Így fest egy 20 évig dohányzó ember tüdeje: borzasztó videó készült róla
Hatalmas a különbség az egészséges és a dohányos, beteg tüdő között az ápolónő sokkoló videója szerint.

cigaretta
beauty and style
Top olvasott cikkek

Május 31-e az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO kezdeményezésére dohányzásmentes világnap. A dohányzás egészségkárosító hatásáról készített sokkoló videót Amanda Eller, észak-karolinai ápolónő, melyben megmutatta, miben különbözik az egészséges és a dohányzás miatt daganatos tüdő.

A szemléletes videót Facebook-oldalán osztotta meg, és azonnal százezrek osztották tovább, jelenleg több mint 600 ezer megosztásnál tart.

Dohányos és egészséges tüdő

A videókban két tüdő szerepel, melyeket lehetetlen összetéveszteni. Az egyik gyönyörű rózsaszín, láthatólag kicsattan az egészségtől. A másik szinte fekete színű, beteg. A felvétel alatt hallható szöveg szerint utóbbi egy húsz éven át napi egy doboz cigarettát szívó emberé, akinek COPD betegsége - krónikus obstruktív tüdőbetegség - és tüdőrákja is volt.

A videóban jól látszik a két tüdő működése is: az egészséges tüdő rugalmas, a levegő hatására könnyen emelkedik és süllyed, a tüdőkapacitás nagy, míg a betegben csökkent az elasztikusság, belégzés után is merev, nehézkesen mozog, kevés levegőt tud magában tartani.

Magyarországon a tüdőrák a leggyakoribb daganattípus, és a rákbetegségek között ez felel a legtöbb halálesetért is. A statisztikák szerint az esetek legalább 90%-a a dohányzáshoz köthető, és ugyanígy a COPD-nél is 90%-ban a cigaretta az ok.

A cikk az ajánló után folytatódik

A dohányzásról leszokni sohasem késő. Az orvostudomány szerint már egy évvel a cigaretta elhagyását követően felére csökken a szívroham kockázata, körülbelül 10-15 év alatt pedig a tüdőrák kockázata is lecsökken annyira, mint a soha nem dohányzó emberek szervezetében.

Közvetlenül a leszokás után rengeteg pozitívumot tapasztalhat meg az ember: nő a tüdő kapacitása, regenerálódnak a légutak, javul a vérkeringés és a szívműködés. Csökken a gyomorfekély kialakulásának kockázata, javul az emésztés és a termékenység is.

Rákkeltők a munkahelyen

A statisztikák azt mutatják, hogy a dohányzás mellett az esetek egy részében a munkahelyi körülmények is felelőssé tehetők a rák kialakulásáért.

Ezt is szeretjük