12 tünet, ami májproblémáról árulkodik: étvágytalanság és puffadás is jelentkezhet
A hasi puffadás, krónikus fáradtság és az étvágytalanság is jelezheti a máj és a vele szorosan kapcsolatban lévő szervek betegségét.

hepatológus-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hepatológia kifejezés nem mindenki számára ismert, éppen ezért érdemes tudni arról, mivel is foglalkozik egy hepatológus, és milyen panaszokkal ajánlott hozzá fordulni.

Nemcsak a máj, de az epehólyag, az epeutak és a hasnyálmirigy betegségei is ehhez a szakterülethez tartoznak - árulta el dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus. 

Mivel foglalkozik a hepatológia? 

A hepatológiai az orvostudomány azon ága, amely a máj és a vele szorosan kapcsolatban lévő szervek, vagyis a hasnyálmirigy és az epe betegségeivel foglalkozik. Az orvoslás ezt a szakterületet csak néhány évtizede kezeli önálló szakágként, előtte a gasztroenterológiához tartozott ez a részterület is.

hep
Fotó: Getty Images Hungary

A fentiekből következik, hogy a hepatológusok foglalkoznak többek közt a májat érintő fertőzésekkel, az alkoholos és nem alkoholos zsírmáj kezelésével, a májmegnagyobbodással, májzsugorral és a májat érintő ritkább betegségekkel, mint például az autoimmun májbetegségek vagy a Wilson-kór.

A cikk az ajánló után folytatódik

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ehhez kapcsolódóan a hepatológus számos vizsgálatot is elvégezhet, illetve elrendelhet - a laborvizsgálatoktól a hasi ultrahangig, a máj szerkezeti vizsgálattól a biopsziáig. Ezek a vizsgálatok szükségesek lehetnek a pontos diagnózis felállításához.

Milyen tünetekkel kell hepatológushoz fordulni?

Érdemes felkeresni a hepatológiát, ha az alábbi tüneteket tapasztalja valaki:

 • állandó alhasi fájdalom,
 • puffadás,
 • krónikus fáradtság,
 • étvágytalanság,
 • nem szándékos fogyás,
 • tartós hasmenés,
 • hányinger, hányás,
 • véres, túl világos vagy túl sötét széklet,
 • gyors pulzus,
 • ödéma a lábon, a bokán,
 • sárgaság (a bőrön és a szemfehérjén).

- Természetesen ezen tünetek nagy része nagyon sokszor valamiféle általános betegség, esetleg enyhe fertőzés tünetei lehetnek, és néhány nap alatt maguktól rendeződnek. A tartós panaszokra, az erősebb tünetekre, illetve az olyan speciális tünetekre, mint a sárgaság, azonban mindenképpen fel kell figyelni - hangsúlyozta dr. Németh Alíz.

hepa 1
Fotó: Getty Images Hungary

Hozzátette, bizonytalanság esetén a háziorvosi kivizsgálást érdemes elsőként beiktatni, ahol esetleg további hepatológiai vizsgálatot javasolhatnak. 

Ugyanakkor, ha a családban már előfordult máj-, hasnyálmirigy- vagy epebetegség, illetve valaki személyesen már érintett ilyen betegségben, érdemes akár tünet nélkül is részt venni egy-egy kivizsgáláson. Ugyancsak ajánlatos ez, ha valaki több rizikófaktorral is rendelkezik. Rizikófaktornak számít többek közt az elhízás, az alkoholfüggőség, a cukorbetegség, a magas koleszterin- és vérzsírszint, a Crohn-betegség, a metabolikus szindróma. 

10 gyógynövény, ami serkenti a májműködést

A májműködést serkentő gyógynövényeket akkor is ismerni kell, ha huzamosabb ideig gyógyszert szedsz.

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük