Ez a népszerű ital károsítja leginkább az agyat a kutatók szerint: rontja a memóriát, szerkezeti változásokat is okoz

A cukros üdítőitalok és gyümölcslevek gyakori fogyasztása az Alzheimer-kórra jellemző elváltozásokhoz vezethet.

üdítő
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az idő múlása nyomot hagy az emberi szervezeten. Sokan eleinte leginkább a látható jelek miatt aggódnak, később viszont egyre hangsúlyosabbá válhat a megváltozott működési folyamatok, képességek miatti félelem, bizonytalanság.

A feledékenység, az új dolgok megtanulásának nehézsége jellemzően megjelenik a kor előrehaladtával, hiszen az agy is változik, de nem mindegy, hogy milyen ütemben. Az életmód az idegrendszerre is hatással van, nem elhanyagolható tényező, hogy valaki milyen mértékben él aktív életet, mennyit és milyen jól alszik, mint ahogyan az sem, hogy mi kerül az asztalára. 

Mérhető változásokat okoz a cukros üdítők fogyasztása

Egyre gyakrabban hangsúlyozott tény, hogy a megfelelő folyadékpótlásra a szervezet hidratáltsága érdekében mindennap törekedni kell, ráadásul nem csak a nyári hőség idején. Már a kismértékű folyadékhiány is fejfájással, a szellemi teljesítmény csökkenésével bosszulhatja meg magát. A dehidratáció idővel a kognitív hanyatláshoz is hozzájárulhat. Ugyanakkor az is számít, hogy az ember mit iszik nap mint nap. Bár köztudott, hogy a létező legjobb választás a víz, még mindig rengeteg cukros üdítőital, például szénsavas üdítő fogy. A vizsgálatok szerint pedig ez jócskán felgyorsíthatja az agy öregedési folyamatait.

Az Alzheimer’s & Dementia folyóiratban 2019-ben megjelent, több mint négyezer felnőtt bevonásával készült tanulmány neuropszichológiai kiértékelést és MRI-vizsgálatokat követően arra a megállapításra jutott, hogy a cukros üdítőitalok, gyümölcslevek gyakori fogyasztása összefüggésbe hozható a kisebb agytérfogattal és (a gyümölcslé esetében) kisebb hippokampális térfogattal, valamint a gyengébb memóriával is. Utóbbi esetében főként az epizodikus emlékezetnél találtak különbségeket, ami a hosszú távú emlékezet azon része, ami azért felelős, hogy az ember új ismereteket legyen képes elsajátítani, azokat pedig összefüggésbe tudja hozni önmagával és a környezetével is.

Ezek a változások mind jellemzőek az Alzheimer-kór kezdeti, még tünetmentes stádiumában. Már napi egy-két cukros italnál mérhető különbségeket tapasztaltak azokkal szemben, akik nem, vagy csak nagyon ritkán fogyasztottak üdítőket.

A diétás változat sem jó

A nyugati étrendre jellemző a magas cukorfogyasztás, a feldolgozott élelmiszerek kifejezetten sok hozzáadott cukrot tartalmaznak. Még olyan termékekben is előfordul az összetevő, amelyeknél a vásárló általában nem számít rá, így például a húskészítményekben. A tendencia fokozza a metabolikus szindróma és a szénhidrátanyagcsere-zavarok valószínűségét, amelyek további kórképek kockázati tényezőit jelentik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az üdítőitalok jelentősen hozzájárulnak a cukorbevitelhez. A mesterséges édesítőszerekkel készült változatok sem jelentenek optimális megoldást, egy 2017-es, 2888 fő vizsgálatával készített tanulmány szerint még ezek is növelik a stroke és a demencia rizikóját. 

7 tipp a szellemi frissesség megőrzésére

Mindenki azt szeretné, ha minél tovább tölthetné fizikai és szellemi ereje teljében a mindennapjait, és nem kellene szembenéznie olyan, az egész életminőséget negatívan befolyásoló kellemetlenségekkel, mint a memóriazavar vagy a gondolkodás nehezítettsége. A demencia, a szellemi leépülés bizonyos rizikófaktorai némi elhatározással és energiaráfordítással csökkenthetők vagy kikerülhetők.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük