Magyar rákstatisztika: 4 daganattípus, amiben a legtöbben halnak meg

Hazánkban tavaly több mint 32 ezer ember halt meg rákos megbetegedés következtében.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A születéskor várható átlagéletkor folyamatosan emelkedik, világszerte és hazánkban egyaránt. Ám ezzel párhuzamosan számos olyan krónikus betegség ütötte fel a fejét, amely a korábbi évszázadokban nem volt jellemző, illetve csak jóval kisebb számban fordult elő.

A szakértők becslése szerint 2030-ra a daganatos megbetegedések száma 26 millióra nő világszerte, és évente 11,5 millió rák okozta haláleset várható. A jelenlegi helyzet pedig a következőképpen fest hazánkban.

Haláloki statisztika 2011-ben

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2011-ben 128 795-en haltak meg Magyarországon, ebből 32 670-en rákos megbetegedés következtében. Ezzel a magas számmal a keringési rendszert érintő megbetegedések után a rák a második leggyakoribb halálok az országban.

Az elmúlt 22 évet tekintve 1999-ben volt a legmagasabb a daganatos betegségek okozta halálesetek száma, ekkor 33 821-en haltak meg rákban Magyarországon, ám jelentős csökkenések vagy növekedések nem fordultak elő 1990 óta. Ha a teljes táblázatot szeretnéd látni, kattints a KSH oldalára.

A négy leggyakoribb halált okozó daganattípus hazánkban

Tüdőrák - első helyen

Csakúgy, mint világszerte, hazánkban is a tüdőrák vezeti a rákhalálozási statisztikát - mindkét nem esetében. Magyarországon a nőknél korábban a mellrák állt az első helyen, ám 2003 óta a tüdőrák vezeti rangsort.

Képeken 13 durva rákkeltő!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ennek oka egyrészt a dohányzás - a tüdőrákos betegek 90%-a valaha dohányzott -, másrészt a környezetszennyezés, de természetesen a fokozott stressz is közrejátszik a betegség kialakulásában. A statisztikai adatok szerint 1945 óta a tüdőrákos megbetegedések száma tízszeresére nőtt hazánkban.

Hüvelyszárazság enyhítése hormon nélkül!

Az égő, feszülő érzéssel, nehézkes együttlétekkel járó hüvelyszárazság a változókornál korábban is kialakulhat. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segít enyhíteni a panaszokat. A kozmetológiából jól ismert hialuronsav mellett gyógynövények kivonatát tartalmazza. A Cikatridina használata a menopauzában tartósan ajánlott, a terhesség és szoptatás alatt pedig az orvos ajánlása szerint.

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

Vastagbélrák - második helyen

A vastagbélrák a teljes - mindkét neme érintő - rákhalálozásban a második helyet foglalja el. Körülbelül 4900 halálozást okoz évente: nemenkénti bontásban ez körülbelül 2600 férfit és 2300 nőt jelent. A magas halálozási arány egyrészt annak köszönhető, hogy a vastagbélrák sokáig nem okoz semmilyen panaszt, így gyakran csak akkor derül rá fény, amikor már csekély a gyógyulás esélye.

A daganattípus kialakulásának oka elsősorban az egészségtelen táplálkozásnak - a túlságosan feldolgozott élelmiszereknek, kevés rostban gazdag ételnek -, valamint a mozgásszegény életmódnak köszönhető. Szakértők szerint a rendszeres mozgással 40-50%-kal csökkenthető lenne a vastagbélrák kialakulásának valószínűsége.

Ezeket idd a rák ellen ősszel! 7 erős antioxidáns ital

Nézegess képeket!

Elolvasom

Prosztatarák és mellrák - harmadik helyen

A rákos megbetegedések okozta halálesetek számát tekintve a prosztatarák és a mellrák áll a harmadik helyen. Az emlőrák körülbelül 2400 halálesetért felel minden egyes évben.

Mindkét betegség esetében kiemelkedő fontossággal bír a rendszeres szűrővizsgálat: 40 éves kor felett évente vagy kétévente ajánlott a férfiaknak urológiai, a nőknek mammográfiai vizsgálatra menni. Amennyiben előfordult már hasonló megbetegedés a családodban, akár fiatalabb korban is érdemes lehet szűrővizsgálatra járnod.

Ezt is szeretjük