Kocadohányos vagy? A tüdőrákon kívül egy másik betegség is fenyeget miatta
A kis mennyiségű nikotin is árt a szervezetnek.

nagykep?cikkid=167866&kep=dohanyzas-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon a lakosság közel 30%-a dohányzik. A statisztika magában foglalja a láncdohányosokat és a csak alkalomszerűen rágyújtókat is.

Számos súlyos betegség, így például a légúti megbetegedések, szív- és érrendszeri megbetegedések nagy része is a dohányzás számlájára írható. De vajon a kocadohányost is fenyegetik a dohányosokra jellemző kockázatok?

Krónikus obstruktív tüdőbetegséghez vezethet

Az alkohollal ellentétben a dohányzásnál nincs olyan minimálisan a szervezetbe bevitt mennyiség, amelynek még egyáltalán ne lenne egészségkárosító hatása. Már az alkalmi dohányzás időszakában is felmerülnek a komoly kockázatok.

A krónikus obstruktív tüdőbetegség, vagyis COPD kialakulásának és romlásának esélye is összefüggésben van a légutakat érintő káros hatásokkal.

Ma Magyarországon mintegy félmillió ember szenved ebben a tüdő folyamatos leépülésével járó a betegségben - ide kattintva olvashatsz róla bővebben -, 90%-uk pedig dohányzik. Ha a kocadohányos éveken át cigarettázik, akkor az évek során az elszívott cigaretta már komoly mennyiséget tehet ki, így őt is érintheti ez a betegség.

A tüdőrák a következő szint

A kocadohányzás is egészségkárosodáshoz vagy akár tüdőrákhoz is vezethet, amely ma Magyarországon az összes rákos megbetegedés negyedét teszi ki, és évente közel tízezer új beteggel jár.

Akárcsak a COPD esetében, a tüdőrákos megbetegedéseknek is közel 90%-a a dohányzás számlájára írható. Ezen kockázatok tudatában érdemes a kocadohányosnak is rendszeresen részt vennie tüdőszűrésen és légzésfunkciós vizsgálaton, mert minél korábban veszik észre a betegséget, annál nagyobb az esély a gyógyulásra.

Később nehezebb a leszokás

A cigarettában lévő nikotin kis mennyiségben is bejut a véráramba és az agyba, és bizonyos kémiai folyamatok hatására pozitívan befolyásolja a dohányos hangulatát. Ahogy kialakul a dohányzás jutalomjellege, úgy fejlődik ki a függőség. A kocadohányost tekinthető egy olyan személynek, aki a függőség kialakulásának kapujában áll, és jó eséllyel válhat belőle erős dohányos.

A leszokás kezdeti szakaszában az emberi szervezet azonnal regenerálódni kezd, amely akár érezhető is lehet a napi tevékenységek, a sport vagy a hétvégi kirándulás során. De ha nem is észlelhetőek az ilyen alacsony dohányzási szintről való leszokás élettani hatásai, akkor is ott van a tudat, hogy súlyos és felesleges kockázatoktól szabadul meg az ember.

Ezt is szeretjük