Számold ki! Te is 12 évvel előbb fogsz meghalni?
Bizonyos rossz szokások, különösen, ha együtt vannak jelen, nagymértékben megrövidíthetik az életedet. Kutatók szerint 12 évvel.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy nemrégiben megjelent brit kutatás eredménye szerint az olyan egészségtelen szokások, mint a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a túlzásba vitt alkoholfogyasztás vagy a túl kevés zöldség-gyümölcs fogyasztása 12 évvel rövidíti meg az életet. Cikkünk, illetve tesztjeink segítségével sorra veheted, rád hány ilyen rossz szokás vonatkozik, és ennek megfelelően mire számíts a jövőben.

Bővebben a kutatásról

Az Elisabeth Kvaavik által vezetett kutatás az Archives of Internal Medicine című folyóiratban jelent meg. A kutatók a 4886 véletlenszerűen kiválasztott, 18 évnél idősebb vizsgálati személy egészségét követték nyomon 20 éven át. Az alanyok közül 314 fő vallotta, hogy mind a négy rossz szokás jellemző rá: közülük 91 fő - vagyis 29%-uk - hunyt el a vizsgálat ideje alatt. Velük ellentétben az egészségtelen szokásokat teljesen mellőző csoport 387 tagja közül csupán 32-en - vagyis 8%-uk - haltak meg a kutatás befejeződése előtt.

Az összesített eredmények szerint a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a túlzásba vitt alkoholfogyasztás vagy a túl kevés zöldség-gyümölcs fogyasztása együttesen 12 évvel rövidítette meg az emberi életet.

Ha az alábbi alcímek mindegyikére igennel válaszolsz, úgy a felmérés tanulsága szerint - a születéskor várható élettartamhoz képest - te is 12 évvel előbb búcsúzhatsz.

Dohányzol?

Hazánkban körülbelül hárommillió dohányos él, vagyis az ország 30%-a cigarettázik rendszeresen. Nem meglepő, hogy az Egészségügyi Világszervezet már önálló betegségként kezeli a dohányzást, hiszen következtében mind a szív- és érrendszeri, mind a daganatos betegségek jóval nagyobb valószínűséggel alakulnak ki.

A brit kutatás szerint legalább három évvel rövidíti meg az életedet ez a rossz szokásod. Tesztünk segítségével kiszámolhatod, mennyire függsz a cigarettától, illetve milyen könnyen tudnád letenni.

Nem sportolsz?

A sportmentes, ülő életmódnak köszönhetően napjainkban mind fiatalabb életkorban alakulnak ki az olyan mozgásszervi problémák, mint például a gerincbetegségek. A tanulmány szerint gyorsan három év mínuszba kerülhetsz, ha heti kevesebb mint két órát sportolsz.

A rendszeres mozgás ráadásul nem csupán a testi panaszokra kiváló gyógyír, de oldja a stresszt, így megelőzi a mentális problémák kialakulását is. Tesztünk segítségével megtudhatod, mi lehetne számodra az ideális mozgásforma.

Ülőmunka okozta betegségek

Az ülőmunka megterhelő a keringésre nézve, ami számos egészségügyi probléma alapja lehet. Néhány apró trükkel azonban sokat tehetsz azért, hogy ne alakuljanak ki mozgásszervi panaszaid.

Napi több mint két adag alkoholt fogyasztasz?

Heti néhány pohár vörösbor vagy sör kimondottan jó egészségvédő hatással bír. Ha azonban napi több mint két adag alkoholt - több mint két deciliter bort vagy több mint egy üveg sört fogyasztasz -, és ez rendszeressé válik, a kutatás szerint legalább három évvel rövidíted meg az életed.

Fontos tehát, hogy mértéket tarts. Ám ha nehezen döntöd el, vajon mennyire függsz az alkoholtól, töltsd ki tesztünket, és tudd meg, életedben mekkora helyet követel magának a káros szenvedély.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Napi háromnál kevesebb gyümölcsöt-zöldséget eszel?

Táplálkozási szakemberek szerint rendkívül fontos a napi öt alkalommal fogyasztott zöldség-gyümölcs. A brit kutatás is megerősítette ezt: minimum három évvel rövidítheti meg az életedet az, ha kevesebb mint napi három alkalommal fogyasztasz növényi eredetű táplálékot.

Az egészségesebb táplálkozás nem olyan nagy művészet, mint gondolnád. Iktass be az étrendedbe mindennap például egy pohár frissen facsart vagy 100%-os gyümölcslevet, egy almát, egy paradicsomot, és már tettél valamit a hosszabb életért. Ha pedig kitöltöd tesztünket, megtudhatod, hogy elegendő növényi eredetű táplálékot fogyasztasz-e.

Ezt is szeretjük