Nincs gyógyszer a zsírmáj ellen: a kezelés sikeressége az életmódon múlik
A zsírmáj kezelésében kulcsfontosságú szereppel bír az egyén életmódja.

GettyImages-1269115008
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem csak az elhízott személyek szembesülhetnek a nem alkoholos zsírmáj diagnózisával, a betegségnek más rizikófaktorai is vannak.

Ebben a helyzetben nagyon fontos feladat az állapotromlás megakadályozása, amelynek lehetőségeiről dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, gasztroenterológus, hepatológus beszélt. 

Ilyen lehetőségei vannak a zsírmáj kezelésének 

Amikor a májsejtekben kis lipidburkokban zsírcseppek képződnek, zsírmájról beszélünk. A zsírmájat gyakran az alkoholfüggőség okozza, ekkor alkoholos zsírmáj a megnevezés. A másik típus a nem alkoholos zsírmáj, ez a probléma a túlsúlyos, elhízott személyek közel 80%-át érinti.

zsirmaj

További rizikófaktor lehet a 2-es típusú cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, a magas vérzsírszint, a PCOS, a pajzsmirigy-alulműködés, a hasnyálmirigy-betegség, a felszívódási zavarok és egyes gyógyszerek tartós alkalmazása. Speciális csoportot képez az akut terhességi zsírmáj, amely szerencsére igen ritka, ugyanis nagyon súlyos állapotot jelent, ami az anyát és a magzatot is veszélyezteti. 

- Nehezíti a nem alkoholos zsírmájjal élő betegek helyzetét, hogy ez az állapot kezdetben nem okoz jellegzetes vagy komoly tüneteket, ugyanakkor már ebben a fázisban fontos lenne az életmódváltás - hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, gasztroenterológus, hepatológus.

GettyImages-151038519

- A kezelésben a sok esetben kapcsolódó állapotokat, például a magas vérnyomást és koleszterinszintet és a cukorbetegséget is meg kell célozni, valamint természetesen az emiatt kialakult következményeket is. A zsírmáj felfedezésekor a betegnek rendszeresen kell ellenőriztetnie az állapotát, amely a fájdalmatlan májszerkezeti vizsgálattal gyorsan, pontosan megtehető. 

Ezek a kezelés alapjai

Megfelelő életmód kialakítása

Legfontosabb a súlytöbblet leadása, vagyis a normál (18-25 közé eső) BMI, vagyis testtömegindex elérése. A túlsúly tizedének leadása már csökkenti a májban felhalmozódó zsír mennyiségét, és javít az állapoton. A zöldségekre, gyümölcsökre, sovány húsokra, magvakra, halakra, teljes kiőrlésű gabonákra épülő étrend pedig nemcsak a fogyásban segít, de a szervezet egészére is pozitívan hat, ennek kialakításában sokat segíthet egy dietetikus.

A cikk az ajánló után folytatódik

A heti legalább 150 perces, közepes intenzitású kardiomozgás (legegyszerűbb lehet például a kocogás, a tempós gyaloglás, a biciklizés) akkor is javít a zsírmáj állapotán, ha nem jár fogyással. A dohányzás abbahagyása számos előnnyel jár, így a megnövekedett szívinfarktus- és stroke-rizikót is csökkenti. Bár a nem alkoholos zsírmáj természetesen nem az alkoholfogyasztás miatt alakul ki, ebben az esetben is érdemes visszaszorítani az alkoholfogyasztást.  

Gyógyszeres kezelés

Nincs specifikus gyógyszer a zsírmáj kezelésére, az elrendelt szerek elsősorban a kapcsolódó problémák - magas vérnyomás, vérzsírszint, 2-es típusú cukorbetegség, elhízás - kezelésére hivatottak. 

GettyImages-1330053931

Májtranszplantáció

Amennyiben a zsírmáj progressziója eljut a cirrózis stádiumába, és a máj már nem működik megfelelően, szükség lehet májátültetésre is.  

8 étel, ami védi a májat

A máj egészségét a legjobban a megfelelő étrenddel tudod megtartani. Az alábbiakban olyan ételeket mutatunk, melyek hatóanyagaiknak köszönhetően jót tesznek a májnak, ezért gyakori fogyasztásuk ajánlott.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük