Zsírmáj kialakulásához vezethet, fokozza a gyulladást a szervezetben - Hogyan csökkenthető a cukorbevitel?
A túlzott cukorfogyasztás komoly egészségkárosító tényező, ezek a tippek segíthetnek a visszaszorításában.

A cukros finomságokról lemondani nem könnyű feladat, időről időre sokan megpróbálkoznak vele, leginkább fogyókúrás célból. Ám minél több édességet eszik valaki, annál nehezebb leszoknia róluk, fizikai és mentális megterhelést is jelent a szervezet számára, ami hozzászokott az összetevőhöz.
Akkor sincs egyszerű dolga az embernek, ha az elhatározás megszületett, mert a feldolgozott élelmiszerek túlnyomó többségében szerepel hozzáadott cukor édesítés, állagjavítás, valamint az eltarthatóság növelése céljából. A túlzott cukorfogyasztás viszont komoly egészségkárosító tényező, az elhízás mellett többek között a szívbetegségek és a zsírmáj kialakulásának kockázatát is növeli.
A zsírmáj és a szívbetegségek kockázatát is növeli
Mivel a feldolgozott élelmiszerek bővelkednek a hozzáadott cukorban, a nyugati típusú étrendet folytatók étkezésére általánosan jellemző a magas cukorfogyasztás. Korántsem csak az édességekben található meg az összetevő, a szószok, konzervek, felvágottak is tartalmazzák különböző változatait. A finomított szénhidrátokban gazdag táplálkozás testsúlygyarapodáshoz, a szervezet gyulladásos folyamatainak fokozódásához, emelkedett trigliceridszinthez, 2-es típusú cukorbetegséghez és magas vérnyomás kialakulásához is vezethet, ezek mindegyike növeli direkt vagy indirekt módon a szívbetegségek rizikóját, roncsolja az ereket.

A legédesebb cukorféleség a fruktóz, ami természetes úton a gyümölcsökben vagy a mézben található meg, édesítőszer gyanánt pedig számos termékben, például az üdítőitalokban. Túlzott fogyasztása összefüggést mutat a nem alkoholos zsírmájjal. Az állapot jellemzője, hogy túl sok zsír raktározódik a májban, ez pedig idővel a szerv károsodását idézheti elő.
Kijelenthető, hogy hosszú távon a feldolgozott élelmiszerekre, finomított szénhidrátokra támaszkodó étrend a legkülönfélébb egészségügyi problémákhoz vezet, így - egyebek mellett - a cukorbevitel visszaszorítására is törekedni kell.
Hogyan csökkentheted a cukorbeviteled?
A cukorról való lemondás nehézségek elé állíthatja a diétázót, főleg az első időszakban. Az étkezési cukor, vagyis a szacharóz a boldogsághormonnak is nevezett dopamin felszabadulását idézi elő az agyban, ami elégedettséget és örömérzetet vált ki, így arra ösztökéli az embert, hogy újra elkövesse a cselekedetet, ami dopaminfelszabaduláshoz vezetett. De nem csak ezért nassol valaki gyakran: az édességekre jellemző, hogy pillanatok alatt megemelik a vércukorszintet, gyors energialöketet biztosítanak, ám ez csak rövid ideig tart, hamarosan újra jelentkezik az éhség.

Bár egyénenként eltérő lehet, hogy kinek mi válik be a cukorfogyasztás csökkentésére, a következő tippek egyike-másika a segítségedre lehet a folyamatban.
Olvasd el a címkéket!
A tudatos étkezés alapja, hogy a vásárló elolvassa a termékek címkéit, mielőtt a kosarába tenné őket. Az összetevők listájában különféle neveken szerepelhetnek a hozzáadott cukrok, ezekről érdemes előzetesen tájékozódni. A hozzáadott cukortól különbözik a természetes cukor, ami például a tejben, illetve egyes gyümölcskészítményekben is megtalálható. Fontos, hogy olyan élelmiszerek esetében is megnézd a címkét, amelynél egyébként nem számítanál az édes összetevőre. Szósz is van a fagyasztott zöldségben? Jó eséllyel cukrot tartalmaz, ahogyan a felvágott vagy a konzerv is.

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!
Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is.
Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet.
Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Promóció
Étkezz rendszeresen!
A rendszertelen étkezés kevéssé átgondolt döntésekben bosszulhatja meg magát, kiváltképp igaz ez akkor, ha valaki hajlamos a vércukorszint-ingadozásra. A vércukorszint leesésekor ugyanis a gyorsan felszívódó szénhidrátok segíthetnek a leghamarabb, tehát ilyenkor édességhez, szőlőcukorhoz, üdítőhöz nyúl az ember.
Válaszd a gyümölcsöket!
A gyümölcsök természetes formában tartalmaznak cukrot, ugyanakkor rostokat és egyéb hasznos tápanyagokat is. Rosttartalmuk révén néhány kivételtől eltekintve kevésbé emelik meg a vércukorszintet, és úgy csillapíthatják az édességek iránti sóvárgásod, hogy közben értékes vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz is juttatják a szervezeted. Édesen szereted a reggeli zabkásád? Próbáld meg gyümölcsökkel!

Kombináld az egyes ételeket!
Ha úgy érzed, egyelőre nem tudsz lemondani a nassolnivalókról, próbáld meg eleinte csökkenteni a mennyiségüket. Amennyiben például uzsonnára csokit falatoznál, érd be 1-2 kockával, az adagot pedig egészítsd ki egészséges finomságokkal, olajos magvakkal, gyümölcsökkel. Így tovább leszel jóllakott is.
Vízzel csillapítsd a szomjad!
A víz a legjobb szomjoltó, ráadásul az üdítőitalokkal jóformán észrevétlenül juttatsz be a szervezetedbe jelentős mennyiségű kalóriát és hozzáadott cukrot is. Ha mégis ízekre vágynál, főzz hidegen és melegen is élvezhető teákat!
Májvédő gyógynövények
A máj épségének megóvásához fontos a helyes táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás, és a vizsgálatok szerint egyes gyógynövények is a segítségedre lehetnek.
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
- cukor
- zsírmáj
- szívbetegség
- diéta
- cukorbetegség
- egészséges étkezés
- cukorfogyasztás csökkentése
- Életmód