Így fest egy 10 évig alkoholista ember mája: felkavaró képen mutatták meg

Sokkoló képen mutatták meg az alkohol okozta májzsugort. Óriási különbség van a cirrózisos és az egészséges máj között.

no alkoholos rovid ital

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az alkoholizmus egészségkárosító hatása mindenki számára ismert: a magas vérnyomás és az emésztési zavarok mellett növeli a rák, a demencia és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, a szervezet visszafordíthatatlan károsodásához és végzetes kimenetelű májcirrózishoz vezethet.

A vizuális szembesülés azonban minden esetben rendkívül felkavaró az ember számára. Dr. Drew Pinsky a Lifechangers című amerikai tévés show-műsorban sokkoló módszerrel mutatta meg az alkohol legdurvább károsító hatását: egy-egy emberi májon.

Cirrózisos máj képe

A műsorban Dr. Drew egy egészséges és egy cirrózisos ember máját hasonlította össze. Míg az egészséges szerv sima, vörösesbarna, egyenletes színű, addig a beteg máj szembeötlően szürke, egyenetlen felületű, és tele van sebekkel.

A bal oldalon az egészséges, a jobb oldalon egy alkoholbeteg mája látható.
A bal oldalon az egészséges, a jobb oldalon egy alkoholbeteg mája látható.

Az orvos a műsorban azt is elmondta, hogy a cirrózisos, sebes máj próbálja regenerálni magát, közben pedig egyre több és több seb keletkezik rajta, az egészséges májszövet mennyisége pedig csökken.

Itt pedig még nem ér véget a történet: ha ugyanis a máj nem működik megfelelően, a test többi része is lassan tönkremegy.

Az alkoholizmus hatásai

Az ital okozta májzsugor átlagosan tíz, néha húsz év alkoholizmus következtében alakul ki, és gyakran halálos kimenetelű. A májműködés gyengülésével az immunrendszer működése leromlik. A betegség korai stádiuma a kevés tünettel járó tiszta zsírmáj, amikor a károsodás az alkohol elhagyásával még visszafordítható.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A második stádiumban már gyulladás és nagyobb mértékű sejtkárosodás áll fenn, fájdalommal, enyhe tünetekkel, melyeket az alkohol fogyasztása tovább fokoz. A cirrózis az ezt követő, már helyreállíthatatlan mértékű károsodás, ami a szövődményeket megelőző szigorú kezeléssel és sokszor csak szervátültetéssel orvosolható. Az első tünetei a fogyás, a pirosas értágulat a bőrön, a hormonális zavarok és a sárgaság.

A cirrózis további stádiumokra osztható, melyek legutolsó pontján már valószínűsíthető az egy éven belüli halál. A májzsugor a nyelőcsővénák kitágulásához vezet, melyek átszakadása nyelőcsővérzést és akár néhány percen belül halált okoz.

Májvédő gyógynövények

A máj károsodását vagy a szerv gyulladásos stádiumát nemcsak az alkohol okozhatja, de a vírusos hepatitisz, sőt, az elhízás és az állandó gyógyszerszedés is. Ilyenkor szükséges az alkohol teljes elhagyása és a máj regenerációja, amiben néhány erős gyógynövény is segíthet.

10 gyógynövény, ami serkenti a májműködést: kúraszerűen is érdemes fogyasztani őket

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük