9 dolog, amit sokan rosszul tudnak a cukorbetegségről: diabetológus beszélt a tévhitekről
A cukorbetegséggel kapcsolatban sok tévhit kering az emberek között, amikről szakorvos mondta el a véleményét.

vercukorszint-meres-vercukor
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cukorbetegségnek több fajtája is van, melyek kialakulás tekintetében is különböznek egymástól, ami már eleve táptalajt ad a különböző tévhitek kialakulásának.

A cukorbetegség témájában könnyű téves állításokkal találkozni, holott fontos, akár életbevágó is lehet, hogy tisztán lássunk a kérdésben. Dr. Porochnavecz Marietta, a CukorbetegKözpont diabetológusa, belgyógyász, a terhességi cukorbetegség specialistája segít az eligazodásban.   

Az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség ugyanaz

Az 1-es típusú cukorbetegség, azaz inzulinfüggő diabétesz az úgynevezett autoimmun betegségek egyik fajtája, kialakulásának lényege, hogy a szervezet "megtámadja" a hasnyálmirigyben lévő inzulintermelő sejteket, és elpusztítja azokat.

GettyImages-168447319
Fotó: ericsphotography / Getty Images Hungary

A cukorbetegek körülbelül 10%-a tartozik ebbe a csoportba. A 2-es típusú cukorbetegség alapja leggyakrabban az, hogy a szervezet által termelt inzulin már nem tudja megfelelő mértékben kifejteni a vércukorszint-csökkentő hatását. Ez általában harminc év fölött alakul ki arra genetikailag hajlamos és/vagy nem megfelelő életmódot folytató személyeknél, de az elhízott gyermekek körében is egyre gyakoribb.

Az inzulinrezisztencia csak egy trendi betegség 

- Az inzulinrezisztens állapot - amely a diabétesz előszobája - egy ideig nem okoz tünetet, sőt a vércukorszint is normális marad, mivel a szervezet a szokásosnál nagyobb mennyiségű inzulint termel, hogy ellensúlyozza az inzulinrezisztenciát. Viszont ha a többéves túlműködés során kimerül a hasnyálmirigy, megjelenik a 2-es típusú diabétesz. Ezért is fontos időben észrevenni ezt az állapotot, hiszen megfelelő életmódváltással megelőzhető, de legalábbis kitolható a szerv kimerülése.

Bár az inzulinrezisztencia legtöbbször nem jár tünettel, meddőség, elhízás, száraz bőr, gyakori fertőzések, fáradékonyság esetén ajánlott a kivizsgálás - ismerteti dr. Porochnavecz Marietta, a CukorbetegKözpont diabetológusa, belgyógyász, a terhességi cukorbetegség specialistája.

Az lesz cukorbeteg, aki sok édességet eszik 

A 2.-es típusú diabétesz kialakulásának valóban jelentős rizikófaktora a helytelen életmód (bár enélkül is kialakulhat), ez korántsem igaz az 1-es típusú cukorbetegségre. Ez utóbbi elsősorban gyermekeknél és fiatal felnőtteknél alakul ki, de kialakulása nem életkorhoz kötött, és gyakran egyéb hormonális társbetegségek mellett jelenik meg. 

Létezik enyhe fokú cukorbetegség

Amennyiben a vércukorszint tartósan magas, esetleg már a vizeletben is megjelenik a cukor, ami laborvizsgálattal ellenőrizhető, akkor mindenképpen cukorbetegségről beszélünk. Van alacsonyabb vércukorérték, de nincs enyhe, kezelést nem igénylő diabétesz, a diabetológiai kezelés elengedhetetlen a súlyos következmények megelőzése érdekében.   

GettyImages-1265201667
Fotó: Godong / Getty Images Hungary

Aki gyerekkorban lesz cukorbeteg, az kinőheti

A cukorbetegség nem gyógyítható a tudomány mai állása szerint, és az érintetteknek élethosszig tartó inzulinterápia szükséges az életben maradáshoz. Tehát az inzulin nem gyógyítja, hanem kezeli a cukorbetegséget. Ám nincs ok elkeseredésre, korai felismeréssel, korszerű inzulinterápiával, egyénre szabott szénhidrátbevitellel és rendszeres testmozgással teljes életet élhet a páciens. 

A cukorbeteg egyáltalán nem ehet cukrot

A cukorbetegek étkezésében gyökeres változtatásokra van szükség. Kerülendő a hozzáadott cukrot tartalmazó termékek fogyasztása, így a répacukor, a nád-, a barna cukor, a méz, a glükóz-fruktóz szirup is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ez nem azt jelenti, hogy a cukrot tökéletesen száműzni kell, de a betegnek csak szakember által meghatározott mennyiségű szénhidrátot - a cukor is egyszerű szénhidrát - szabad fogyasztania, ráadásul az sem mindegy, mikor, milyen felszívódású, azaz glikémiás indexű ételeket visz be. A cukor pótlására ajánlottak a mesterséges édesítőszerek és cukorhelyettesítők, amelyek széles palettájáról tájékozódni kell a diabetológustól és a dietetikustól. 

A cukorbetegek csak „diabetikus” élelmiszereket ehetnek

Cukorbeteg-diéta esetén általános szabály, hogy csökkenteni kell a napi szénhidrátbevitelt, de nem az a cél, hogy egyáltalán ne fogyasszon a cukorbeteg kenyeret, gyümölcsöt, tejterméket, csak meg kell tanulnia, hogy mikor, melyik alapanyagból mennyit fogyaszthat egy alkalommal, illetve hogy melyik élelmiszer milyen mértékben fogja a vércukorszintet megemelni. 2016 óta nem használható az élelmiszereken a diabetikus megjelölés, mert a cukorbetegek azt úgy is értelmezhették, hogy a termék számukra is korlátlanul fogyasztható.

Ráadásul a diabetikus kifejezés nem jelenti azt, hogy szénhidrátmentes, csupán azt, hogy édesítőszerrel készült. Ma már a diabéteszeseknek is a tápanyag-összetételt kell vizsgálniuk a vásárlásnál. 

A cukorbetegeknek tilos a sport

A diabétesz kezelésében kifejezetten fontos a rendszeres testmozgás. Edzés hatására ugyanis nő a glükóz felhasználása az izmokban, javul a sejtek inzulinérzékenysége, és más pozitív hatása is van az izomszövet összehúzódásának. Fontos, hogy csakis megfelelően beállított vércukorszinttel lehet nekikezdeni a mozgásnak, és kizárólag orvosi beleegyezéssel, hiszen az edzés során beállhat az úgynevezett hipoglikémiás állapot, amikor a vércukorszint a normál tartomány alá csökken. Ez komoly rosszulléttel, esetleg kómával is járhat, ezért aki sportolni szeretne, kérje ki kezelőorvosa tanácsait a biztonságos testmozgás érdekében (például, hogy mennyi idővel a mozgás előtt egyen, edzés után mikor mérjen vércukorszintet). 

A cukorbetegség csak inzulinnal kezelhető 

A 2-es típusú cukorbetegség kezelésének első lépése az életmódkezelés, mely magában foglalja a diétát és mozgásterápiát, és akár rendezheti is az állapotot. Ha ez nem eredményes vagy túl késői, sor kerülhet a gyógyszeres kezelésre, amely lehet egyetlen szer vagy kombináció. Ez persze nem igaz az 1-es típusú cukorbetegségre, amelynél csak az inzulinterápia jöhet számításba, hiszen ekkor mindenképp pótolni kell a hiányzó anyagot.

Az inzulint egyedül injekcióval lehet bejuttatni, ugyanis szájon át szedve nem tudná kifejteni a hatását. Vannak ezenkívül olyan esetek, amikor a gyógyszerről csak átmenetileg kell inzulinra áttérni. Ilyen a terhesség/szoptatás, nagyobb műtét, bizonyos gyógyszerek/betegségek, ezért ekkor mindenképp orvosi konzultációra van szükség.

Gyógynövényekkel a cukorbetegség szövődményei ellen: a bükki füvesember ezeket ajánlja

Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember a cukorbetegség szövődményeinek megelőzésére hívja fel a figyelmet, és az érintetteknek természetesen megfelelő gyógynövényeket is ajánl.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük