Nincs gyógyszer a zsírmáj ellen: a kezelés sikeressége az életmódon múlik

A zsírmáj kezelésében kulcsfontosságú szereppel bír az egyén életmódja.

GettyImages-1269115008

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem csak az elhízott személyek szembesülhetnek a nem alkoholos zsírmáj diagnózisával, a betegségnek más rizikófaktorai is vannak.

Ebben a helyzetben nagyon fontos feladat az állapotromlás megakadályozása, amelynek lehetőségeiről dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, gasztroenterológus, hepatológus beszélt. 

Ilyen lehetőségei vannak a zsírmáj kezelésének 

Amikor a májsejtekben kis lipidburkokban zsírcseppek képződnek, zsírmájról beszélünk. A zsírmájat gyakran az alkoholfüggőség okozza, ekkor alkoholos zsírmáj a megnevezés. A másik típus a nem alkoholos zsírmáj, ez a probléma a túlsúlyos, elhízott személyek közel 80%-át érinti.

zsirmaj

További rizikófaktor lehet a 2-es típusú cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, a magas vérzsírszint, a PCOS, a pajzsmirigy-alulműködés, a hasnyálmirigy-betegség, a felszívódási zavarok és egyes gyógyszerek tartós alkalmazása. Speciális csoportot képez az akut terhességi zsírmáj, amely szerencsére igen ritka, ugyanis nagyon súlyos állapotot jelent, ami az anyát és a magzatot is veszélyezteti. 

- Nehezíti a nem alkoholos zsírmájjal élő betegek helyzetét, hogy ez az állapot kezdetben nem okoz jellegzetes vagy komoly tüneteket, ugyanakkor már ebben a fázisban fontos lenne az életmódváltás - hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, gasztroenterológus, hepatológus.

GettyImages-151038519

- A kezelésben a sok esetben kapcsolódó állapotokat, például a magas vérnyomást és koleszterinszintet és a cukorbetegséget is meg kell célozni, valamint természetesen az emiatt kialakult következményeket is. A zsírmáj felfedezésekor a betegnek rendszeresen kell ellenőriztetnie az állapotát, amely a fájdalmatlan májszerkezeti vizsgálattal gyorsan, pontosan megtehető. 

Ezek a kezelés alapjai

Megfelelő életmód kialakítása

Legfontosabb a súlytöbblet leadása, vagyis a normál (18-25 közé eső) BMI, vagyis testtömegindex elérése. A túlsúly tizedének leadása már csökkenti a májban felhalmozódó zsír mennyiségét, és javít az állapoton. A zöldségekre, gyümölcsökre, sovány húsokra, magvakra, halakra, teljes kiőrlésű gabonákra épülő étrend pedig nemcsak a fogyásban segít, de a szervezet egészére is pozitívan hat, ennek kialakításában sokat segíthet egy dietetikus.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A heti legalább 150 perces, közepes intenzitású kardiomozgás (legegyszerűbb lehet például a kocogás, a tempós gyaloglás, a biciklizés) akkor is javít a zsírmáj állapotán, ha nem jár fogyással. A dohányzás abbahagyása számos előnnyel jár, így a megnövekedett szívinfarktus- és stroke-rizikót is csökkenti. Bár a nem alkoholos zsírmáj természetesen nem az alkoholfogyasztás miatt alakul ki, ebben az esetben is érdemes visszaszorítani az alkoholfogyasztást.  

Gyógyszeres kezelés

Nincs specifikus gyógyszer a zsírmáj kezelésére, az elrendelt szerek elsősorban a kapcsolódó problémák - magas vérnyomás, vérzsírszint, 2-es típusú cukorbetegség, elhízás - kezelésére hivatottak. 

GettyImages-1330053931

Májtranszplantáció

Amennyiben a zsírmáj progressziója eljut a cirrózis stádiumába, és a máj már nem működik megfelelően, szükség lehet májátültetésre is.  

8 étel, ami védi a májat

A máj egészségét a legjobban a megfelelő étrenddel tudod megtartani. Az alábbiakban olyan ételeket mutatunk, melyek hatóanyagaiknak köszönhetően jót tesznek a májnak, ezért gyakori fogyasztásuk ajánlott.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük