Melyik a legegészségesebb rizsfajta? A cukorbetegséggel élők is megtalálhatják a nekik legjobbat

A barna rizs sok szempontból kedvezőbb, mint a hagyományos fehér, de mit választhat, aki nem tud vele megbarátkozni?

rizs

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rizs itthon is a legkedveltebb köretek egyike, ami gyorsan elkészíthető, sok mindenhez illik, és többnyire olcsónak is számít. Ráadásul a gluténérzékenységgel élők és a cukorbetegek is fogyaszthatják, igaz, utóbbiak esetében nem árt a körültekintő választás.

A népszerű tápláléknak számos változata létezik, így nincs könnyű dolga annak, aki a számára legmegfelelőbb opció után kutat a boltban.

Melyik rizsfajta a legegészségesebb?

Az egyes rizsfajták nemcsak ízben, színben és formában különböznek, hanem a tápértékükben is. Nehéz lenne eldönteni, hogy melyik a legegészségesebb közöttük, ám bizonyos szempontok alapján összehasonlíthatók, ilyen például a rosttartalom vagy a glikémiás index, vagyis a vércukorszintre gyakorolt hatás.

Közismert tény, hogy a fehér rizs finomított gabonaként kevésbé tápláló, mint, mondjuk, a barna, mivel a feldolgozása során eltávolítják a korpát és a csírát, ami egy tovább eltartható, és sokak szerint ízletesebb terméket eredményez. Ugyanakkor kevesebb rostot, fehérjét, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a barna rizs, amelynél meghagyják ezeket az alkotórészeket. Többen tapasztalhatják, hogy a fehér rizs fogyasztása után nem sokkal újra éhesek lesznek, ez annak is köszönhető, hogy magasabb a glikémiás indexe, gyorsan emészthető szénhidrát, rövidebb idő alatt emeli meg a vércukorszintet, ami aztán hamarabb is esik le. Ez különösen fontos szempont az inzulinrezisztenciával, valamint a cukorbetegséggel élőknek, akiknek ezért nem a legjobb opció a fehér rizs.

A barna és a fekete rizs előnyei

A fehér rizs után általában a barna rizsre esik a választás, bár ezt valamivel tovább tart elkészíteni, más lesz az íze és az állaga is, amivel többen nehezen tudnak megbarátkozni. A barna rizsről a feldolgozás után ugyan eltávolítják a külső héját, de a fehér rizzsel szemben a korpát és a csírát tartalmazza, emiatt gazdagabb az egészséges tápanyagokban. Például antioxidáns tulajdonságú flavonoidokat tartalmaz, amelyek fontos szerepet játszhatnak a krónikus megbetegedések kockázatának csökkentésében és a szabad gyökök sejtkárosító hatásai elleni védekezésben. Jó magnéziumforrás, magasabb a fehérje- és a rosttartalma is, utóbbi a fehér változatnak körülbelül a háromszorosa.

Hosszabb időre eltelít, így bár a kalóriatartalma többnyire kicsit magasabb, a diétázók előszeretettel választják. A cukorbetegek számára jó hír, hogy támogathatja a vércukor- és az inzulinszint szabályozását, a glikémiás indexét az elkészítés módja és a rizs pontos típusa is befolyásolhatja, ugyanakkor mindenképp alacsonyabb, mint a fehéré. Érdemes viszont megjegyezni, hogy a barna rizs arzéntartalma valamivel nagyobb, ezért tanácsos a készítés elején átöblíteni, valamint bő vízben főzni - ez a többi rizsfajtánál sem árt.

A fekete rizs színe talán nem túl bizalomgerjesztő, de az jórészt a benne található antociánoknak köszönhető, amelyek miatt különösen egészséges. Az összes többi rizsnél magasabb antioxidáns-aktivitást mutat, jó hatással lehet többek között a vércukorszintre és a látásra.

Mi a helyzet a basmatival?

A szénhidrátanyagcsere-zavarokkal élőknek a hagyományos fehér rizs helyett, ha nem szeretnének lemondani annak ízéről, az indiai és dél-ázsiai konyha kedvelt verzióját, a basmatit javasolják a szakemberek az egyéni érzékenység függvényében, nem túl gyakori fogyasztásra.

Pontos tápanyag-összetétele, felszívódási sebessége a származási helytől és az elkészítéstől is függ, de a hagyományos fehér rizshez képest a glikémiás indexe alacsonyabb, a rosttartalma magasabb, folsavban, szelénben és B1-vitaminban (tiamin) gazdag. A barna basmati teljes értékű gabona, így még táplálóbb. A megfigyelések szerint a basmati a többi rizsfajtával összehasonlítva kevesebb arzént tartalmaz. 

Rizs a vadrizs?

Itthon is egyre több boltban találkozhatnak a vásárlók a vadrizzsel, ami tulajdonképpen nem rizs, hanem egy vízifű termése. Rostdús, teljes értékű gabonának számít, antioxidáns hatású vegyületekben gazdag. Egyes tanulmányok szerint a fehér rizs vadrizsre történő cseréje hatékonyan csökkenti a triglicerid- és a koleszterinszintet, így a szív- és érrendszer szempontjából kifejezetten egészséges választás lehet. Ráadásul tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat, amit az étkezés során kell bejuttatni a szervezetbe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A cukorbetegek és az inzulinrezisztenciások dietetikus szakember segítségével találhatják meg a számukra legkedvezőbb rizsfajtát, illetve az étkezések után maguk is figyelemmel kísérhetik a vércukorszintük ingadozását, ezt a rutinosabbak érzik is. Míg valaki heti egyszer-kétszer minden gond nélkül fogyaszt fehér basmati rizst, másoknál a hagyományos fehér rizshez hasonló reakciót vált ki. Az inzulinrezisztenciásoknak gyakran számolniuk kell az étkezések során bevitt szénhidrát mennyiségét, a rizst a többi számolós alapanyaghoz hasonlóan még a főzés előtt szükséges lemérniük.

Összességében elmondható, hogy minél változatosabb étkezésre érdemes törekedni a köretek terén is, a rostokban gazdag zöldségek, hüvelyesek színesíthetik és egészségesebbé is tehetik a táplálkozást. 

Cukorbetegség jelei a bőrön

Míg az inzulinrezisztencia gyakran jár együtt menstruációs zavarokkal, elhízással, libidócsökkenéssel, a kettes típusú cukorbetegség jellemző tünetei közé tartozik a fokozott szomjúságérzet, a gyakori vizelési inger, a fáradékonyság, a homályos látás és a lassú sebgyógyulás is. Mindezen felül a bőrön is jellemző, látványos tünetek alakulhatnak ki.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük