Hány pluszévet nyersz, ha most leteszed a cigit?
A válasz
Tudd meg, miért olyan fontos, hogy még 40 éves korod előtt leszokj a dohányzásról!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos kutatás tanúsága szerint a dohányos emberek átlag tíz évvel rövidebb élettartamra számíthatnak.

Ha azonban időben leteszed a cigit, még van rá esély, hogy minimalizáld az egészségügyi kockázatokat, és meghosszabbítsd az életed - írja a Daily Mail.

Meddig vársz a leszokással?

Egy úttörő kutatás szerint azok a dohányosok, akik leteszik a cigit, mielőtt középkorúvá válnának, csaknem olyan hosszú életet élhetnek, mint a nemdohányzók. A Torontói Egyetemen oktató Prabhat Jha szerint, ha legkésőbb 40 éves korod előtt leszoksz a dohányzásról - de minél előbb, annál jobb -, visszanyerheted a tízévnyi hátrányod jelentős részét.

- Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a dohányzás 40 éves kor alatt biztonságos - tette hozzá Prabhat Jha. A volt dohányosokat még mindig nagyobb valószínűséggel fenyegeti az idő előtti elhalálozás, mint azokat, akik soha nem gyújtottak rá. Ugyanakkor jelentősen csökkenthetik a korai halál kockázatát, összehasonlítva azokkal, akik 40 éves koruk után is dohányoznak.

Ennyi pluszévet nyerhetsz

Jha és csapata vizsgálataik eredményét a New England Journal of Medicine című szaklapban tették közzé. Ha 35 és 44 éves korod között leteszed a cigit, körülbelül kilenc évet nyerhetsz azokhoz képest, akik nem hagynak fel a dohányzással.
Amennyiben valaki 45 és 54 éves kora között szokik le, hat évet, míg ha 55 és 64 éves kora között, csak négy évet nyer a továbbra is dohányzókkal szemben.
Azok az emberek, akik soha nem dohányoztak, kétszer akkora valószínűséggel élik meg a 80 életévüket, mint a dohányosok.

Dohányzás számokban

Statisztikák szerint napjaikban mintegy 40 millió amerikai és 12 millió brit dohányzik. Hazánkban a nők közel negyede, illetve a férfiak egyharmada füstöl - aminek következtében 2011-ben 20 ezer magyar veszítette életét. Becslések szerint jelenleg 1,3 milliárd dohányos él a Földön.

Míg a 20. században mintegy százmillió ember halt meg a dohányzással összefüggő betegségekben, addig szakértők szerint a 21. században ez a szám egymilliárdra rúg majd.

Ezt is szeretjük