Mennyi ideig fogsz élni? Magyarként erre számíthatsz
Mennyire egészséges ma magyarnak születni? Hol állunk a nemzetközi rangsorban?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az élj gyorsan, halj meg fiatalon életfilozófiának napjainkban egyre kevesebb rajongója van. Manapság minden bizonnyal többen vágynak hosszú és egészséges öregkorra, mint a hippikorszakban.

Cikkünk segít eligazodni a statisztikai adatok között, megtudhatod, a magyar átlagéletkor miként viszonyul a Föld más országaihoz képest, valamint melyik ország biztosítja a legegészségesebb környezetet egy csecsemő számára.

A születéskor várható élettartam

Világszerte és Európában

A születéskor várható élettartam demográfiai adat, mely az élve születések halálozási életkorának átlaga. Ez a szám jelenleg a Földön 68,13 a nők és 63,46 év a férfiak esetében. Európában a nők átlagosan 77,8 évig élnek, míg a férfiak 70,8 évre számíthatnak a statisztikai adatok szerint.

Hazai adatok

A WHO által kiadott Világ Egészségügyi Statisztika 2010 adatai alapján hazánkban a születéskor várható élettartam 74 év. Nemenként ez a következőképpen alakul: nők esetében 78 év, férfiaknál 70 év. Az elmúlt 15 évben folyamatosan emelkedett ez a szám, és a szakértők szerint 15-20 év múlva akár az uniós átlagot is elérheti.

Japán nők az élen
A WHO adatai szerint 25 éve a japán nők vezetik a születéskor várható élettartam rangsorát. A szigetországban a szebbik nem várható átlagéletkora 86 év.

Hol áll hazánk az egészségügyi ranglétrán?

Az amerikai Newsweek nemrégiben megjelentetett egy százas toplistát a világ legélhetőbb országairól. A kutatás több szempont alapján rangsorolta az egyes országokat, így az eredmények oktatás, egészség, gazdasági versenyképesség, életminőség és politikai környezet függvényében alakultak.

A Legjobb Országok címmel megjelent különszám célja az volt, hogy feltérképezze, melyik országban nőhet fel egy újszülött a legbiztonságosabb és legegészségesebb környezetben. A százas lista az öt kategória súlyozásával állt össze, aminek kiszámításához olyan külső szakértőket is bevontak, mint a Nobel-díjas közgazdász, Joseph E. Stiglitz.

Táplálkozz egészségesebben!

Ha szeretnéd minél tovább megőrizni egészségedet, rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás. Hallgasd meg dietetikusunk néhány tanácsát!

Mennyire jó a 33.?

Az első három helyen az összesített eredmények szerint Finnország, Svájc és Svédország áll. Az utolsó három helyen pedig három afrikai ország: Kamerun, Nigéria és Burkina Faso.
Bár a 33. helyezés előkelőnek tűnhet, az igazsághoz hozzátartozik, hogy a közép-kelet-európai régió sok országa megelőzött minket. Ezen a földrajzi területen a legjobb eredményt Szlovénia érte el a 24. hellyel. A szlovéneket követik a csehek - rögtön a 25. helyen. Horvátország a 28., Lengyelország pedig a 29. helyen végzett.

Gazdaság és oktatás

Hazánkban a vizsgált öt terület közül a gazdasági dinamizmus hozta a legrosszabb eredményt: versenyképesség tekintetében a 49. helyen végeztünk. Az oktatás területén már jobban állunk, a 24. helyen. Ezzel a helyezéssel pedig olyan országokat előztünk meg, mint az Amerikai Egyesült Államok - mely a 26. helyen végzett - vagy Luxemburg - mely a 29. a sorban.

Mennyire vagyunk egészségesek?

Az egészség területén volna még mit fejlődnünk - derült ki a Newsweek értékeléséből. A várható átlagéletkor figyelembevételével rangsorolták az országokat, így hazánk a 42. helyen végzett. Jelenleg a legegészségesebb környezetet és a legjobb kilátásokat egy csecsemő számára Japán, Svájc és Svédország biztosítaná.

Ezt is szeretjük