Mindennap eszed, pedig növeli az Alzheimer-kór kockázatát: ezt zárd ki, ha védenéd az agyadat

Kiderült, hogy mi az az egy dolog, ami növelheti az Alzheimer-kór kockázatát annak ellenére, hogy nagyon sokan eszik.

GettyImages-512298231

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cukor fogyasztása az agyban olyan kémiai folyamatokat indít el, ami bizonyítottan növelheti a memóriavesztéssel járó Alzheimer-kór kockázatát.

A 2023 májusában megjelent kutatásból kiderült az is, hogy mi ennek a pontos oka, ami áttörést jelenthet az agykárosító kór megelőzésében és kezelésében is.

A cukor hatása az agyra

A kettes típusú diabétesz köztudottan emeli a rizikóját az Alzheimer-kórnak, de eddig nem tudták a kutatók megmondani, hogy milyen folyamatok állnak ennek a hátterében. A nemrég közzétett tanulmányban a cukor hatását vizsgálták az agyra, és meglepő felfedezést tettek.

GettyImages-1369915119

Kiderült, hogy a cukor túlzó fogyasztása okozta megemelkedett vércukorszint már önmagában az amiloid plakkok felhalmozódását okozza az agyban, ami hozzájárul a Alzheimer-kór kialakulásához.

A kutatók az ATP-érzékeny kálium (KATP) csatornákat vették górcső alá, amelyek a sejtaktivitás szabályozásában vesznek részt. Ezek a csatornák az anyagcsere-változásokkal, az idegi aktivitással és az agy béta-amiloid termelésével állnak kapcsolatban, és úgy tűnik, hogy ezen érzékelők zavara befolyásolja az agy működését.

Egy rágcsálókkal végzett kísérletben a kutatók kimutatták, hogy a cukros víz fogyasztása a sima ivóvízzel szemben az amiloid plakkok nagyobb mértékű képződését eredményezi. Ezenkívül felfedezték, hogy az emelkedett vércukorszint hozzájárul a béta-amiloid fokozott termeléséhez az agyban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezek az eredmények bizonyítékot szolgáltatnak a cukorbevitel és a vércukorszint lehetséges közvetlen hatására az amiloid plakkok képződésére és termelésére, amely az Alzheimer-kór kialakulásában döntő szereppel bír. Ez magyarázhatja azt is, hogy a cukorbetegeknél miért nagyobb az Alzheimer-kór kockázata, sőt, akár új terápiás lehetőséget is ki lehet fejleszteni az Alzheimer-kór kezelésére.

- Elméletileg a KATP-csatornákra irányuló gyógyszerek csökkenthetik a hiperglikémia hatását a béta-amiloidra, ami máskülönben közvetlenül összefügg az Alzheimer-kór kockázatával  - magyarázta Kristen Carli, dietetikus a MedicalNewsToday oldalán

Olvass tovább agyvédő szokásokról: kutatók elmondták, mi az, ami tényleg működik, és aminek semmi haszna

A demencia sokakat érint, ezért fontos tudni, mivel előzhető meg a leghatékonyabban.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük