A brokkoli rostban gazdag, bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban. Változatos módokon elkészíthető, olajban kisütni vagy főzni is lehet, de párolással vész el a legkevesebb fontos hatóanyag a zöldségből.
Valójában, ha megfelelő ideig főzöd a brokkolit, nem túl puhára, de nem is túl keményre, még akkor is tökéletes C-vitamin-forrásként szolgálhat, de A-, K-, és B9-vitamin-tartalma is kiemelkedő. Különböző fogások ízletes alapja lehet, változatos textúrákban fogyasztható.
A brokkoli jótékony hatásai
Egy 2009-es tanulmány szerint a brokkoli antioxidánsokban is gazdag, amiknek ismert gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatása. Egyik hatóanyaga, a szulforafán a vércukorszintet is stabilizálhatja, amit 2-es típusú cukorbetegek körében végzett kísérlet is bizonyított. Emellett csökkenti a koleszterinszintet és az oxidatív stressz szintjét is a szervezetben, amivel több krónikus betegség is megelőzhetővé válik. Az A-vitamin mellett luteintartalma is védi a szemek egészségét, ez utóbbi kölcsönzi a sötétzöldes színét. Mindenképpen érdemes - főleg szezonja idején - rendszeresen fogyasztani, kedvenc receptjeink közül bárki megtalálhatja a kedvére valót.

A
brokkolis-rizses tofu rostokban, vitaminokban és az izmok működéséhez elengedhetetlen fehérjében bővelkedő fogás, ebédként és vacsoraként is bátran fogyasztható.

A gyömbérporral és olívaolajjal készült,
wokban sült brokkolis csirkemell kalóriaszegény, laktató fogás, ami tele van vitaminokkal. A brokkoli tökéletes, roppanós kiegészítője a káliumban és kalciumban gazdag répa.

A pizza szerelmesei örülhetnek, hiszen pillanatok alatt létrehozható a hamis pizzatészta, a
brokkolipizza. Nemcsak az emésztést támogató rostokban gazdag, de variálható feltétjei közül a sajt is hasznos energiával és fehérjékkel látja el a szervezetet.

A káposztaféléből akár kalóriaszegény fasírt is készíthető, a
brokkolis csirkefasírtot a fehérjében és az idegrendszer legfontosabb ásványában, magnéziumban gazdag borsó teszi teljessé.

Az indiai ízek világába is könnyedén beépíthető a brokkoli, a laktató
kókusztejes currynek nehéz ellenállni. Olyan egészséges fűszereket lehet használni elkészítéséhez, mint a curry, ami a pajzsmirigy működését támogató mustármagot is tartalmazza, és a híres gyomorgyógyító gyömbér is kihagyhatatlan része.

A vérképződést serkentő vasban, az antibakteriális hatású cinkben és a pajzsmirigy működését támogató szelénben gazdag brokkoli köretként bármikor megállja a helyét.
Serpenyős húsgombóc mellé fogyasztva nem csak a vitaminraktáraidat tölti fel, de mind a tíz ujjadat megnyalod utána.

Az egészséges zöldségből akár főzelék is készíthető, a rostdús zabliszttel sűrített
brokkolifőzelék olyan egészséges összetevőkből áll, mint a vitaminbomba petrezselyem, a természetes antibiotikumként is ismert fokhagyma, amitől kellően pikáns ízű lesz a fogás. Szerencsére büntetlenül lehet belőle repetázni.

Ha mindig is érdekelt, hogyan készítik a kínai gyorséttermekben azokat az ízletes, marhás fogásokat, mindenképpen próbáld ki a kínai recept alapján készült
brokkolis marhaszeleteket. Az egytálétel körülbelül fél óra alatt elkészíthető, akár csilivel is ízesíthető, a bennük lévő
kapszaicin segít a puffadás ellen.

Nincs is egyszerűbb a sütőben sült ételeknél, amiknél csak a megfelelő hőfokot kell beállítani, és csak néha-néha rápillantani, hogy oda ne égjen. A
zöldséges tepsis csirke ízletes brokkolirózsákkal együtt sül, mely folyamat közben alig veszít vitamintartalmából, egy fej brokkolival pedig a napi C-vitamin-szükséglet
84%-a fedezhető.

A
zöldséges, tárkonyos csirkemell egy fej brokkolival készül, de kerül bele borsó, póréhagyma és salátacukkini is, amik mindegyike értékes rostokat és vitaminokat tartalmaz, és az emésztőrendszerre a tárkony is jótékony hatással bír.

Az üde, színpompás
brokkolisaláta könnyed fogás, emellett hatékonyan vitalizál. Egy jó nagy adaggal belőle temérdek rosttal, és immunerősítő vitaminnal, köztük C-vitaminnal látja el a szervezetet, akár
sajtosan és egy kis majonézzel is elkészítheted.

Aki nem szeretné, hogy a brokkoli jellegzetes ízét a fogások többi összetevői elnyomják, azok az egyszerű,
fűszeres brokkolit is kipróbálhatják. Akik ennél is kicsit merészebben ízesítenék, azok
citrommal és parmezánnal készítsék, a panírozott zöldségek kedvelői pedig
ki is ránthatják az értékes zöldséget, ám ez utóbbi folyamat során sokat veszít tápanyagtartamából.
(Képek forrása: Getty Images Hungary)