"Ha leteszem a cigit, rákos leszek?” - Nagyon sokan felteszik ezt a kérdést
Nagyon sok tévhit kering ezzel kapcsolatban, melyeket az egészséged érdekében jó tisztázni.

dohányzás (2)
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokféle téveszme terjed a dohányzással és a leszokással kapcsolatban. Olyan hozzá nem értő érvek hangzanak el, hogy a masszív cigarettázás miatt erősen igénybe vett immunrendszer leáll a tüdő védelméről, és egyből támad a tüdőrák.

Sokan pedig erre fogják, hogy miért nem próbálkoznak meg a leszokással. Elmondjuk, mi történik, ha valaki leteszi a cigarettát, és hogy miért tapasztalhatja egyes tünetek felerősödését.

Óriási tévhit az, hogy árthat a leszokás

Ha valaki leteszi a cigarettát, annak kizárólag pozitív hozományai lesznek. A leszokás időszakának természetesen van kritikus és tünetekkel rendelkező fázisa, amely minden függőség elvonására jellemző. Ha valaki több évtizeden át dohányzik, de emellett egészséges, annak a kezdeti időszakban javasolhatják, hogy a drasztikus azonnali és teljes megvonás helyett napi egy-két szálat még szívjon.

A nikotinnak ugyanis értágító hatása van, ami fokozhatja a gyomorműködést, és ezzel a feltételes reflexes kapcsolattal továbbra is rendben tarthatóak az emésztési folyamatok. Alapvetően azonban az a jellemző, hogy a cigaretta elhagyásával javul az oxigénfelvétel, nő a tüdőkapacitás, a légutak és nyálkahártyák normalizálódnak, javul a keringés, és jobb lesz a szívműködés. A férfiaknál pedig a termékenyítő képességre is pozitívan hat.

 A panaszokat a cigaretta okozza

Érdemes ésszerűen átgondolni azt, hogy ha valaki több évtized után az elhagyást követően megbetegszik, annak logikusabb oka a hosszú évekig tartó káros szenvedély, nem pedig az, hogy abbahagyta a dohányzást. A nikotin elhagyása után jelentkező tüdőrák egy nagyon intenzíven és régen dohányzó szervezetében valószínűleg eleve megvolt kezdeti stádiumban. Ha pedig valaki a krónikus köhögés és egyéb rossz közérzeti tünetek miatt hagyta abba a masszív dohányzást, elképzelhető, hogy már a tüdőrák tünetei miatt döntött a leszokás mellett.        

Ha az emberek konkrétan látnák, hogy milyen betegségeket okoznak a szervezetben a függőségeik, talán felhagynának velük. Érdemes végignézni ezeket az őszinte és inspiráló képeket. 

Jelentkezhetnek tünetek a leszokás után

Ha valaki leteszi a cigarettát, előfordulhat, hogy intenzívebben kezd köhögni. Ilyenkor általában tüdőrákot vizionálnak a leszokók, pedig egy természetes folyamaton esnek át. A tüdő belső felületén mikroszkopikus méretű csillószőrök vannak. Ezek rezgés által távolítják el a szennyeződéseket a tüdőből azzal a nyákkal, amit a nyálkahártya termel. A nikotin és a dohányfüst lassítja a csillószőrök mozgását, de a dohányzás abbahagyásával azok újra aktivizálódnak. A felhalmozódott szennyeződés kitakarításával pedig intenzívebb lesz a váladék felköhögése.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kevés nikotin is ártalmas a szervezetre

Ma már orvosilag bizonyított tény, hogy a minimális dohányzás is károkat okoz a szervezetben. A leszokás nyújtotta előnyöket azonnal érzi az exdohányos, és napról napra bővülnek a fiziológiailag érezhető pozitívumok a szervezetben. A nikotintól megszabadult testben az egészségügyi jótékony hatások éveken át javuló tendenciát mutatnak, melyek nagy része kimutatható orvosi vizsgálattal is.

Elsősorban a tüdőrák és más, dohányzással kapcsolatos betegségek esélye csökken az idő múlásával, de 12 más típusú rák rizikója is jóval kisebb lesz. Ilyen a szájüregi rák, az orr és üregeinek rosszindulatú daganata, a torok-, gége-, nyelőcső-, gyomor és hasnyálmirigy-, máj-, húgyhólyag-, vese- és méhnyakrák, illetve a leukémia egyik típusa.

Ezt is szeretjük