Mit jelent a magas GOT-szint a laboreredményben? Bajt is jelezhet az érték

Egy laborérték megmutatja, ha kezd tönkremenni a máj.

labor-eredmeny-laborlelet-orvos-beteg
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A májműködés zavarát már korán jelzik az általános vérkép laboreredményei, melynek köszönhetően még a májbetegségek kialakulása előtt megelőzhető lehet a nagyobb baj.

A májfunkció zavarait a túlzott alkoholfogyasztás mellett a rendszeres gyógyszerszedés, a vírusfertőzések és más szervi betegségek is okozhatják. Ugyancsak problémához vezethet a kóros túlsúly, de az inzulinrezisztencia és a magasvérnyomás-betegség szövődménye is lehet. 

Ilyenkor érdemes ellenőrzésképpen rendszeres vérvizsgálatot végezni. A vérvételhez éhgyomor szükséges, és tilos az alkoholfogyasztás a vizsgálatot megelőző 24 órában.

Magas GOT-érték

A kialakuló májbetegség egyik árulkodó jele lehet a laborleleten a magas GOT-érték: ez az aszpartát-aminotanszferáz enzim szintjét jelzi, mely főként a májban és a szívben fordul elő. A normálértéke 40 U/L alatti, a magasabb szint arra utal, hogy a májsejtek károsodtak.

A májsejtek sérülésének hátterében akár vírus okozta májbetegségek, májgyulladás, de akár zsírmáj vagy epeút-elzáródás is állhat, sőt, mérgezés, gyógyszerek és ritkán daganat is okozhatja a problémát.

Májról árulkodó laborértékek

A máj rendellenes működését és a májszövetek sérülését az enzimek, egyes fehérjék és az epefesték vizsgálatával végzik. Beszédes, ha a Gamma GT, azaz gamma-glutamil-transzferáz enzim szintje kiugróan magas, de a GPT vagy alanin-aminotranszferáz enzim is a máj károsodása esetén nő meg a véráramban.

GOT-teszt otthon

Otthoni gyorsteszten is kideríthető, ha a GOT-szint (AST) nagyon magas a szervezetben. Pozitív teszt esetén további vizsgálatok szükségesek, hogy kiderüljön, pontosan mi okozza a rendellenes értékeket.

A cikk az ajánló után folytatódik

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A GOT, a Gamma GT és a GPT mellett a bilirubin és az alkalikus foszfatáz szintje is megmutatja a májfunkció zavarát. Előbbi egy epefesték, amely a hemoglobin lebomlásával keletkezik, betegség esetén azonban a májenzimek nem tudják jól kiválasztani, szélsőséges esetben sárgasághoz vezet a felhalmozódó bilirubin.

Utóbbi, az alkalikus foszfatáz, egy fehérje, amely a májsejtek működéséhez is szükséges, az epeúti elzáródás és más betegségek azonban túl magas értékekhez vezetnek.

Gyógynövények a máj egészségéért

Májbetegségek esetén a regeneráció elősegíthető az alkohol elhagyása mellett néhány gyógynövénnyel is, melyek hatékonyan támogatják a szerv működését.

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük