Petyhüdtté, ráncossá teszi a bőrt, pattanásokat okoz: mindennap eszed, pedig nagyon öregít

Rengeteg ételben megtalálható, fogyasztása azonban rendkívül káros a bőrre.

no tukor cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Ahhoz, hogy a bőr egészséges, feszes és ragyogó maradjon, nem elég külsőleg ápolni. Bár fontosak a megfelelő krémek, az életmód és a táplálkozás még lényegesebb.

Vannak bizonyos ételek, melyek kifejezetten rosszat tesznek az arcnak. Az egyik ilyen például a cukor, ami petyhüdtté, ráncossá teszi a bőrt, sőt pattanásokat is okoz, az emberek nagy része mégis mindennap eszi.

Így hat a cukor a bőrre

A cukor sok szempontból káros hatással bír az egész szervezetre, de azt talán kevesebben tudják, hogy a bőrnek is rendkívül egészségtelen. Fogyasztása során beindul a glikációs folyamat, ami nagy vonalakban azt jelenti, hogy a cukor molekulái sok fehérjével reakcióba lépnek, és roncsolják a fehérjerostokat. Ez az egész testre negatív hatást gyakorol, többek közt a kollagénmolekulákat is károsítja, ami miatt a bőr elveszti rugalmasságát, ráncosodni kezd.

Dr. Harold Lancer, Hollywood népszerű bőrgyógyásza - akihez többek közt Kim Kardashian és Beyoncé is jár - elmondta, hogy a kollagén az az anyag, amitől az arc feszesebbnek, teltebbnek, fiatalosabbnak tűnik, a cukor pedig tulajdonképpen ezt bontja le. Fogyasztása beindítja az inzulintermelést, ami fehérjefelhasználási zavarokat vált ki, megzavarja a kollagént felépítő, termelő fehérjék és aminosavak működését. Emellett gyengíti az immunrendszert, így az nem tud megküzdeni a baktériumokkal, aminek következtében eltömődhetnek a pórusok, valamint pattanások alakulhatnak ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Hatására a tesztoszterontermelés is fokozódik, ami tágítja a pórusokat, zsírosabbá teszi a bőrt, és kipirosodást is okoz. Nem beszélve arról, hogy mivel a cukor dehidratálja a szervezetet, a bőr petyhüdtebbé, sápadtabbá és fakóbbá válik, veszít teltségéből, valamint a szem alatti sötét karikák is megjelennek.

Mit lehet tenni ellene?

A legjobb megoldás, ha lemondasz a feldolgozott cukor fogyasztásáról, és mérsékled az olyan magas cukortartalmú gyümölcsök fogyasztását, mint a görögdinnye, a sárgadinnye, a banán vagy a mangó. Érdemes alacsony glikémiás indexű ételeket választani, ezek ugyanis nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, és lassítják a glikáció folyamatát.

A bőrgyógyász szerint, ha nem fogyasztasz cukrot, akkor már 72-96 óra után érezni és látni fogod a különbséget: jobb lesz a közérzeted, kevésbé lesz zsíros a bőröd, és a sötét karikák is halványulnak majd.

Így változik a bőr egy hónap alkoholmegvonás után

Ha valaki teljesen felhagy az alkohollal, már akár egy hét után észreveheti, hogy átalakul a bőre, egy hónap után pedig tényleg látványosan megváltozik az arc. Eláruljuk, hogyan.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük