13 féle rákbetegség kialakulásáért felel, és a magyarok negyede csinálja

Nem csak a tüdőrák kialakulásával áll összefüggésben a dohányzás.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emberi test szinte minden szervét károsítja a dohányzás - derült ki az amerikai tiszti főorvos nemrégiben közzétett jelentéséből.

Bár a dohányosok aránya az elmúlt években - ha lassan is, de - csökkenni látszik, hazánkban még így is a lakosság negyede rendszeresen füstöl.

13 féle rákbetegségért felel a dohányzás

1964. január 11-én jelent meg A dohányzás egészségügyi következményei - 50 év haladás címet viselő jelentés. A fél évszázada nyilvánosságra hozott dokumentum még csak a tüdőrákot írta a dohányzás számlájára.

Az amerikai tisztifőorvos új jelentése ezzel szemben a rák 13 fajtáját - köztük a máj-, a vastagbél- és a végbéldaganatot - hozza összefüggésbe a cigarettával.

Ezen kívül ártalmas következményei közé sorolja a cukorbetegséget, a reumás ízületi gyulladást, az immunkárosodást, valamint a csecsemők szájpad- és ajakhasadékának kialakulását.

5,6 millió gyerek halhat meg a dohányzás miatt

Az amerikai tisztifőorvos jelentése szerint fél évszázad alatt több mint 20 millió amerikai halálát okozta a káros szenvedély.

Amennyiben a tendencia folytatódik, 5,6 millió gyerek halhat meg a cigarettázás által előidézett betegségek miatt - állapította meg a dokumentum. A dohányfüst, mindenekelőtt az anya dohányzása miatt mintegy százezer kisbaba esett áldozatául a hirtelen csecsemőhalálnak és a koraszülés okozta szövődményeknek.

Erős idegzetűeknek! 6 megdöbbentő fotó az emberi testből

Nézegess képeket!

Elolvasom

A passzív dohányzás öl

A passzív dohányzásról döbbenetes statisztikát közöl a dokumentum, mintegy két és fél millió tüdőrákos, illetve szív- és érrendszeri halálozás írható a számlájára, ezenkívül 20-30%-kal növeli a szélütés kockázatát.

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Mi a helyzet Magyarországon?

A 2012-es felmérések szerint hazánk lakosságának 28%-a, tehát több mint negyede dohányzik. Jó hír azonban, hogy egy 1500 ember megkérdezésén alapuló felmérés tanúsága szerint nagyjából kétszázezer magyar hagyta abba a dohányzást 2013-ban. A témáról bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Szakértők szerint a dohányzás okozza a tüdőrák miatti halálesetek 90%-át. Hazánkban pedig ez a daganattípus vezeti a rákhalálozási statisztikát mindkét nem esetében, 2003 óta. Korábbi cikkünkből megtudhatod, hogy a második, illetve harmadik helyen mely daganattípus végzett.

Ezt is szeretjük