Mennyi idő alatt ürül ki a nikotin a szervezetből?

Íme, a pontos válasz!

Ha ma leteszed a cigit, már holnaptól élvezheted a leszokással járó egészségügyi előnyöket.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A dohányzásról való leszokásnak alapvetően két útja van. Egyesek a fokozatosságra esküsznek, és megspórolják maguknak a hirtelen nikotinmegvonással járó kellemetlenséget.

Mások azonban a rántsuk le gyorsan a ragtapaszt elve szerint egyik napról a másikra szeretnék letenni a cigit. Mindkét választásnak megvan a maga pozitív és negatív hatása. Most a hirtelen leszokással járó egészségügyi előnyökkel ismerkedhetsz meg.

Miután letetted a cigit…

A hirtelen leszokás pozitívuma, hogy az elvonási tünetek kivételével már az első naptól kezdve élvezheted a füstmentesség előnyeit: a több energiát, frissebb leheletet, jobb közérzetet.

Jellemzően 30 napig tart, amíg a leszokást követően a nemdohányzás szokása kialakul. Ezért, ha szeretnéd megünnepelni a nagy lépést, vagy nemdohányzónak nyilvánítanád magad, ennyit érdemes várni. Az utolsó cigi elszívását követően az American Cancern Society adatai szerint a következő pozitív változásokra számíthatsz.

Egy napon belül - szén-monoxid nélkül

Az utolsó cigi elnyomását követő egy órán belül csökken a vérnyomásod és javul a pulzusszámod. Az első 12 órában a vér nikotin- és szén-monoxid-szintje a felére csökken, oxigénszintje pedig visszatér a normális értékek közé. 24 órán belül a szén-monoxid kiürül a szervezetből.

72 órán belül - viszlát, nikotin

48 óra szükséges ahhoz, hogy a nikotin kiürüljön a szervezetedből. Ennyi idő után javul az ízlelésed és a szaglásod is. 72 órán belül a tüdődből kezd kitisztulni a váladék, légzésed könnyebbé válik, a légutak energiaszintje növekszik.

Négy héten belül - rugalmasabb bőr

Az első két hétben a szív egyre oxigéndúsabb vért pumpál a szervezetbe, fokozatosan javul a szív és a vérerek kapacitása. Négy héttel az utolsó elszívott cigaretta után észreveheted, hogy bőröd szebb és rugalmasabb.

Hat hónapon belül - szaglásod a régi

A légzési zavarok - köhögés, sípoló hangok - jelentősen csökkennek, a légutak kitisztulnak. Ízlelésed és szaglásod a régi, csontjaid is erősebbek, hiszen nem vonod már el szervezetedből a kalciumot dohányzással.

A szájszag okai

A kellemetlen lehelet mögött nem csak a dohányzás állhat. Kattints az alábbi videóra, és tudd meg, még mi okozhatja.

A továbbiakban…

Statisztikai adatok szerint nagyjából egy évvel a leszokást követően felére csökken a szívroham kockázata a dohányosok képest. Ha pedig tíz évet töltöttél el füstmentesen, a tüdőrák kialakulásának kockázata is a felére csökken.

OLVASD EL EZT IS!

lany cigaretta
  • cigaretta
  • megelőzés

Ne tedd le a cigit!

Ezt is szeretjük