Így fest egy 10 évig alkoholista ember mája: felkavaró képen mutatták meg
Sokkoló képen mutatták meg az alkohol okozta májzsugort. Óriási különbség van a cirrózisos és az egészséges máj között.

no alkoholos rovid ital
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az alkoholizmus egészségkárosító hatása mindenki számára ismert: a magas vérnyomás és az emésztési zavarok mellett növeli a rák, a demencia és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, a szervezet visszafordíthatatlan károsodásához és végzetes kimenetelű májcirrózishoz vezethet.

A vizuális szembesülés azonban minden esetben rendkívül felkavaró az ember számára. Dr. Drew Pinsky a Lifechangers című amerikai tévés show-műsorban sokkoló módszerrel mutatta meg az alkohol legdurvább károsító hatását: egy-egy emberi májon.

Cirrózisos máj képe

A műsorban Dr. Drew egy egészséges és egy cirrózisos ember máját hasonlította össze. Míg az egészséges szerv sima, vörösesbarna, egyenletes színű, addig a beteg máj szembeötlően szürke, egyenetlen felületű, és tele van sebekkel.

A bal oldalon az egészséges, a jobb oldalon egy alkoholbeteg mája látható.
A bal oldalon az egészséges, a jobb oldalon egy alkoholbeteg mája látható.

Az orvos a műsorban azt is elmondta, hogy a cirrózisos, sebes máj próbálja regenerálni magát, közben pedig egyre több és több seb keletkezik rajta, az egészséges májszövet mennyisége pedig csökken.

Itt pedig még nem ér véget a történet: ha ugyanis a máj nem működik megfelelően, a test többi része is lassan tönkremegy.

Az alkoholizmus hatásai

Az ital okozta májzsugor átlagosan tíz, néha húsz év alkoholizmus következtében alakul ki, és gyakran halálos kimenetelű. A májműködés gyengülésével az immunrendszer működése leromlik. A betegség korai stádiuma a kevés tünettel járó tiszta zsírmáj, amikor a károsodás az alkohol elhagyásával még visszafordítható.

A cikk az ajánló után folytatódik

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A második stádiumban már gyulladás és nagyobb mértékű sejtkárosodás áll fenn, fájdalommal, enyhe tünetekkel, melyeket az alkohol fogyasztása tovább fokoz. A cirrózis az ezt követő, már helyreállíthatatlan mértékű károsodás, ami a szövődményeket megelőző szigorú kezeléssel és sokszor csak szervátültetéssel orvosolható. Az első tünetei a fogyás, a pirosas értágulat a bőrön, a hormonális zavarok és a sárgaság.

A cirrózis további stádiumokra osztható, melyek legutolsó pontján már valószínűsíthető az egy éven belüli halál. A májzsugor a nyelőcsővénák kitágulásához vezet, melyek átszakadása nyelőcsővérzést és akár néhány percen belül halált okoz.

Májvédő gyógynövények

A máj károsodását vagy a szerv gyulladásos stádiumát nemcsak az alkohol okozhatja, de a vírusos hepatitisz, sőt, az elhízás és az állandó gyógyszerszedés is. Ilyenkor szükséges az alkohol teljes elhagyása és a máj regenerációja, amiben néhány erős gyógynövény is segíthet.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük