Zsírmáj kialakulásához vezethet, fokozza a gyulladást a szervezetben - Hogyan csökkenthető a cukorbevitel?
A túlzott cukorfogyasztás komoly egészségkárosító tényező, ezek a tippek segíthetnek a visszaszorításában.

édesség
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cukros finomságokról lemondani nem könnyű feladat, időről időre sokan megpróbálkoznak vele, leginkább fogyókúrás célból. Ám minél több édességet eszik valaki, annál nehezebb leszoknia róluk, fizikai és mentális megterhelést is jelent a szervezet számára, ami hozzászokott az összetevőhöz.

Akkor sincs egyszerű dolga az embernek, ha az elhatározás megszületett, mert a feldolgozott élelmiszerek túlnyomó többségében szerepel hozzáadott cukor édesítés, állagjavítás, valamint az eltarthatóság növelése céljából. A túlzott cukorfogyasztás viszont komoly egészségkárosító tényező, az elhízás mellett többek között a szívbetegségek és a zsírmáj kialakulásának kockázatát is növeli. 

A zsírmáj és a szívbetegségek kockázatát is növeli 

Mivel a feldolgozott élelmiszerek bővelkednek a hozzáadott cukorban, a nyugati típusú étrendet folytatók étkezésére általánosan jellemző a magas cukorfogyasztás. Korántsem csak az édességekben található meg az összetevő, a szószok, konzervek, felvágottak is tartalmazzák különböző változatait. A finomított szénhidrátokban gazdag táplálkozás testsúlygyarapodáshoz, a szervezet gyulladásos folyamatainak fokozódásához, emelkedett trigliceridszinthez, 2-es típusú cukorbetegséghez és magas vérnyomás kialakulásához is vezethet, ezek mindegyike növeli direkt vagy indirekt módon a szívbetegségek rizikóját, roncsolja az ereket.

A legédesebb cukorféleség a fruktóz, ami természetes úton a gyümölcsökben vagy a mézben található meg, édesítőszer gyanánt pedig számos termékben, például az üdítőitalokban. Túlzott fogyasztása összefüggést mutat a nem alkoholos zsírmájjal. Az állapot jellemzője, hogy túl sok zsír raktározódik a májban, ez pedig idővel a szerv károsodását idézheti elő.

Kijelenthető, hogy hosszú távon a feldolgozott élelmiszerekre, finomított szénhidrátokra támaszkodó étrend a legkülönfélébb egészségügyi problémákhoz vezet, így - egyebek mellett - a cukorbevitel visszaszorítására is törekedni kell.

Hogyan csökkentheted a cukorbeviteled?

A cukorról való lemondás nehézségek elé állíthatja a diétázót, főleg az első időszakban. Az étkezési cukor, vagyis a szacharóz a boldogsághormonnak is nevezett dopamin felszabadulását idézi elő az agyban, ami elégedettséget és örömérzetet vált ki, így arra ösztökéli az embert, hogy újra elkövesse a cselekedetet, ami dopaminfelszabaduláshoz vezetett. De nem csak ezért nassol valaki gyakran: az édességekre jellemző, hogy pillanatok alatt megemelik a vércukorszintet, gyors energialöketet biztosítanak, ám ez csak rövid ideig tart, hamarosan újra jelentkezik az éhség.

Bár egyénenként eltérő lehet, hogy kinek mi válik be a cukorfogyasztás csökkentésére, a következő tippek egyike-másika a segítségedre lehet a folyamatban.

Olvasd el a címkéket!

A tudatos étkezés alapja, hogy a vásárló elolvassa a termékek címkéit, mielőtt a kosarába tenné őket. Az összetevők listájában különféle neveken szerepelhetnek a hozzáadott cukrok, ezekről érdemes előzetesen tájékozódni. A hozzáadott cukortól különbözik a természetes cukor, ami például a tejben, illetve egyes gyümölcskészítményekben is megtalálható. Fontos, hogy olyan élelmiszerek esetében is megnézd a címkét, amelynél egyébként nem számítanál az édes összetevőre. Szósz is van a fagyasztott zöldségben? Jó eséllyel cukrot tartalmaz, ahogyan a felvágott vagy a konzerv is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Étkezz rendszeresen!

A rendszertelen étkezés kevéssé átgondolt döntésekben bosszulhatja meg magát, kiváltképp igaz ez akkor, ha valaki hajlamos a vércukorszint-ingadozásra. A vércukorszint leesésekor ugyanis a gyorsan felszívódó szénhidrátok segíthetnek a leghamarabb, tehát ilyenkor édességhez, szőlőcukorhoz, üdítőhöz nyúl az ember.

Válaszd a gyümölcsöket!

A gyümölcsök természetes formában tartalmaznak cukrot, ugyanakkor rostokat és egyéb hasznos tápanyagokat is. Rosttartalmuk révén néhány kivételtől eltekintve kevésbé emelik meg a vércukorszintet, és úgy csillapíthatják az édességek iránti sóvárgásod, hogy közben értékes vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz is juttatják a szervezeted. Édesen szereted a reggeli zabkásád? Próbáld meg gyümölcsökkel!

Kombináld az egyes ételeket!

Ha úgy érzed, egyelőre nem tudsz lemondani a nassolnivalókról, próbáld meg eleinte csökkenteni a mennyiségüket. Amennyiben például uzsonnára csokit falatoznál, érd be 1-2 kockával, az adagot pedig egészítsd ki egészséges finomságokkal, olajos magvakkal, gyümölcsökkel. Így tovább leszel jóllakott is.

Vízzel csillapítsd a szomjad!

A víz a legjobb szomjoltó, ráadásul az üdítőitalokkal jóformán észrevétlenül juttatsz be a szervezetedbe jelentős mennyiségű kalóriát és hozzáadott cukrot is. Ha mégis ízekre vágynál, főzz hidegen és melegen is élvezhető teákat!

Májvédő gyógynövények

A máj épségének megóvásához fontos a helyes táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás, és a vizsgálatok szerint egyes gyógynövények is a segítségedre lehetnek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük