12 tünet, ami májproblémáról árulkodik: étvágytalanság és puffadás is jelentkezhet

A hasi puffadás, krónikus fáradtság és az étvágytalanság is jelezheti a máj és a vele szorosan kapcsolatban lévő szervek betegségét.

hepatológus-cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hepatológia kifejezés nem mindenki számára ismert, éppen ezért érdemes tudni arról, mivel is foglalkozik egy hepatológus, és milyen panaszokkal ajánlott hozzá fordulni.

Nemcsak a máj, de az epehólyag, az epeutak és a hasnyálmirigy betegségei is ehhez a szakterülethez tartoznak - árulta el dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus. 

Mivel foglalkozik a hepatológia? 

A hepatológiai az orvostudomány azon ága, amely a máj és a vele szorosan kapcsolatban lévő szervek, vagyis a hasnyálmirigy és az epe betegségeivel foglalkozik. Az orvoslás ezt a szakterületet csak néhány évtizede kezeli önálló szakágként, előtte a gasztroenterológiához tartozott ez a részterület is.

hep
Fotó: Getty Images Hungary

A fentiekből következik, hogy a hepatológusok foglalkoznak többek közt a májat érintő fertőzésekkel, az alkoholos és nem alkoholos zsírmáj kezelésével, a májmegnagyobbodással, májzsugorral és a májat érintő ritkább betegségekkel, mint például az autoimmun májbetegségek vagy a Wilson-kór.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ehhez kapcsolódóan a hepatológus számos vizsgálatot is elvégezhet, illetve elrendelhet - a laborvizsgálatoktól a hasi ultrahangig, a máj szerkezeti vizsgálattól a biopsziáig. Ezek a vizsgálatok szükségesek lehetnek a pontos diagnózis felállításához.

Milyen tünetekkel kell hepatológushoz fordulni?

Érdemes felkeresni a hepatológiát, ha az alábbi tüneteket tapasztalja valaki:

 • állandó alhasi fájdalom,
 • puffadás,
 • krónikus fáradtság,
 • étvágytalanság,
 • nem szándékos fogyás,
 • tartós hasmenés,
 • hányinger, hányás,
 • véres, túl világos vagy túl sötét széklet,
 • gyors pulzus,
 • ödéma a lábon, a bokán,
 • sárgaság (a bőrön és a szemfehérjén).

- Természetesen ezen tünetek nagy része nagyon sokszor valamiféle általános betegség, esetleg enyhe fertőzés tünetei lehetnek, és néhány nap alatt maguktól rendeződnek. A tartós panaszokra, az erősebb tünetekre, illetve az olyan speciális tünetekre, mint a sárgaság, azonban mindenképpen fel kell figyelni - hangsúlyozta dr. Németh Alíz.

hepa 1
Fotó: Getty Images Hungary

Hozzátette, bizonytalanság esetén a háziorvosi kivizsgálást érdemes elsőként beiktatni, ahol esetleg további hepatológiai vizsgálatot javasolhatnak. 

Ugyanakkor, ha a családban már előfordult máj-, hasnyálmirigy- vagy epebetegség, illetve valaki személyesen már érintett ilyen betegségben, érdemes akár tünet nélkül is részt venni egy-egy kivizsgáláson. Ugyancsak ajánlatos ez, ha valaki több rizikófaktorral is rendelkezik. Rizikófaktornak számít többek közt az elhízás, az alkoholfüggőség, a cukorbetegség, a magas koleszterin- és vérzsírszint, a Crohn-betegség, a metabolikus szindróma. 

10 gyógynövény, ami serkenti a májműködést

A májműködést serkentő gyógynövényeket akkor is ismerni kell, ha huzamosabb ideig gyógyszert szedsz.

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük