Rákot okoz, rombolja a szívet, és magyarok negyede csinálja

Te tudod, hogy mi az?

A dohányosok száma csak lassan csökken hazánkban.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

2012. január 1. óta tilos dohányozni a zárt légterű közösségi helyeken, illetve egyes közintézmények közvetlen közelében, valamint a busz- és villamosmegállókban, aluljárókban.

A dohánytermékeket csak egészségvédő figyelmeztetésekkel lehet forgalomba hozni, idén júniustól pedig csak dohányboltban lehet cigarettát és dohányt vásárolni. Mindezek ellenére még mindig meglehetősen magas a dohányosok aránya hazánkban.

A magyarok több mint negyede dohányzik

Egy 2012-es felmérés szerint az Európai Unión belül hazánk a hetedik helyen áll azoknak az országoknak a listáján, amely a lakosságon belül a rendszeresen dohányzók arányát rangsorolja. Magyarországot csak Ausztria, Szlovénia, Dánia, Észtország, Lettország és Bulgária előzi meg.

A fenti diagramon jól látszik, hogy bár az ezredforduló óta a férfiak esetében csökkent a dohányosok aránya, a nőknél kismértékben nőtt.

Sajnos a legtöbben egészen addig nem veszik komolyan a dohányzás egészségkárosító hatásait, amíg személyesen vagy családtag, barát által nem válnak érintetté a témában. 2012-ben hazánk lakosságának 28%-a, tehát több mint negyede dohányzott.

Erős idegzetűeknek! 6 megdöbbentő fotó az emberi testből

Nézegess képeket!

Elolvasom

A dohányzás egészségkárosító hatásai

A dohányzással összefüggésbe hozható betegségekről legtöbbeknek a tüdőrák jut eszébe, ám fontos tudnod, hogy összesen 14 daganatfajta - köztük a hasnyálmirigy-, bél- és gégerák - kialakulása is szoros kapcsolatban áll a cigarettázással.

Emellett a - hazánkban vezető haláloknak számító - szív- és érrendszeri megbetegedések, a csontritkulás, az ínysorvadás és a diabétesz kialakulását is elősegíti.

Hüvelyszárazság enyhítése hormon nélkül!

Az égő, feszülő érzéssel, nehézkes együttlétekkel járó hüvelyszárazság a változókornál korábban is kialakulhat. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segít enyhíteni a panaszokat. A kozmetológiából jól ismert hialuronsav mellett gyógynövények kivonatát tartalmazza. A Cikatridina használata a menopauzában tartósan ajánlott, a terhesség és szoptatás alatt pedig az orvos ajánlása szerint.

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

Hány plusz évet nyersz a leszokással?

Mindezekből adódóan a dohányzás akár több évtizeddel is megrövidítheti az életed. Amennyiben fontolgatod a leszokást, korábbi cikkünk talán megerősít elhatározásodban: nézd meg, hány plusz évet nyerhetsz a statisztikák szerint, ha most leteszed a cigit.

A tüdőszűrés szerepe a megelőzésben

Kattints az alábbi videóra, ha tudni akarod, milyen betegségeket lehet időben felismerni a tüdőszűréssel!

Csökken a dohányosok száma?

Egy 1500 ember megkérdezésén alapuló felmérés szerint a dohányosok száma mindkét nem esetében csökkent 2013-ban. A 2012-es felmérésben a férfiak 32,3%-a, míg az idén már csak 24,3%-a mondta azt, hogy naponta rágyújt. A nőknél ez az arány a tavalyi 23,5% után 15,2%-ot mutatott az idén. Vagyis nagyjából 200 ezren hagyták a dohányzást - mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a november 21-i Ne gyújts rá! világnap alkalmából rendezett sajtótájékoztatón.

Ezt is szeretjük