Kiszámolták! 10 évvel rövidíti meg az életedet a hétköznapi szokás
Egy Japánban végzett vizsgálat szerint átlag tíz évvel rövidebb életre számíthatsz, ha dohányzol.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy friss kutatás szerint a dohányzás akár tíz évvel is megrövidítheti a várható életet - szemben a korábbi becslésekkel melyek csak négy évre taksálták ezt az időtartamot.

Az idő előtti elhalálozás kockázata annál magasabb, minél korábban kezdtél dohányozni, ám ha időben leteszed a cigit, minden füstmentes évvel javulnak az esélyeid - írja a British Medical Journal orvosi szakportál.

Japán vizsgálat a dohányzás káros hatásairól

Az 1950-ben Hirosimában és Nagaszakiban indult élettartam-kutatás eredetileg a második világháborús atombomba-támadások utóhatásait elemezte volna. Mivel azonban a százezer fő bevonásával készült kutatás résztvevői közül viszonylag kevés embert érintettek ezek a hatások, az eredményeket a dohányzási szokások és az élettartam közötti összefüggés vizsgálatára használták fel.

Mikor kezdtél dohányozni?

A kutatás rávilágított arra, hogy minél korábban kezdtek cigarettázni a vizsgálati alanyok, annál nagyobb egészségügyi kockázattal számolhattak. Míg az 1920 előtt született férfiak jellemzően később váltak dohányossá, életüket csupán egy-két évvel rövidítette meg szenvedélyük, addig az 1920 és 1945 született emberek már gyakran 20 éves koruk előtt rászoktak a cigarettára, és ennek megfelelően duplájára emelkedett a halálozás kockázata esetükben.

Mivel napjainkban egyre fiatalabb életkorra tevődik az első cigaretta elszívása, illetve az addikció kialakulása, a japán vizsgálat eredményei szerint akár tíz évvel is megrövidítheti az emberi életet a dohányzás.

Több mint négyszáz mérgező vegyület

A dohányzás összefüggésbe hozható számos krónikus betegség kialakulásával. Növeli többek között a tüdő- és vastagbélrák kockázatát, fokozza a keringési eredetű problémák rizikóját. Mivel a cigarettázás során körülbelül négyszáz mérgező vegyület - többek között szén-monoxid, kátrány, formaldehid, benzol, arzén és ólom - kerül a szervezetbe, a károsodások sejtszinten indulnak meg.

Kíváncsi arra, hogy mekkora a széndioxid-kibocsátása?

A füstmentes kalkulátorunk segítségével egyszerűen kiszámíthatja személyes szén-dioxid-kibocsátását, vagyis azt a CO2-mennyiséget, amelyet a különféle tevékenységeivel és fogyasztásaival egy év alatt a környezetbe bocsát. A kalkulátor azt is megmutatja, hogy személyes károsanyag-kibocsátásával mennyivel járul hozzá egy év alatt a földi légkörben lévő üvegházhatású gázok mennyiségének növekedéséhez, illetve mekkora kibocsátáscsökkenést tud elérni a szokásainak megváltoztatásával. Töltse ki tesztünket, és tudjon meg többet! www.dobjle100at.hu

Promóció

Ezért tedd le a cigit ma!

Ha már egy ideje foglalkoztat a gondolat, hogy le kellene tenned a cigarettát, de nem visz rá a lélek, talán a következő eredmények segítenek. 12 perccel az utolsó cigi elszívása után véred szén-monoxid szintje a normálisra esik vissza.

A leszokást követő három hónapon belül tüdőd teljesítménye javulni fog, csökken a szívinfarktus kockázata. Öt évvel a leszokást követően az agyvérzés kockázata ugyanakkora lesz, mint egy nemdohányzónál. Tíz évvel azután, hogy letetted a cigit, felére csökken a tüdőrák kialakulásának esélye.

35 éves korodig szokj le!

A japán kutatás eredményei arra is rámutattak, hogy ha 35 éves korod előtt felhagysz a dohányzással, szinte az összes felesleges pluszkockázattól megkímélted magad. Ha 40 éves korod előtt leszoksz a cigiről, akkor is jó eséllyel megúszhatsz egy sereg egészségügyi rizikót.

Ezt is szeretjük