként kitapintható, de ultrahangos vizsgálattal még jobb kép kapható róla.

Akut fertőzés és krónikus gyulladás

Akut májfertőzés, hepatitis A-vírus fertőzése esetén gyakori a fejfájás, a hasi panaszok, hasmenés, étvágytalanság és hidegrázás is, majd felléphet a sárgaság, míg májtályog vagy egy baktérium okozta amőbiázis esetében láz, fájdalom, szervi megnagyobbodás és hányinger is előfordul.

Májállapot-felmérő gyorsteszt

Ha egy-egy tünet megjelenik, vagy a bordák alatt erős fájdalom lép fel, érdemes felmérni a máj állapotát akár otthoni teszttel is. Pozitív eredmény vagy nem múló panaszok esetén azonban elkerülhetetlen az orvos felkeresése!

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kialakult, krónikussá vált gyulladás esetén már nagyobb kötőszöveti károsodás lép fel, a máj területe jelentősen megduzzad, különösen a jobb alsó bordaíveknél feltűnő ez, ahol akár fájdalom is érezhető lehet. Ilyenkor gyakrabban észlelhető már a sárgaság, hányás, étvágytalanság.

Az előrehaladott állapot

A legelőrehaladottabb stádium a májzsugor, vagyis a májcirrózis, ami regenerálódásra képtelen szöveti károsodással jár, csak transzplantáció segíthetne a betegen. 

Ilyenkor az előbbieken túl tünetként figyelhetők meg a bőrelváltozások, a viszketés, a pirosas pókszerű értágulatok, vagyis a pókjegy, a vizesedés, továbbá a szemfehérje besárgulása, hirtelen fogyás és a hormonális zavarok nőkben és férfiakban egyaránt. Szövődményként vérzékenység lép fel, a tágult nyelőcsővénák felrepedése életveszélyes állapothoz vezethet, emellett alkoholfogyasztás hatására májkóma is kialakulhat.

Májvédő gyógynövények

Az alkohol okozta és a nem alkoholos zsírmáj első stádiumában, valamint más betegségek esetén a máj regenerációja még elősegíthető. Az alkohol elhagyása mellett néhány gyógynövény is segíthet a máj megerősítésében.

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük